Kommentti: Jesse Puljujärvi teki NHL-sopimuksen Edmonton Oilersin kanssa – jäitä hattuun NHL-paluun kanssa - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Nämä sanat paljastivat totuuden – Jesse Puljujärvi ja Edmonton Oilers tekivät täyskäännöksen

Jesse Puljujärvi tietää itsekin, että NHL:n valloitukseen tarvitaan nähtyä enemmän, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

Jesse Puljujärvi on hakenut uutta vauhtia NHL-uralleen Kärpistä.­

8.10. 8:09 | Päivitetty 8.10. 9:40

NHL:n tämänvuotinen, etäyhteyksin pidetty varaustilaisuus jää historiaan yhtenä puuduttavimmista. Onneksi vireä pelaajaliikehdintä toi väriä päättymättömältä zoom-palaverilta tuntuneeseen spektaakkeliin.

Suomalaisittain varaustilaisuuden kiinnostavin suomalaisuutinen ei liittynyt tällä kertaa varattuihin pelaajiin, vaan entiseen ykköskierroksen varaukseen Jesse Puljujärveen.

Edmonton Oilers julkaisi uutisen Puljujärven kahden vuoden jatkosopimuksesta keskiviikkoiltana klo 22.49. Ajoitus oli ihan hyvä, sillä varaustilaisuudessa veivattiin samaan aikaan (vasta!) neljättä kierrosta.

Monet näyttivät pitävän Puljujärven, 22, NHL-sopimusta Edmontoniin yllätyksenä, mutta tosiasiassa rattaat ovat pyörineet kulisseissa jo pidemmän aikaa.

Kahden varaustilaisuuden välissä on tapahtunut käytännössä täyskäännös.

Viime vuoden kesäkuussa Vancouverissa järjestetyn varaustilaisuuden aikana Puljujärvi teki edustajiensa kautta Oilersin GM Ken Hollandille selväksi, että hän haluaa vaihtaa maisemaa. Puljujärven pelaaja-agentti Markus Lehto kommentoi tuolloin IS:lle, että nyt on aika kääntää uusi sivu.

SM-liigakausi Kärpissä tuhansien kilometrien päässä Edmontonista teki saagan kaikille osapuolille lopulta hyvää. Etäisyys toi hieman perspektiiviä ja avarakatseisuutta, ehkä myös ripauksen tarvittavaa nöyryyttä.

Ilonaiheet jäivät liian vähiin Puljujärven ensimmäisellä NHL-visiitillä.­

Keskusteluyhteys alkoi taas löytyä. Kun viime kesäkuun alussa Puljujärvi sanoi Kalevan haastattelussa ”koskaan ei pidä sanoa ei koskaan” paluumahdollisuuksistaan Edmontoniin, kello alkoi käydä.

Tämän jälkeen oli todennäköistä, että paluu NHL-kaukaloihin tapahtuu nimenomaan Oilersin paidassa. Vain ajankohta oli epäselvä.

Paluu viime syksynä Ouluun oli Puljujärvelle tarvittava uusi alku. Päästään pyörällä olleen huippulupauksen piti painaa reset-nappi pohjaan. Kärpät tarjosi parhaat mahdollisuudet ja olosuhteet tähän.

Viime kauden aikana Puljujärvi oli monena iltana dominoiva pelaaja liigajäillä, ja tulosta tuli kovalla tahdilla. Lupaavat otteet EHT:n toisella turneella antoivat hyviä signaaleja.

Puljujärvi on varmasti tällä hetkellä valmiimpi pelaaja NHL:n haasteisiin kuin vuosi sitten, mutta riittääkö se läpimurtoon NHL:ssä? Tuskin kenelläkään on vielä vastausta tähän.

Puljujärvi tietää itsekin, että NHL:n valloitukseen tarvitaan nähtyä enemmän. Puljujärvi itse puhui ennen liigakauden alkua, että ”pari napsua pitää ottaa viime kaudesta”, jotta paikka auringossa aukeaa.

Pari napsua saattaa riittää, jos se sisältää kokonaisvaltaisempaa ja monipuolisempaa pelaamista.

Joka ilta pitää olla jollain tavalla arvokas omalle joukkueelleen. Luotettavampi ilman kiekkoa ja määrätietoisempi kiekon kanssa. Ehjempi kokonaisuus rakentuu pienistä detaljeista.

Tuskin edes Oilersissa odotetaan, että Puljujärvi alkaa heti paiskoa maaleja ja johtaa joukkoja tulosyksikön ratkaisijana. Se ei ole realistista. Edmontonissa odottavat samat haasteet kuin aiemmin.

Joka tapauksessa Puljujärvi on ansainnut uuden mahdollisuuden NHL:ssä. Uusi sauma on auennut kovalla ja määrätietoisella arkityöllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?