Raimo Summanen muuttui NHL-pomon sisäpiirivitsiksi erikoisesta syystä - NHL - Ilta-Sanomat

Kirja: Raimo Summasesta tuli NHL:n sisäpiirivitsi – ”Raimo oli niitä tyyppejä”

Brian Burken ja Marc Crawfordin mielestä Raimo Summasen toimissa oli vitsikkäitä aineksia.

Raimo Summanen (vas.) joutui Brian Burken (oikealla alhaalla) ja Marc Crawfordin hampaisiin Pohjois-Amerikassa.

16.10.2020 16:52

Vancouver Canucks oli liemessä vuosituhannen vaihteessa.

Joukkueen GM Brian Burke juoni jo kesken kauden 1998–1999 korvaajaa konkarivalmentaja Mike Keenanille.

Pitkän linjan jääkiekkopomo kertoo tuoreessa elämäkerrassaan Burke’s Law: A Life In Hockey Keenanin potkuista tammikuussa 1999.

Burke oli jo valinnut korvaajaksi Colorado Avalanchessa aiemmin mestaruuden voittaneen Marc Crawfordin, joka oli sillä hetkellä vailla pestiä, mutta neuvottelut piti käydä salaa.

Burke ja Crawford tunsivat toisensa vuosien takaa, kun Burke oli Vancouverin johtoportaassa ja Crawford pelasi seuran farmijoukkueessa Fredericton Expressissä 1980-luvulla.

He tapasivat Tampassa. Burke kertoo Crawfordin kirjautuneen hotelliin salanimellä Raimo Summanen.

– Tämä oli sisäpiirivitsi minun ja Marcin välillä. Marc oli ollut Frederictonin farmijoukkueessa, ja Raimo oli yksi pelaajista siellä. Raimo oli niitä tyyppejä, joka meni valmentajalle kertomaan, että hän ei halunnut pelata perjantaina, mutta saattaisi haluta pelata lauantaina. Raimo sai muut siellä hulluiksi, Burke kirjoittaa.

Crawford ja Summanen olivat samaan aikaan joukkueessa kaudella 1987–1988.

Burke kertoo, että kun hän kerran meni katsomaan Frederictonin peliä, Summanen tuli heti hänen pakeilleen – oletettavasti siinä toivossa, että saisi kutsun NHL-joukkueeseen.

– Burkie, olen niin iloinen, että näen sinut. Nämä saatanan tyypit... Burke kertoo Summasen aloittaneen.

– Keskeytin hänet siihen paikkaan ja sanoin: ”Raimo, ihmettelet varmasti, millainen tulevaisuutesi täällä on. Mutta juuri nyt yritän päättää, vedänkö sinua turpaan vai en”. Sitten hän hiljeni. Ja sen jälkeen annoin hänen todella kuulla kunniansa. Siitä se salanimi juontaa juurensa.

Keenan sai lähteä ja Crawford tuli tilalle. Mestaruutta se ei Canucksille tuonut, mutta Crawford sai seuraan uutta virtaa.

SM-liigan maalitykkinä tunnettu Summanen voitti pelaajaurallaan muun muassa maailmanmestaruuden. Pelaajauransa jälkeen hän on valmentanut useita vuosia huipputasolla.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Summasta kommentoimaan kirjan väitteitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?