NHL-hyökkääjä Oskar Lindblom, 24, huomasi omituisen patin kylkiluussaan – muutaman päivän päästä hän sai hyytävän puhelun lääkäriltä - NHL - Ilta-Sanomat

NHL-hyökkääjä Oskar Lindblom, 24, huomasi omituisen patin kylkiluussaan – muutaman päivän päästä hän sai hyytävän puhelun lääkäriltä

NHL-jääkiekkoilija Oskar Lindblom kuuli sairastavansa syöpää vieraspelimatkalla viime joulukuussa. Hän kertoi podcastissa elämänsä muuttaneesta hetkestä.

NHL-kiekkoilija Oskar Lindblom kertoi podcastissa avoimesti syöpädiagnoosistaan.­

16.10.2020 6:05

Jääkiekkoilija Oskar Lindblom aloitti uransa kolmannen kauden NHL:ssä tyylillä viime syksynä. Ruotsalaishyökkääjä oli murtautunut edellisellä kaudella Philadelphia Flyersin runkopelaajien joukkoon, mutta alkukauden räväkät otteet lupailivat läpimurtoa jopa sarjan tähtikategoriaan.

Runkosarja jäi kuitenkin kesken aivan liian aikaisin, 13. joulukuuta. Päivänä, jonka Lindblom muistaa ikuisesti.

Kylkiluussa tuntunut omituinen patti oli pakottanut Lindblomin lääkärintarkastukseen muutamaa päivää aiemmin, mutta vieraspelireissulla saadut tulokset käänsivät ruotsalaisnuorukaisen elämän päälaelleen.

Hän sai kuulla sairastavansa syöpää.

Lindblom lensi Flyersin kanssa vierasotteluun Colorado Avalanchea vastaan, vaikka tiesi saavansa testien tulokset hetkenä minä hyvänsä. Ne tulivatkin heti hänen saavuttuaan Denveriin.

– Kun pääsin hotellihuoneeseen, lääkärimme soitti ja kysyi, voinko tulla juttelemaan hänen luokseen. Tajusin aika nopeasti, ettei se tarkoita mitään hyvää. Hän kertoi, että minulla oli syöpä ja minut lähetettäisiin lisätutkimuksiin, Lindblom muisteli Hockeystudions-podcastissa Aftonbladetin mukaan.

Lindblom istutettiin heti puhelun jälkeen Philadelphiaan palaavaan lentokoneeseen. Hän joutui lentämään kertomansa mukaan yksin – ja matka takaisin kotiin tuntui suunnattoman pitkältä.

Diagnoosi tarkentui myöhemmin luusyöväksi, Ewingin sarkoomaksi. Kyseisen syöpälajin 5-vuotiseloonjäämisennuste on varsin hyvä, noin 74 prosenttia, mutta Lindblom oli silti shokissa.

Ensijärkytyksestä selvittyään hän joutui seuraavan, vaikean tehtävän eteen. Oli aika soittaa vanhemmille ja kertoa musertavat uutiset.

– Se ei ollut hauskaa. Muistan sen, että vanhemmilleni soittaessani tyttöystäväni Alman piti tulla väliin ja ottaa tilanne haltuunsa. En kyennyt kertomaan vanhemmilleni, että minulla oli syöpä. Se oli vaikeaa, ja itkimme paljon.

Hirvittävissä uutisissa oli onneksi kultareunuksensa. Lindblomille kerrottiin heti hoitojen alkuvaiheessa, että paluu kaukaloihin on mahdollista heti, kunhan kasvain vain saataisiin hoidettua.

Jos syöpäpesäke olisi ollut kyljen sijaan esimerkiksi jalassa, jääkiekon pelaaminen ei ehkä olisi ollut mahdollista enää koskaan.

Syövän selättänyt Lindblom palasi kaukaloon 3. syyskuuta puolivälieräsarjassa Islandersia vastaan.­

Brynäsin kasvatti kävi talven ja kevään aikana läpi henkisesti ja fyysisesti uuvuttavan hoitoprosessin.

Tuolloin 23-vuotiaan NHL-jääkiekkoilijan jännittävä arki vaihtui hetkessä puolen vuoden piinaaviksi sytostaattihoidoiksi ja niiden aiheuttamien rajujen sivuvaikutusten kanssa taisteluksi.

Lindblom sai terveen paperit 2. kesäkuuta. Ilouutinen kerrottiin taas lääkärin soittamalla puhelulla – tällä kertaa vain kovin erilaisissa tunnelmissa kuin joulukuussa.

Ruotsalaishyökkääjä huipensi kesänsä elokuussa, kun hän puki Flyersin paidan ylleen NHL:n pudotuspelisarjassa New York Islandersia vastaan. Lindblom ehti pelata kaksi ottelua ennen kuin Flyers lähti lauluun.

Tappio ei juuri mieltä painanut, kun takana oli elämän ylivoimaisesti merkittävin voitto.

– Ylipäätään se, että pääsin pelaamaan vielä viime kaudella tuntui surrealistiselta. En ollut lähelläkään huippukuntoani, mutta se tuntui pirun hienolta olla takaisin jäällä joukkueen kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?