Jesse Puljujärvi palasi NHL-jäälle lähes kahden vuoden tauon jälkeen – näin siinä kävi - NHL - Ilta-Sanomat

Jesse Puljujärvi palasi NHL-jäälle lähes kahden vuoden tauon jälkeen – näin siinä kävi

Jesse Puljujärvi jäi ilman pisteitä paluuottelussaan, mutta erottui myös edukseen kaukalossa.

Jesse Puljujärvi (oik.) ryösti toisessa erässä taidokkaasti kiekon Quinn Hughesilta.­

14.1. 8:06

Varhain torstaiaamuna Jesse Puljujärven, 22, luistin rouhaisi NHL-jäätä lähes kahden vuoden tauon jälkeen, kun Edmonton Oilers avasi kautensa kotiottelulla Vancouver Canucksia vastaan.

Puljujärven uran 140. NHL-ottelussa hänen selkäänsä ei koristanut enää vanha tuttu ysikasi, vaan numero 13.

Paluuottelussaan entinen superlupaus oli asetettu Oilersin kolmosketjun laidalle. Vierellä olivat Josh Archibald ja Kyle Turris.

Vancouver voitti ottelun lopulta maalein 5–3, eikä Puljujärvi kerännyt tehopisteitä.

Jääaikaa hän sai 13.13 minuuttia. Plus-miinus painui yhden pykälän pakkaselle, ja laukauksia maalia kohti tilastoitiin yksi.

Puljujärvi oli mukana myös toisessa ylivoimakentällisessä, mutta siinä mahdollisuudet jäivät vähiin, kun ykkösylivoima hääri jäällä valtaosan erikoistilanteista.

Mukaan mahtui myös pari virhettä, mutta Puljujärven otteista huokui, että Tornion mies on palannut NHL:ään lunastaakseen sieltä pysyvän jalansijan. Puljujärvellä oli tekemisen meininki.

Epäröinnistä ei ollut tietoakaan, vaan ensimmäisestä vaihdosta lähtien Puljujärven ratkaisut ja otteet olivat päättäväisen ahnaita. Hän paiski hommia tuimalla asenteella ja käytti kokoaan edukseen kaksinkamppailuissa.

Härkämäinen suomalaislaituri erottui jatkuvasti kaukalosta voimakkaalla ja pitkällä potkullaan, jota hän ei toden totta säästellyt.

Puljujärvi piti ratkaisut yksinkertaisina, toimitti kiekkoa nopeasti eteenpäin ja hoiti kolmosketjun rooliaan varmaotteisen peruspelaamisen kautta, mikä keskinkertaiset ketjukaverit ja jääaika huomioiden oli todennäköisesti juuri sitä, mitä valmennusjohto odottikin.

Ottelun näyttävimmän suorituksensa Puljujärvi teki avauserän lopussa. Hän osoitti luisteluvoimaa ja ulottuvuuttaan polkemalla ensin takakarvaajana Canucksin sensaatiopakin Quinn Hughesin kiinni ja irrottamalla sen jälkeen tältä keskialueella kiekon taidokkaasti takaapäin omalle joukkueelle.

Ensimmäisen erän jälkeen Vancouver johti 1–0.

Hieman ennen toisen erän puoliväliä Puljujärvi pääsi yrittämään maalintekoa todellisesta huippupaikasta, mutta lähietäisyydeltä lähtenyt laukaus kilpistyi maalivahti Braden Holtbyyn.

Quinn Hughes joutui ottelussa parikin kertaa Puljujärven hampaisiin. Tässäkin tilanteessa suomalainen ryösti pelivälineen Vancouverin ykköspakilta.­

Oilers tasoitti heti toisen erän alussa, mutta ruotsalaisdebytantti Nils Höglanderin erän lopun maalilla erätauolle siirryttiin jälleen Vancouverin maalin johdossa.

Heti toisen erän ensi minuutilla Darnell Nurse tälläsi kotijoukkueen taas tasoihin.

Siihen asti Puljujärveltä virheettä sujunut ottelu sai kuitenkin tahran kolmannen erän alussa. Hänen hyökkäysalueen huolimaton poikittaissyöttönsä katkaistiin, ja sitä seurannut vastahyökkäys päättyi hetkeä myöhemmin Canucksin 3–2-maaliin.

Heti perään vieraat painelivat jo 4–2-johtoon.

Virheen jälkeisessä vaihdossaan Puljujärvi petasi ketjukaverilleen tekopaikan, mikä ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

Päätöserässä peluutuksen tiivistyessä Puljujärven ja Archibaldin sentterinä pari vaihtoa pelasi myös Connor McDavid.

Lopussa Vancouverin johtaessa 5–3 Puljujärvi päästettiin jäälle Oilersin pelatessa kuudella miehellä, mutta hän otti hyökkäyspäässä koukkaamisjäähyn ja katseli viimeisen runsaan minuutin jäähyboksista.

Kahdesta virheestä huolimatta Puljujärven paluuottelu oli kuitenkin plusmerkkinen ja lupauksia herättävä.

Kokonaisuutena esitys oli kypsempi kuin torniolaisen edellisellä NHL-visiitillä pari vuotta sitten. Puljujärvi osoitti kuuluvansa NHL:ään ja kykeni yhtä harhasyöttöä lukuun ottamatta pelaamaan luotettavaa koko kaukalon peliä sekä luomaan ajoittain uhkaa myös hyökkäyspäähän.

Näytönpaikka kärkiketjuissa ei ole paluuottelun perusteella haihattelua. Varsinkin kun jälleen McDavidin ja Ryan Nugent-Hopkinsin rinnalla ykkösnyrkissä viiletti suoraviivainen rymistelijä Zack Kassian, jonka kiekolliset taidot ovat hyvin vajavaiset.

Puljujärvi käytti mainiosti kokoaan ja piti Alexander Edlerin takanaan laitaväännössä.­

Puljujärven lisäksi ottelussa suomalaismielenkiinto kohdistui toiseen kesän 2016 kärkiviisikon varaukseen ja saman vuoden nuorten MM-kultasankariin, Vancouverin puolustaja Olli Juoleviin, joka pelasi uransa ensimmäisen NHL:n runkosarjaottelun.

Juolevin peliaika jäi lopulta kymmeneen minuuttiin.

Hänelle sattui toisen erän alussa kohtalokas menestys puolustusalueella, jonka seurauksena Oilers tasoitti pelin 1–1:een.

Edmontonin maalilla Mikko Koskinen joutui antautumaan viidesti mutta torjui silti 30 kertaa.

Edmonton ja Vancouver kohtaavat uudelleen heti ensi yönä.

NHL-kauden avauskierros

Philadelphia Flyers–Pittsburgh Penguins 6–3 (2–1, 1–1, 3–1)

Toronto Maple Leafs–Montreal Canadiens 5–4 ja. (1–2, 2–1, 1–1, 1–0)

Tampa Bay Lightning–Chicago Blackhawks 5–1 (3–0, 1–0, 1–1)

Edmonton Oilers–Vancouver Canucks 3–5 (0–1, 1–1, 2–3) E: Mikko Koskinen 30/35 torj.

Colorado Avalanche–St. Louis Blues 1–4 (1–2, 0–0, 0–2)

Yksikään suomalainen ei päässyt tehopisteille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?