John Muckler, yksi Edmonton Oilersin dynastian takuumiehistä, on kuollut - NHL - Ilta-Sanomat

Yksi Edmonton Oilersin dynastian takuumiehistä on poissa – John Muckler luotsasi useita suomalaisia NHL-supertähtiä

John Muckler menehtyi 86 vuoden iässä.

Valmentaja John Muckler (vas.) ja Wayne Gretzky New York Rangersin harjoituksissa keväällä 1999. Gretzky päätti uransa samana keväänä.­

5.1. 10:29

Arvostettu jääkiekkovalmentaja ja -manageri, kanadalainen John Muckler on menehtynyt 86-vuotiaana.

Muckler tunnetaan yhtenä Edmonton Oilersin dynastian luojista. Muckler aloitti Oilersin apuvalmentajana vuonna 1981. Kaudet 1989–1991 hän toimi Edmontonin päävalmentajana.

Oilers voitti viisi Stanley Cupia seitsemän kauden aikana, ajanjaksolla 1984–1990.

Kaikkien aikojen jääkiekkoilijana pidettävä Wayne Gretzky voitti neljä Stanley Cup -mestaruuttaan Edmontonissa vuosina, jolloin Muckler toimi joukkueen apuvalmentajana.

– Edmonton Oilersin organisaation ja Johnin jääkiekkoystävien puolesta haluan lausua osanottoni Audreylle ja koko Mucklerin perheelle. Kun on kasassa 22 hyvää kiekkoilijaa, jotka ovat saaneet jo maistaa menestystä, on vaikea kuvitella, että apuvalmentajan saaminen joukkueeseen olisi viimeinen tarvittava palanen. Mutta juuri niin kävi, kun John liittyi Oilersin ryhmään, Gretzky lausui Edmontonin tiedotteessa, joka julkaistiin NHL:n nettisivuilla.

Muckler valmensi Edmontonin menestysvuosina myös useita suomalaishuippuja.

Jari Kurri oli voittamassa Oilersin jokaista viittä mestaruutta, joista viimeisessä Muckler toimi siis päävalmentajana.

Esa Tikkanen oli mukana Oilersin neljässä mestaruusparaatissa siirryttyään NHL:ään Helsingin IFK:sta keväällä 1985.

Edmontonissa Muckler valmensi suomalaisista myös Reijo Ruotsalaista (mestaruudet 1987 ja 1990), Risto Siltasta ja Matti Hagmania.

John Muckler (vas.) ja Wayne Gretzky keskustelivat syksyllä 2004. Muckler toimi tuolloin Ottawa Senatorsin general managerina.­

Edmontonin vuosien jälkeen Muckler toimi päävalmentajana Buffalo Sabresissa ja New York Rangersissa.

Buffalossa hänen alaisuudessaan yhden kauden ajan pelasi suomalaissentteri Christian Ruuttu, ennen kuin Ruuttu siirtyi Chicago Blackhawksiin.

Rangersista Muckler siirtyi Ottawa Senatorsin general manageriksi ja vielä vuoden 2008 hän toimi Phoenix Coyotesin neuvonantajana.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?