Kommentti: Patrik Laine saa nyt janoamansa aseman – jättisiirtoon mahtuu kuitenkin myös kysymyksiä - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Patrik Laine saa nyt janoamansa aseman – jättisiirtoon mahtuu kuitenkin myös kysymyksiä

Patrik Laine pääsee vihdoin hyökkäyksen ykköstähdeksi. Mutta joukkueessa, jossa tähtiloisto on toisarvoista, kirjoittaa Ville Touru.

Patrik Laineen ruoska viuhuu jatkossa sinitakeissa.­

23.1. 20:16

Patrik Laineen kauppaamista on osattu odottaa syksystä lähtien, ja lauantaina se vihdoin tapahtui.

Suomalaistähden uran seuraavaksi etapiksi tuli Columbus Blue Jackets. Toiseen suuntaa matkasi heti Laineen jälkeen vuonna 2016 varattu kanadalaissentteri Pierre-Luc Dubois.

Laineen mukana toki tuli myös sentteriksi kaavailtu lupaava Columbuksen oma poika Jack Roslovic, mutta Dubois’n kaltaisen nuoren huippusentterin vaihtuminen käytännössä lähes päikseen laitahyökkääjään oli lopulta hieman yllättävää.

Varsinkin kun Columbuksella ei ole nyt riveissään todellista ykkössentteriä, joka kuitenkin on yleensä menestyvän NHL-joukkueen sydän.

Neljän NHL-kautensa aikana hurjaa jälkeä tehnyt Laine on janonnut isompia saappaita. Winnipegissä hän ei koskaan päässyt loistamaan keihäänkärkenä. Edellä nokkimisjärjestyksessä olivat aina joukkueen suuret johtajat Mark Scheifele ja Blake Wheeler.

Nyt tilanne muuttuu. Laineesta tulee Columbuksen hyökkäyksen ylivoimaisesti kirkkain timantti ja juuri sellainen eliittitason ratkaisija, jota GM Jarmo Kekäläinen on riveihinsä kaivannut.

Patrik Laine on nyt Columbuksen mies.­

Odotukset Columbuksessa ovat pilvissä. Laine hankittiin ratkomaan pelejä. Pelipaikka löytyy ykkösketjusta ja ykkösylivoimasta.

Laine on Columbuksen hurjin maalipyssy sitten Rick Nashin.

Valokeila suomalaisen ympärillä tosin samalla pienenee.

Kanadassa jääkiekko on henki ja elämä, ja laji nauttii valtaisaa huomiota. Ohion osavaltio taas on NHL:n pienimpiä markkina-alueita, jossa jääkiekko ei paistattele kansakunnan kaapin päällä.

Siirtoon mahtuu myös kysymysmerkkejä. Miksikään unelmakaupaksi tätä ei voi vielä maalailla.

Winnipeg-vuosiensa aikana Laineen ympärillä riitti usein porua vierellä pelanneesta keskushyökkääjästä.

Laine on hurja maalintekijä ja snaipperi, joka tarvitsee rinnalle pelaajan, joka pystyy tarjoamaan tykinruokaa. Laine ei ole pelaaja, joka yltää parhaalle tasolleen vaikka yksinään.

Vasta aika näyttää, löytyykö Laineen rinnalle kaveria, jonka kanssa kemiat ja peli kulkevat. Dubois’n lähdön jälkeen Columbuksessa tarjolla ei ole yhtäkään selvää vaihtoehtoa ykköspyssyn adjutantiksi.

Pitkällä listalla Laineen sentterivaihtoehdoiksi ovat ainakin Max Domi, Alexandre Texier, Mihail Grigorenko, Liam Foudy, Boone Jenner, Jack Roslovic ja Mikko Koivu, joka palaa koronasääntöihin liittyvästä eristyksestä tositoimiin tulevana tiistaina.

Toinen kysymysmerkki liittyy Columbuksen pelitapaan ja siitä vastaavaan päävalmentajaan John Tortorellaan.

Kuudetta kauttaan joukkuetta valmentavan Tortorellan aikakaudella Blue Jacketsiin on muodostunut selvä pelillinen identiteetti. Se on jopa koko NHL:n työteliäin ja kurinalaisin joukkue, jossa ei sallita minkäänlaista lipsumista. Pelaaminen lähtee aina tiivis puolustus edellä.

