Nyt tuli mitta täyteen, Patrik Laine tylysti koirankoppiin – Tortorella ei nähnyt enää vaihtoehtoja: ”Viimeinen asia, jonka haluan tehdä”

Patrik Laine joutui nopeasti John Tortorellan kovaan kouluun.

Columbuksen päävalmentaja John Tortorella otti heti kovat keinot käyttöön Patrik Laineen kanssa.

9.2.2021 5:07

Kolme maalia kolmeen peliin ei paljon paina.

Patrik Laine sai nopeasti huomata, millainen paikka on John Tortorellan käskyttämä Columbus Blue Jackets.

Laine, 22, sai komennuksen vilttiketjuun heti neljännessä ottelussaan Columbuksessa varhain tiistaiaamuna, kun joukkue kohtasi toistamiseen Carolina Hurricanesin.

Suomalaistähti kävi viimeisen kerran kaukalossa runsaat kuusi minuuttia ennen toisen erän loppua. Sen jälkeen Tortorella penkitti Laineen, eikä tätä enää jäällä nähty.

Viimeiseksi jääneessä vaihdossaan Laine pelasi laiskasti puolustusalueella, ja Carolinan Brock McGinn pääsi iskemään 2–2-tasoituksen irtokiekosta Laineen nenän edestä.

Laine sai jäädä vielä jäälle maalia seuranneeseen keskialoitukseen. Hetkeä myöhemmin hän seurasi puolustusalueella jälleen aitiopaikalta, kun Carolina laukoi kiekon tolppaan.

Sitten kauden viidessä ottelussaan tehot 5+1 tehnyt tamperelainen saikin purra koko lopun pelin ajan tuppea penkin päässä.

Päätöserän aikana tv-kamerat poimivat pariinkin otteeseen kuviin vaihtopenkillä ilmeettömänä nököttäneen suomalaistähden.

Columbus pelasi väkevän kolmannen erän ja voitti ottelun lopulta Jack Roslovicin maalilla 3–2. Laineen peliaika jäi 11.14 minuuttiin, eikä hän laukonut kertaakaan kohti maalia.

Laineen penkitystä ei voida pitää suurena yllätyksenä, sillä GM Jarmo Kekäläisen ja päävalmentaja Tortorellan johtamasta Blue Jacketsista on muovautunut viime vuosina NHL:n työteliäin ja kurinalaisin linnake, jossa kuri ja järjestys ovat kaikki kaikessa. Keneltäkään ei sallita minkäänlaista lipsumista nöyrästä työnteosta, oli kyseessä millainen erikoistapaus tahansa.

Hyökkäyspäässä parhaimmillaan olevaa Lainetta ei ole koskaan tunnettu varsinaisena puolustuspelaamisen erikoistaitajana, ja pelaajaprofiililtaan hän on kaukana perinteisestä Blue Jackets -soturista. Välillä NHL-uransa aikana Laineen puolustusasenne ei ole ollut aivan parhaimmasta päästä.

Penkityksestä päätellen Tortorella on päättänyt leipoa myös Laineesta koneistonsa tuotteen: nöyrän työmiehen, jonka on annettava joka vaihdossa kaikkensa myös puolustussuuntaan.

Ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa Tortorella sanoi, ettei Laineen penkitys johtunut tämän viimeisestä vaihdosta, jossa Carolina teki maalin.

– Kyse ei ollut yksittäisestä tilanteesta. Tähän liittyy monia asioita, ja ne pysyvät pukuhuoneen seinien sisällä, Tortorella ilmoitti.

– Teen mitä minun täytyy. Viimeinen asia, jonka haluan tehdä on penkittää pelaaja. Mutta jos minun täytyy tehdä se, minun täytyy tehdä se.

Penkitysratkaisu ei ole kovin tavaton työkalu 62-vuotiaalla yhdysvaltalaiskäskijällä. Laineen lisäksi Carolina-ottelussa istumaan joutui myös puolustaja Dean Kukan.

Tortorella kokee tärkeänä, että asioista puhutaan joukkueen sisällä suoraan.

