Jesperi Kotkaniemi säväytti NHL:n pudotuspeleissä – kertoo Raimo Summasen merkityksestä - NHL - Ilta-Sanomat

Jesperi Kotkaniemi säväytti NHL:n pudotuspeleissä – kertoo Raimo Summasen merkityksestä: ”Ei mikään ihan tyhmä kaveri”

Jesperi Kotkaniemi ei yllättynyt pudotuspelien vahvoista otteistaan.

Vastustajat konttasivat perässä, kun Jesperi Kotkaniemi porhalsi eteenpäin.

27.8.2020 16:16

Vielä koronatauon iskiessä maaliskuussa Jesperi Kotkaniemi tahkosi AHL:ssä, ja takana oli odotuksiin nähden pahasti penkin alle mennyt runkosarja.

Pudotuspeleissä Kotkaniemi, 20, oli kuitenkin jälleen Montrealin riveissä. Hän oli kuin eri mies – eikä vain kasvoja koristaneen rouhean parran takia.

Neljän maalin lisäksi hän pelasi aiempaa kypsemmin ja luottoakin tuli. Kotkaniemi raastoi kahden kauden mittaisen NHL-uransa isoimpia minuuttimääriä ja oli yhdessä ottelussa jopa Canadiensin eniten jääaikaa saanut hyökkääjä.

Tahmean runkosarjan jälkeen Kotkaniemen tasonnosto yllätti monet, muttei häntä itseään.

– Tiedän pystyväni pelaamaan ihan hyvällä tasolla. Se oli ehkä enemmän ajan kysymys, milloin se voisi tulla, Kotkaniemi sanoo.

– Olen suht tyytyväinen. Tietenkin muutama maali aina lämmittää, mutta olisin toki voinut viimeisissä peleissä saada vähän enemmän aikaiseksi. Mutta oli kiva pelata.

Kotkaniemi pisti silmään myös aiempaa fyysisemmillä otteillaan. Hän paineli härskisti maalille ja jakeli myös taklauksia lähes neljä ottelua kohden, mikä oli koko NHL:n kärkipäätä – ja suuri muutos aiempaan. Mukaan mahtui myös yksi kyseenalainen ulosajo.

Kahden vuoden takaisen kolmosvarauksen mukaan noussut taklausmäärä tuli kuitenkin enemmän luonnostaan kuin suunniteltuna ratkaisuna.

– Silloin tällöin törmäilin, kun siltä tuntui, porilainen virnistää.

Laidat ryskyivät Kotkaniemen ollessa askissa.

Montreal oli yksi pudotuspelien suurimmista yllättäjistä. Se eteni mukaan viimeisenä joukkueena runkosarjan 24. sijalta mutta pudotti ensin nimekkään Pittsburghin ja pani vielä Philadelphian todella ahtaalle.

Canadiens kaatui saappaat jalassa. Pelillisesti se oli Flyersia vastaan lähes koko ottelusarjan ajan niskan päällä, ja paremmalla viimeistelyllä joukkue olisi yhä mukana peleissä.

Mutta päättyneet pudotuspelit olivat kuitenkin joukkueelle mahtava bonus – eihän sillä olisi ollut ilman koronavirusta niihin mitään asiaa. Kokematon ryhmä sai arvokasta kokemusta tulevaisuutta varten. Erityisen positiivista Montrealin kannalta oli parikymppisten, joukkueen tulevaisuuden kärkisentterien Nick Suzukin ja Kotkaniemen otteet isoissa rooleissa.

– Tuntui, että moni jätkä pelasi paremmin kuin aiemmin. Tuosta on hyvä jatkaa ensi kaudella, Kotkaniemi pohtii.

– Kuten sanoin, kyllä minä tiesin, etten ole mikään huono pelaaja. Tiedän, mihin pystyn ja luotan siihen.

Kotkaniemi todisti aitiopaikalta useaa Montrealin maalia pudotuspeleissä.

Kotkaniemi oli myös käyttänyt pudotuspelejä edeltäneen neljän kuukauden tauon hyväkseen.

Hän liittyi ensi kertaa maineikkaaseen kesätreenitalliin, jota vetävät entinen pikaluistelija ja maajoukkuevalmentaja Janne Hänninen sekä Raimo Summanen. Jo ennestään ryhmään ovat kuuluneet esimerkiksi Teuvo Teräväinen, Esa Lindell ja Joel Armia.

– Siitä oli iso apu. Oli tosi kiva kesä. Sain treenata porukassa, ja treenit olivat hyviä, Kotkaniemi sanoo.

– Mutta minkä moni ehkä unohtaa, niin täytin vasta juuri 20 vuotta. En minä vielä mitenkään valmis ole. Joka vuosi on tehty hommia sen eteen, että olisin parempi. Nyt olen taas vähän paremmalla tasolla ja tästä pystyy taas jatkamaan eteenpäin: nyt, ensi kesänä ja niin edelleen. Tämä on pitkä projekti.

Kotkaniemen mukaan mitään mullistavia taikatemppuja treenaamisen suhteen ei kuitenkaan tehty. Tänä kesänä panostus oli erityisesti jalkavoimassa ja keskivartalossa.

Jo vuosia joukkuevalmennuksesta enemmän tai vähemmän poissa ollut entinen leijonaluotsi Summanen, 58, tunnetaan kiihkeänä kiekkopersoonana, jonka rapatessa silloin tällöin myös hieman roiskuu.

Kotkaniemen ja Summasen kemiat osuivat kuitenkin heti hyvin yhteen.

– Tykkäsin Ramista tosi paljon. Sen huomaa heti, ettei siinä ole mikään ihan tyhmä kaveri jääkiekon suhteen – tai muutenkaan. Hän ymmärtää homman nimen ja tykkään siitä, miten Rami ajattelee.

Raimo Summanen on tunnetaan vaativana valmentajana. Kuva vuodelta 2014.

– Ramista on ollut apua myös siinä, että hän pystyy vähän auttamaan henkiselläkin puolella. Rami tietää asioista paljon, ja hänen kanssaan pystyy käymään paljon asioita läpi. Muitakin kuin treenijuttuja.

Kotkaniemen kaltaiselle nuorelle pelaajalle NHL:n rikkonainen kalenteri antaa nyt oivan tilaisuuden kehittää fyysisiä ominaisuuksia. Seuraavan kauden alkua on suunniteltu joulukuun alkuun, mutta se voi hyvinkin vielä muuttua.

– Nyt olen vielä karanteenissa, mutta ensi viikolla alkaa taas treenaaminen, heti pudotuspelien päättymistä seuranneena päivänä Suomeen lentänyt Kotkaniemi kertoo.

Hän ei kuitenkaan ole vielä varma, onko nyt syksyllä edessä normaalin kaltainen kesätreenijakso.

– Sitä en oikein vielä osaa sanoa, kun ei tiedä, miten tuo NHL alkaa. Vähän kysymysmerkkejä siellä sun täällä, Kotkaniemi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?