Tortorella pitää joukkonsa tiukassa kurissa ja nuhteessa. Columbuksessa yksittäiset tähdet ovat toissijaisia, ja äärisitoutunut, hurjaan luisteluvoimaan perustuva pelitapa kaiken keskiössä.

Kuten tiedetään, Lainetta ei etenkään NHL-uransa ensimmäisinä vuosina tunnettu kovin luotettavana tai työteliäänä pelaajana puolustussuuntaan.

Viime kaudella Laine kuitenkin otti isoja harppauksia kokonaisvaltaisen pelaamisen suhteen. Saman kehityskaaren on jatkuttava Tortorellan alaisuudessa, sillä minkäänlaisia vapauksia ei tähtiasemasta huolimatta ole luvassa.

Tortorella pitää narut kireällä Columbuksen penkin takana.­

Tortorella ei epäröi koulia kärkipelaajiaankaan, jos näiden otteet eivät miellytä.

Dubois’n tapaus oli siirtohässäkän takia oma lukunsa, mutta heti tämänkin kauden alussa päävalmentajan kouluun pääsi Montrealista tullut Max Domi. Hän sai heti debyyttinsä penkityksen aikana huomata, minkälainen vaatimustaso Tortorellalla on.

Kekäläinen kuitenkin tuntee Laineen tarkasti, ja suomalaispomon kauppahistoria osoittaa, että hän on onnistunut tekemään aiemminkin isoja siirtoja itselleen suotuisaksi osoittautuneella tavalla.

Eikä Kekäläinen varmasti tekisi näin suurta kauppaa, jos pelkäisi Laineen ajautuvan törmäyskurssille päävalmentajan kanssa.

Vaikka Tortorella kantaa hurjaa mainetta ”NHL:n pelätyimpänä valmentajana”, ei hän mikään tyhmä barbaari ole. Sitä paitsi tulisieluisen valmentajan kaikista terävimmät särmät ovat vuosien saatossa hioutuneet – kuten myös Laineen tämän NHL-uran edetessä.

Uusi asetelma voi sopia Laineelle mainiosti. Tortorella on todella vaativa valmentaja, mutta pöytä on nyt puhdas. Winnipegissä Wheeler ja Scheifele olivat valmentaja Paul Mauricen ykkösratsut, joiden eteen Laineella ei ollut mahdollisuuttakaan nousta.

Laine halusi pois Winnipegistä. Siellä kaikki ei ollut kunnossa. Tästä kieli myös kapteeni Wheelerin lausunto lauantaina Laineen kauppaamisen jälkeen.

Wheeler sanoi ensi kertaa olevansa pahoillaan tavasta, jolla hän hoiti suhdettaan Laineeseen.

Scheifele (kesk.) ja Wheeler (oik.) ovat Winnipegin kaulakuvat ja suuret johtajat.­

Vielä on aikaista sanoa, voittiko lauantain suurkaupassa Winnipeg vai Columbus.

Winnipeg sai pelaajan, jossa on ainesta supertähtiluokan sentteriksi, Columbus täysin poikkeuksellisen maalintekijän.

Vielä ei tiedetä, kauanko Laine Columbuksessa lopulta pelaa – tai kauanko Dubois viihtyy kakkossentterinä kylmällä Manitoban preerialla.

Laineen sopimus on katkolla tämän kauden jälkeen. Columbus omistaa kuitenkin yhä tuolloin hänen oikeutensa, ja Kekäläinen ilmoitti haluavansa rakentaa Laineen kanssa pitkäkestoisen yhteisen taipaleen.

Winnipegissä osataan jo pelätä pahinta. Laineen kauppaaminen repi auki haavat vuosikymmenten takaa. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun kaupungin rakastama nuori suomalaistykki kaupattiin.

Vuonna 1996 saman kohtalon koki muuan Teemu Selänne.

Laineen ja Selänteen kaupoissa on paljon yhtäläisyyksiä. Selänne myytiin neljännellä kaudellaan, Laine heti viidennen alussa.

Selänne teki Winnipegille 174 maalia, Laine 170.

Kauppaa seuranneet vaiheet Selänteen uralla tiedetään.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?