– Olen varma, että minä ja Patty keskustelemme tietyistä asioista, joita odotamme täällä ja yritämme saada hänet ymmärtämään. Aion myös kuunnella häntä.

– Tämä kaikki kuuluu prosessiin. Minä aion saada tämän joukkueen pelaamaan joukkueena. Ja välittämään joukkueena. Se on työni. Tämä kuuluu prosessiin, jossa opetellaan ymmärtämään joukkueemme konseptia: miten me teemme asiat täällä ja millaista kurinalaisuutta ammattilaisena oleminen vaatii.

John Tortorella kertoi lehdistötilaisuudessa kovasta ratkaisustaan.

Tortorellan mukaan alkukauden aikana Blue Jacketsin joukkueella on ollut vaikeuksia päästä totutulle kurinalaisuuden ja nöyrän työnteon tasolle.

– Meillä on nyt 6 tai 7 uutta pelaajaa, joille yritämme opettaa vaatimustason pelaamisesta ja kulttuuristamme, josta olen pirun ylpeä ja jota olemme noudattaneet edelliset 3–4 vuotta.

– Vaikka kulkien läpi helvetin ja myrskyjen aion löytää keinon saada meidät siihen tiiveyteen näiden uusien kasvojenkin kanssa ja saada heidät ymmärtämään standardin ja kulttuurin, jota me täällä vaadimme, Tortorella paasasi.

Laine itse ei ollut lehdistötilaisuudessa ottelun jälkeen. Joukkueen uuden suomalaistähden penkityksestä kyseltiin kuitenkin muilta pelaajilta.

– Torts odottaa, että pelaamme niin täysiä kuin pystymme. Ei ole merkitystä, kuka olet. Kaikki tietävät sen. Jos ei anna sataa prosenttia itsestään kaukaloon, joutuu istumaan. Se koskee ihan jokaista, Cam Atkinson sanoi.

Laineen kanssa samassa kaupassa Winnipegistä tullut Jack Roslovic puolestaan arveli, että Laine sisuuntuu viltityksestä.

– Tiedän, että hän on ensi pelissä todennäköisesti yksi parhaista pelaajistamme. Laine on kova jätkä ja iskee varmasti lujaa takaisin seuraavassa ottelussa, Roslovic sanoi.

Columbuksen toinen suomalaishyökkääjä Mikko Koivu seurasi tiistaiaamun ottelua katsomosta, sillä Tortorella jätti hänet ensi kertaa kokoonpanon ulkopuolelle.

Kotijoukkueen maalilla 22 kertaa torjunut Joonas Korpisalo sen sijaan loisti 3–2-voitossa ottelun ykköstähtenä.

Columbus pelaa seuraavan ottelunsa Suomen aikaa perjantaiaamuna vieraskaukalossa Chicagoa vastaan.

Viidessä ottelussa viisi maalia tehnyt Laine on Bostonin supertähden David Pastrnakin (4 ottelua, 5 maalia) ohella kuluvan NHL-kauden ainoa vähintään kaksi ottelua pelannut pelaaja, joka on maali per peli -tahdissa.

Tortorella teki kuitenkin heti harvinaisen selväksi, että hänelle tilastot ovat yhdentekeviä, jos esitykset eivät muuten miellytä silmää.

Columbus–Carolina-ottelun maalikooste:

Maanantain kierros

Columbus Blue Jackets–Carolina Hurricanes 3–2 (1–0, 1–2, 1–0) Co: Joonas Korpisalo 22/24 torj.

New York Rangers–New York Islanders 0–2 (0–0, 0–0, 0–2)

Ottawa Senators–Edmonton Oilers 1–3 (0–0, 1–1, 0–2)

Toronto Maple Leafs–Vancouver Canucks 3–1 (1–0, 0–1, 2–0)

Nashville Predators–Tampa Bay Lightning 1–4 (0–1, 0–1, 1–2) N: Mikael Granlund 0+1, Pekka Rinne 31/33 torj.

St. Louis Blues–Arizona Coyotes 3–4 vl. (1–0, 1–2, 1–1, 0–1)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?