Mikko Rantanen on NHL:n suomalaispelaajien palkkakunkku – mutta alkavalla kaudella bruttopalkasta vähennetään yli seitsemän miljoonaa dollaria - NHL - Ilta-Sanomat

NHL-tähti Mikko Rantasen sopimuksessa lukee 12 miljoonaa, mutta käteen napsahtaa vain murto-osa – näin miljoonapotti kutistuu

NHL-pelaajien palkasta pidätetään maksuja, jotka koronapandemian vuoksi ovat vain lisääntyneet.

Colorado Avalanchen laitahyökkääjä Mikko Rantanen on jaetulla viidennellä sijalla, kun NHL-pelaajien bruttopalkat laitetaan suuruusjärjestykseen.­

13.1. 6:01 | Päivitetty 13.1. 8:01

Uuden NHL-kauden alla julkisuudessa on listattu supertähtien hurjia palkkasummia. Toki parhaiten tienaavien suomalaistenkin tilinauhat karttuvat miljoonilla. Mutta kun huomioidaan pelaajasopimuksessa ilmoitetusta bruttopalkasta otettavat vähennykset, loppusumma voi yllättää.

Colorado Avalanchen hyökkääjän Mikko Rantasen, 24, NHL-sopimuksessa ilmoitettu palkka on 12 miljoonaa dollaria eli 9,8 miljoonaa euroa. Hän on NHL:n parhaiten ansaitseva suomalainen ja koko NHL:n palkkalistauksessa jaetulla viidennellä sijalla.

Suomen aikaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä käynnistyvällä kaudella NHL-pelaajien palkkaan vaikuttaa normaalien vähennysten lisäksi koronapandemian aiheuttama poikkeustila. NHL:ssä pelataan kaudella 2021 totutun 82 pelin sijaan vain 56 runkosarjaottelua.

Pelaajien palkasta pidätetään normaalistikin NHL:n ja pelaajayhdistys NHLPA:n työehtosopimukseen kirjattu escrow-rahastomaksu. Sen tarkoitus on kattaa liigan mahdollista alijäämää – tasata omistajien sekä pelaajien välisiä tuloja.

Tavoitteena on 50–50 tulonjako omistajien ja pelaajien välillä. Jos pelaajien palkat ovat kauden aikana olleet vähemmän kuin puolet NHL:n tuloista, pelaajat saavat takaisin osan escrow-rahastoon maksamastaan summasta.

Viime vuosina escrow-maksu on ollut noin 10–15 prosenttia pelaajien bruttopalkasta, mutta kaudella 2021 se on peräti 20 prosenttia.

Tämän vähennyksen myötä Rantasen palkasta jää jäljelle 9,6 miljoonaa dollaria.

Mikko Rantanen esitteli taitojaan NHL:n tähdistöottelussa vuonna 2019.­

Koronapandemian aiheuttamien talousvaikutuksien vuoksi pelaajat ovat suostuneet myös kymmenen prosentin lykkäykseen. Se on ikään kuin lainaa seuraomistajille, ja pelaajat saavat tämän osuuden takaisin kolmen seuraavan kauden aikana.

Lykkäyksen jälkeen Rantasen alkavan kauden palkka on 8,64 miljoonaa dollaria.

Liigan nappaamien vähennysten jälkeen palkkaan iskee myös verottaja.

Tuloverotus vaihtelee USA:n eri osavaltioiden ja Kanadan eri provinssien välillä. Esimerkiksi Floridassa tai Texasissa ei tarvitse maksaa lainkaan osavaltiokohtaista veroa, ainoastaan liittovaltion tuloveroa, joten verotuksellisesti edullisimpiin joukkueisiin kuuluvat muun muassa Florida Panthers ja Dallas Stars.

Rantasen palkasta verojen jälkeen on SmartAsset-sivuston laskurin mukaan jäljellä reilut 4,87 miljoonaa dollaria. NHL:n ensin pidättämien vähennysten jälkeen verot lohkaisevat palkasta siis 43,6 prosenttia.

Verolaskelma on yksinkertaistettu, eikä sisällä esimerkiksi osassa USA:n osavaltioista käytössä olevaa vierailijaveroa.

Pelaajat maksavat palkastaan osuuden myös agenteilleen. Yleensä palkkio on 3–4 prosenttia vuosipalkasta.

Mikäli Rantanen maksaa palkkiota agentilleen neljä prosenttia, on hänelle lopulta kaudesta 2021 käteen jäävä palkka hieman vajaa 4,7 miljoonaa dollaria eli reilut 3,8 miljoonaa euroa.

Parhaiten tienaavien suomalaisten NHL-tähtien kohdalla voidaan siis puhua ”miljoonamiehistä”, mutta pelkät bruttopalkkalistaukset antavat väärän kuvan.

Kaudesta 2021 Mikko Rantanen saa palkkaa käteensä 39 prosenttia hänen NHL-sopimuksessaan ilmoitetusta summasta. Toki kymmenen prosentin osuus, eli lykätty palkka, ilmestyy vielä Rantasen tilille kolmen seuraavan kauden aikana.

Lähteet: Sportsnet, NBC Sports, TSN, The Hockey Writers

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?