Tuore NHL-mestari kävi uimassa tiistaina Helsingissä - NHL - Ilta-Sanomat

Tuore Stanley Cup -voittaja kävi uimassa Helsingissä tiistaina: ”Ihan rauhassa sain olla”

Kari Kettunen on Tampa Bay Lightningin Euroopan kykyjenetsijä – ja kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja.

Tampa Bay Lightning jyräsi NHL:n mestariksi. Kari Kettunen on seuran Euroopan kykyjenetsijä.

29.9.2020 13:12

Kari Kettunen on onnellinen mies.

– Aivan loistavat fiilikset! Kettunen riemuitsi tiistaina aamupäivällä.

Hänestä tuli tiistaina ainoa suomalainen, joka pääsi juhlimaan kauden 2019–2020 Stanley Cup -mestaruutta.

Samaan aikaan Dallas Starsin suomalaispelaajat Miro Heiskanen, Roope Hintz, Joel Kiviranta ja Esa Lindell tunsivat karvaan pettymyksen Edmontonissa pelatussa ottelussa.

Kettunen, 54, on Tampa Bay Lightningin kykyjenetsijä Euroopassa. Mies katsoi kotonaan Helsingissä, kun hänen seuransa päihitti ratkaisevassa kuudennessa finaalissa Starsin 2–0 ja vei finaalisarjan nimiinsä 4–2.

Normaalisti hän olisi seurannut myös kauden 2019–2020 finaalisarjaa lehtereiltä, mutta koronapandemian vuoksi matkustaminen Pohjois-Amerikkaan ei ollut mahdollista.

– Olihan ratkaisevan ottelun seuraaminen stressaavaa. Katsoin peliä kotona keskellä yötä. Aiemmin olen ollut finaaleissa paikan päällä kerran voittajana ja kerran häviäjänä. Siellä pelien seuraamiseen on helpompi sopeutua, kun ympärillä on samanhenkisiä ihmisiä, arvostettu kykyjenetsijä huokasi.

Kari Kettunen on voittanut kaksi Stanley Cupia: vuosina 2004 ja 2020.

Tampa Bay Lightning oli suosikki NHL:n mestariksi. Joukkue jyräsi lopulta ykköseksi täysin vastustamattomasti.

– Nyt taisi olla meidän vuoromme voittaa. Aiempina kausina olimme menestyneet hyvin runkosarjassa ja edenneet pudotuspeleissä pitkälle. Meillä oli kokemusta, osaamista ja myös riittävästi nälkää.

– Myös nämä pudotuspelit muistuttivat, miten vaikeaa Stanley Cup on saavuttaa. NHL:ssä on 31 joukkuetta, joista 24 pelasi pudotuspelejä.

Kettunen paineli Stanley Cup -voiton varmistuttua helsinkiläiseen uimahalliin, jossa hän on käynyt kuntoilemassa varsin ahkerasti.

– Nyt on raukea olo. Sain uida siellä ihan rauhassa. Kukaan ei tunnistanut tuoreeksi Stanley Cup -voittajaksi, hän naurahti asiasta kysyttäessä.

– Olen yrittänyt pitää kuntoani yllä uimalla. Joskus vähän enemmän ja joskus vähän vähemmän, myös espoolaisessa uimahallissa toisinaan nähty Kettunen jatkoi.

Kettunen aikoo juhlia hienoksi organisaatioksi kuvailemansa Tampa Bay Lightningin menestystä varsin maltillisesti.

– Ehkä pari tuttua tulee käymään ja laitamme vähän parempaa pöytään, hän suunnitteli.

– Jostain luin, että Stanley Cup -pokaalia ei taideta tuoda Eurooppaan. Enkä kyllä sellaisia juhlia oikeastaan kaipaakaan. Pelaajat sen mestaruuden hoitelivat meille: tämä on heidän juhlansa. He ovat viettäneet 65 vuorokautta ”kuplassa”. Eiköhän siellä mene vielä yksi päivä lisää.

Kuopiosta maailmalle ponnistanut Kettunen pelasi aikoinaan KalPan junioreissa ja esiintyi sen jälkeen Saksan alasarjoissa 1980-luvulla.

Hän on ollut Tampa Bay Lightningin palveluksessa jo vuodesta 1998. Päätoimensa lisäksi mies vaikutti Espoo Bluesin pelaajakoordinaattorina SM-liigakausina 2013–16.

– Tykkään jääkiekosta. Katselin 150 ottelua vuodessa silloin, kun minulla ei ollut tätä hommaa. Scouttina olen katsonut 327 ottelua vuodessa livenä. Samoihin lukemiin ei edes tarvitse ihan joka vuosi päästä, koska elämässä on vähän muutakin kuin jääkiekko.

– En katso televisiosta jääkiekko-otteluja – paitsi meidän joukkueemme pelejä. Jäähallilla on oma fiiliksensä. Pidän siitä ilmapiiristä ja tykkään olla siellä ajoissa ennen ottelujen alkuja.

Tampa Bay Lightning kellisti Dallas Starsin jännittävässä NHL:n finaalisarjassa.

Kettunen sai ensimmäisen Stanley Cup -sormuksensa kesällä 2004. Hänen kädenjälkensä näkyi luonnollisesti myös syksyn 2019 sankariryhmässä.

– Tiimityötä tämä on. Eurooppalaiset scoutit ovat toki tarkkailleet eurooppalaisia pelaajia. Ei kannata suositella ja varata huonoja pelaajia, koska muuten tulee shittiä, Kettunen muistutti rauhalliseen tyyliinsä.

Kettusen ja Lightningin sopimus jatkuu myös ensi kaudella.

– Jatkan hommissa mielelläni. Kilpailu on ylipäätään todella kovaa. Tässä hommassa pitää olla ahkera. Pidän siitä, että olen saanut tehdä töitä ns. omana herranani.

Juttua ja otsikkoa täsmennetty kello 14.08. Kettunen kävi uimassa Helsingissä, ei Espoossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?