Joel Kiviranta taas sankari! Dallas Stanley Cupin finaaliin hurjan trillerin jälkeen

Kolmannessa erässä kahden maalin takaa rinnalle noussut Dallas kaatoi Vegasin jatkoajalla 3–2 ja eteni NHL:n finaaleihin 20 vuoden tauon jälkeen. Dallasin suomalaisnelikko loisti ratkaisuroolissa.

Joel Kiviranta (vas.) tasoitti pelin kolmannen erän viime minuuteilla.

15.9.2020 6:01

Dallas Stars pelaa Stanley Cupin finaaleissa ensi kertaa sitten vuoden 2000. Se ratkesi varhain tiistaiaamuna, kun altavastaajana ottelusarjaan lähtenyt joukkue kaatoi Vegas Golden Knightsin jatkoajalla 3–2 ja rynni läntisen konferenssin voittoon otteluvoitoin 4–1.

Dallasin suuriin sankareihin lukeutui tiukimpien ratkaisupelien erikoismieheksi yllättäen kohonnut Joel Kiviranta, joka nosti Dallasin tasoihin kolmannen erän viimeisillä minuuteilla.

Heti jatkoajan alussa Denis Gurjanov päätti Vegasin kauden ylivoimamaalilla.

NHL:n loppuotteluissa Dallas saa vastaansa Tampa Bay Lightningin tai New York Islandersin. Suursuosikki Tampa johtaa idän finaalisarjaa voitoin 3–1.

Dallas tuli avauserän alkuun väkevästi ja sai luotua parikin maalipaikkaa heti ensi minuuteilla. Ensin iski kuitenkin Vegas. Chandler Stephenson karkasi läpiajoon ja ujutti rystyllä Anton Hudobinin jalkojen välistä 1–0-maalin reilun kahdeksan minuutin pelin jälkeen.

Johtomaalin jälkeen pelin hallinta kääntyi edellisotteluiden tapaan jälleen selvästi Vegasille. Golden Knights pysyi pitkään kuskin paikalla mutta ei onnistunut toisenkaan erän aikana lisäämään johtoaan, ja ennen kolmatta erää lukemat olivat yhä sitkeästi 1–0.

Heti erän ensimmäisessä vaihdossa vain muutaman sekunnin jälkeen Dallasille avautui tilaisuus tasoitukseen, kun Tyler Seguin pääsi lataamaan suoraan syötöstä b-pisteiden välistä. Hän ei kuitenkaan onnistunut maalinteossa, ja Esa Lindell lähti viivasta ”pintsaamaan” eli vastaan katkomaan kiekkoa. Lindell myöhästyi ratkaisevat sekunnin kymmenykset, Vegas pääsi iskemään vastaan, ja Reilly Smith ampui 2–0-maalin, kun erää oli ehtinyt kulua vain 15 sekuntia.

Smithin maalin jälkeen Dallas otti ensi kertaa ottelussa pelin hallinnan itselleen. Painostus tuotti myös tulosta.

Lindell sai nousunsa jälkeen kiekon Vegasin maalin takana ja paikkasi aiemman virheensä pohjustamalla komeasti 1–2-kavennuksen juuri ennen kolmannen erän puoliväliä. Tiukoissa paikoissa myös tulokselliseksi johtajaksi noussut kapteeni Jamie Benn laukoi Lindellin syötöstä maalinedustalta kiekon ohi Robin Lehnerin.

Piste oli Lindellille pudotuspelien kuudes (1+5) ja ensimmäinen sitten Colorado-sarjan alun.

Kuilun partaalle ajettu Vegas passivoitui näissä pudotuspeleissä ennennäkemättömän pelokkaaksi kolmannen erän jälkimmäisellä kymmenminuuttisella, ja Dallas vyörytti kavennuksena jälkeen peliä mielin määrin.

Lopulta ilmassa roikkunut tasoitus syntyi ajassa 56.13. John Klingberg laukoi ylivoimalla viivasta, ja Kiviranta sivalsi irtokiekosta 2–2-tasoituksen.

Video Kivirannan tasoituksesta:

Maali oli Dallasin pudotuspelien yllätyssankari Kivirannalle ensimmäinen satumaisen game sevenin hattutempun jälkeen. Myös tuolloin hän nosti Dallasin lopussa tasoihin niin ikään 57. peliminuutilla.

Heti jatkoajan alussa Zach Whitecloud otti epäonnekseen kiekko katsomoon -jäähyn, joka koitui lopulta Vegasin kauden kohtaloksi. Venäläistulokas Gurjanov latasi suoraan syötöstä Dallasin 3–2-voittomaalin ylivoimalla ajassa 63.36.

Video voittomaalista:

Edellisottelussa itseään loukanneen Roope Hintzin vamma osoittautui lieväksi, sillä hän oli jälleen mukana Dallasin kokoonpanossa. Hintz sai myös syöttöpisteen ottelusarjan päättäneeseen jatkoaikamaaliin, joten suomalainen oli mukana kaikissa Dallasin kolmessa maalissa.

Dallasin suomalaisnelikosta ainoana ilman tehopisteitä jäänyt Miro Heiskanen oli jälleen valtavassa roolissa joukkueensa kapellimestarina. Peräti 28.05 minuuttia pelannut Heiskanen oli Dallasin ylivoimainen peliaikakuningas.

Näiden pudotuspelien tuhkimotarinaksi on muodostumassa Starsin 34-vuotias venäläinen konkarivahti Hudobin. Ratkaisupelissä ensimmäisiä NHL:n pudotuspelejään aloittavana maalivahtina pelaava Hudobin torjui 34 kertaa.

Lehnerille torjuntoja kirjattiin 23.

Dallas poseerasi läntisen konferenssin voittopalkinnon Clarence S. Campbellin maljan kanssa.

Todennäköisesti Tampa Bayta vastaan pelattavan finaalisarjan aikataulu varmistuu vasta, kun itäisen konferenssin finaalit on saatu pelattua. Tampalla on mahdollisuus edetä jatkoon ensi yönä.

Konferenssifinaalien tavoin myös Stanley Cupin finaalit pelataan Edmontonissa.

Nyt kyseessä on historian ensimmäinen kerta, kun NHL:n finaalijoukkueen pelaavassa kokoonpanossa on neljä suomalaista.

Dallas voitti seurahistoriansa toistaiseksi ainoan Stanley Cupin vuonna 1999.

Konferenssifinaalit

Itä:

Tampa Bay Lightning 3–1 New York Islanders

Länsi:

Vegas Golden Knights 1–4 Dallas Stars

Suomalaiset:

  • Dallas: Miro Heiskanen, Esa Lindell, Roope Hintz, Joel Kiviranta

  • Islanders: Leo Komarov (varalla Otto Koivula)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?