NHL:n surullinen heittopussi kyntää taas syvällä – Ristolainen on tottunut: ”Jos liikaa miettii, miten päin helvettiä menee...” - NHL - Ilta-Sanomat

NHL:n surullinen heittopussi kyntää taas syvällä – Ristolainen on tottunut: ”Jos liikaa miettii, miten päin helvettiä menee...”

Buffalo Sabres seilaa 12 ottelun tappioputkessa ja jää kymmenettä vuotta putkeen pudotuspelien ulkopuolelle.

Buffalossa on taas totutun synkkää.

17.3. 8:31

Vuodet vierivät, mutta NHL:n vitsi pysyy samana. Buffalo on Buffalo vaikka voissa paistaisi.

Taas kerran joukkue lähti kauteen toiveikkuutta uhkuen, mutta kauden puolivälissä viimeinenkin toivon pisara on haihtunut. Pudotuspelit jäävät ikuiselta rupusakilta haaveeksi kymmenettä vuotta putkeen.

Rasmus Ristolainen tietää jo tasan tarkkaan, miten katastrofaaliseen kyntämiseen pitää suhtautua. Tämä on hänelle jo tuttua.

– Onhan tämä kahdeksas vuosi vähän kuin taas samanlaista. Ainakin nahka on paksuuntunut. Tiedän, millainen tämä tilanne on ja miten tämän käsittelee, Ristolainen pohti keskiviikkoaamuna 12. peräkkäisen tappion jälkeen.

– Jos liikaa miettii, miten päin helvettiä menee ja miten monta häviötä on putkeen, niin ei se auta ketään.

Ristolainen on pelannut vuonna 2013 alkaneella NHL-urallaan jo 514 ottelua ilman yhtäkään pudotuspeliä.

Jokainen muu pelaaja joukkueessa on tänä aikana vaihtunut, mutta mikään ei ole muuttunut.

– Onhan tässä tilanteessa tullut oltua aika paljon. Että sinällään olen tottunut tilanteeseen. Silti joka kerta vituttaa yhtä paljon, kun häviää.

– Ei tässä kannata paljon pleijareita miettiä. Seuraavaa peliä kohti. Jos voittaisimme edes yhden pelin, niin sitten voisi katsoa, mitä tapahtuu.

Rasmus Ristolaisen arki ei ole taaskaan juhlaa Buffalossa.

Buffalossa panostettiin tähän kauteen, ja kurjuuden päivien piti olla vihdoin ohi.

Supertähtiykkössentteri Jack Eichelin rinnalle haalittiin Hart Trophy -voittaja Taylor Hall. Parin vuoden takaisen ykkösvarauksen Rasmus Dahlininkin piti olla jo kyvykäs puolustuksen liideriksi. Konkari Eric Staal värvättiin tuomaan kokemusta. Oli 40 maalin mies Jeff Skinner ja nippu seuran viime vuosien kärkivarauksiakin.

Paperilla kaikki näytti hyvältä, mutta kaukalossa joukkue onkin rämpinyt jopa pahemmin kuin vuosiin.

Miten tämä on mahdollista?

– Sehän se kysymys on. Jos tietäisin, jotakin olisi varmasti tehty. Ei varmaan ole mitään yksittäistä syytä. Ei onneksi ole minun hommani miettiä ja tehdä niitä päätöksiä. Mä pelaan, menen kentälle ja annan kaikkeni. That’s it, Ristolainen sanoo.

– Tällä hetkellä selkäranka on aika ohut ja itseluottamus kaikilla koetuksella. Ei meille ihan liikaa pompikaan, emmekä ole sitä ehkä ansainneetkaan.

Ristolainen on taas riuhtonut vastustajia kumoon, minkä on ehtinyt, mutta sekään ei ole auttanut.

Buffalo on oppinut häviämään. Se on taas kerta toisensa jälkeen alistunut kohtaloonsa.

Kymmenen vuoden kurimusta ei selitä enää pelkät ongelmat viisikkopelissä tai yksittäisissä tilanteissa. Koko organisaation kulttuuri on kasvanut umpikieroon.

GM:iä ja valmentajia on vaihdettu kuin sukkia jalassa. Pesteihin on värväilty milloin minkäkinlaisia yrittäjiä ja ensikertalaisia.

Esimerkiksi nykyinen päävalmentaja Ralph Krueger värvättiin jalkapallon Englannin Valioliigasta. Häntä on kehuttu mukavaksi juttumieheksi.

Lähes poikkeuksetta kaikki pelaajatkin epäonnistuvat Buffalossa. Pahasti ylihintaiset katastrofisopimukset kuormittavat joukkueen palkkakattoa.

Kapteeni ja ykköstähti Eichel haikailee tiettävästi jo muualle, ja siirtohuhut hänen ympärillään ovat viime aikoina vahvistuneet.

Kapteeni Jack Eichel (oik.) on umpikyllästynyt häviämään Buffalossa. Nelosketjun Jeff Skinnerin (vas.) yli 70 miljoonan jättisopimus on puolestaan NHL:n ylihintaisin. Se ulottuu kesään 2027.

Ristolaisen kausi on ollut vielä normaaliakin haastavampi, sillä hän kävi viime kuussa kovan taistelun koronavirusta vastaan.

Sen jälkeen hän on pelannut jo 11 ottelua, mutta olo ei ole palannut täysin normaaliksi.

– Ei vieläkään tunnu samalta kuin ennen koronaa. Mutta ei sen piikkiin voi mitään laittaa.

– Se oli sellainen haaste ja haasteet kasvattaa. Toivottavasti kauhean monen ei tarvitse sitä tietä kulkea, minkä itse kävin läpi.

Haasteita Ristolaisella toden totta on NHL-urallaan riittänyt. Pian aurinko voi kuitenkin alkaa jo pilkottaa risukasaan, sillä Ristolaisen sopimus Buffaloon kattaa enää ensi kauden ja sen jälkeen hänestä tulee ensi kertaa rajoittamaton vapaa agentti.

Selvää lienee, ettei Ristolainen ole tekemässä jatkosopimusta seuraan. Näin ollen hänet saatetaan hyvinkin armahtaa jo ennen ”tuomion” päättymistä siirrolla muualle.

– Ikinä ei ole meikäläisen elämässä menty helpoimman kautta tai oikopolkua.

– Kai näilläkin kaikilla on joku tarkoitus ja sitten joskus myöhemmin voi miettiä näitä hetkiä sillä tavalla, että näistä olisi ollut joku hyöty ja oppi, Ristolainen pohtii synkän tappiokurimuksen keskellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?