Patrick O’Sullivan kävi läpi maanpäällisen helvetin - NHL - Ilta-Sanomat

HIFK:n ex-pelaaja kävi läpi maanpäällisen helvetin – turvamiehet suojelivat omalta isältä NHL:n varaustilaisuudessa

Patrick O’Sullivan joutui isänsä pahoinpitelemäksi nuoruudessaan.

Entinen NHL-pelaaja Patrick O’Sullivan pelasi SM-liigassa HIFK:ssa 2012. O’Sullivan oli aikanaan NHL:n varaustilaisuudessa turvamiesten ympäröimänä.­

7.10. 11:49

NHL:n varaustilaisuuden seuraaminen sai Patrick O’Sullivanin muistelemaan omaa aikaansa parrasvaloissa.

O’Sullivan oli aikoinaan yksi ikäluokkansa lupaavimmista jääkiekkoilijoista maailmassa. Helmikuussa 1985 syntyneessä jenkkihyökkääjässä oli ainesta NHL:ään asti, ja Minnesota Wild varasikin hänet taalaliigaan kesällä 2003.

O’Sullivan oli ollut junioritähti, mutta silti NHL-seurat eivät uskaltaneet varata häntä alhaisilla varausnumeroilla.

Taustalla painoi synkkä menneisyys. O’Sullivan oli käynyt läpi maanpäällisen helvetin.

NHL:n tiistaina järjestetyn varaustilaisuuden seuraaminen sai nyt 35-vuotiaan ex-kiekkoilijan muistelemaan omaa varauspäiväänsä Twitterissä. Hän jakoi tilillään kuvan, jossa hän oli kahden turvamiehen ympäröimänä.

O’Sullivanilla oli turvamiehet, koska hänen isänsä Johnin lähestymiskielto ei ollut voimassa kaupungissa, jossa varaustilaisuus järjestettiin. O’Sullivan sai isälleen lähestymiskiellon 16-vuotiaana. Sitä oli edeltänyt vuosien mittainen painajainen, josta hän kertoi vuonna 2015 elämäkerrassaan Breaking Away.

– On upeaa katsoa näitä nuoria pelaajia, jotka varataan. Minulla oli kaksi NHL:n turvamiestä varaustilaisuudessa, koska isäni lähestymiskielto ei ulottunut Tennesseehen, missä varaustilaisuus oli.

– Minut varattiin vasta kakkoskierroksen loppupäässä. Muistelen sitä päivää silti yhä lämmöllä. Upea päivä, O’Sullivan kirjoitti Twitterissä.

O’Sullivanin julkaisemassa kuvassa on keskellä 18-vuotias nuorukainen, joka hymyilee ujosti.

O’Sullivan kertoi elämäkerrassaan, miten hän joutui nuoruudessaan isänsä pahoinpitelemäksi. Kirjassa on riipaisevia yksityiskohtia hänen lapsuudestaan.

”Hullu-Johnina” tunnettu isä pakotti O’Sullivanin syömään oksentamansa ruoan, kun tämä oli kahdeksanvuotias. Isä rankaisi poikaansa karmeilla tavoilla vuosien ajan.

– Kun poistuin jäältä harjoitusten tai pelien jälkeen, en tiennyt tarkalleen mikä minua odotti, mutta tiesin, että luvassa on jotain pahaa, O’Sullivan kertoo kirjassa.

Patrick O’Sullivan voitti nuorten MM-kultaa Helsingin kisoissa 2004.­

Joinain öinä isä jätti O’Sullivanin ulos lukkojen taakse. Välillä poika joutui juoksemaan varusteidensa kanssa isänsä auton perässä ja välillä hänet herätettiin keskellä yötä punnertamaan tai tekemään vatsoja siihen asti, kunnes kroppa antoi periksi.

– Juoksin isäni laatiman harjoitusohjelman mukaan tuntikausia hallin rappusia kuin hamsteri juoksupyörässä. Jos hänen mielestään se ei vahvistanut minua tarpeeksi, hän löi minua. Hän rankaisi minua joka vuosi kovemmin, O’Sullivan kuvailee kirjassa.

Rääkkäys päättyi, kun O’Sullivan 16-vuotiaana tappeli henkensä uhalla isäänsä vastaan ja sai sitten hankittua tälle lähestymiskiellon.

Painajaismaiset vuodet jättivät O’Sullivaniin syvät henkiset arvet.

O’Sullivan pelasi lopulta NHL:ssä 334 ottelua ja keräsi niissä tehopisteet 58+103=161. Hän edusti NHL:ssä Los Angeles Kingsiä, Edmonton Oilersia, Carolina Hurricanesia, Minnesota Wildia ja Phoenix Coyotesia.

Edmonton Oilersin Patrick O’Sullivan riemuitsi maalia NHL:ssä kaudella 2009–10.­

Helsingin IFK jäi hänen kiekkouransa viimeiseksi seuraksi. O’Sullivan pelasi SM-liigassa kahdeksan ottelua syksyllä 2012 ennen kuin purki sopimuksensa omasta aloitteestaan.

O’Sullivan työskentelee nykyisin juniorivalmentajana. Hän asuu Oakvillen kaupungissa Kanadassa perheensä kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?