Kommentti: Pöyristyttävä tuomarityöskentely varjostaa pudotuspelejä – NHL:llä on käsissään iso ongelma - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Pöyristyttävä tuomarityöskentely häpäisee pudotuspelejä – NHL:llä on käsissään iso ongelma

Pelaajat ovat hoitaneet oman ruutunsa kuplassa. Samaa ei voi sanoa tuomareista, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

Jake Muzzinin kausi päättyi loukkaantumiseen karsintakierroksella.­

13.8. 18:38

NHL on palannut väkevästi estradille. Neljän ja puolen kuukauden koronatauon jälkeen kuplakaupungeissa, Edmontonissa ja Torontossa on pelattu laatulätkää.

Pelin laadulliset tekijät ovat yllättäneet positiivisesti. Tempoa, taidokkuutta, taktisuutta ja intensiteettiä. Viihdettä ja dramatiikkaa. Kaikkea tätä on nähty vajaan parin viikon ajan.

Pelaajat ovat saapuneet kuplaan asianmukaisessa kunnossa ja ovat hoitaneet oman ruutunsa jäällä kiitettävästi. Joukkueiden valmennus- ja taustaryhmät ovat myös tehneet kotiläksynsä, mikä näkyy päivästä toiseen kaukalossa A-luokan tuotteena.

Samaa ei voi sanoa NHL-kuplassa nähdystä tuomarityöskentelystä ja -linjasta. Toistaiseksi – syystä tai toisesta – tuomarit ovat olleet kesäterässä verrattuna pelaajiin.

Harri Aholan kuuluisa mietelause on kaikunut päässä monena peli-iltana:

”Hieno peli, aivan loistavaa jääkiekkoa, ja sitten tulee kaksi pillipiiparia pilaamaan hyvän jääkiekkopelin.”

Linjattomuutta, epäselviä tuomioita ja jopa räikeitä tuomarivirheitä. Tauolta paluu on ollut yllättävän tempoilevaa tuomarityöskentelyn osalta.

Ilman yleisöä pelattavat ottelut olivat etukäteen ajatellen nimenomaan tuomareita suosiva asetelma. Lehtereiltä normaalisti vyöryvä paineaalto puuttuu nyt kokonaan, minkä luulisi helpottavan tuomarien työskentelyä. Fokuksen olettaisi pysyvän olennaisessa eli itse pelissä paremmin.

Toistaiseksi tuomarityöskentely on jättänyt paljon toivomisen varaa.

Carolina Hurricanesin päävalmentaja Rod Brind’Amour avasi sanaisen arkkunsa asiasta keskiviikkona. Hurricanesin kannalta turhauttavasta maalituomiosta alkunsa saanut purkaus NHL:n suuntaan oli poikkeuksellisen raju, mutta samaan aikaan täysin oikeutettu.

NHL:n on ryhdistäydyttävä.

Rod Brind’Amour oli hämillään tuomarityöskentelystä keskiviikkona.­

Korostetaan vielä erikseen, että NHL:n tuomarit ovat alansa eliittiä. He ovat osaavia ammattilaisia, jotka varmasti hanskaavat sääntöpykälät.

Enemmän kannattaa olla huolissaan siitä, miten NHL:n valtaapitävät haluavat kontrolloida tuomarityöskentelyä ja -linjaa. Paine NHL:n suunnalta tuomareihin on kovaa. Ylhäältä linjataan, mikä kuuluu ja mikä ei kuulu peliin.

Viralliseen sääntökirjaan on painettu mustaa valkoisella, mutta sen rinnalla kulkee ”pelin hengen” mukainen sääntökirja.

NHL-kuplassa otteluiden aikana linja on välillä muuttunut härskisti. Varsinaisen peliajan vihellystalkoiden jälkeen jatkoerissä pilli pannaan suosiolla taskuun ja joukkueet ratkovat voittajan vankilasäännöin.

Valikoiva linja näkyy tällä hetkellä tylysti poikittaisen mailan käytössä.

Rajuin nähtiin Toronto Maple Leafsin ja Columbus Blue Jacketsin välisessä minisarjassa, kun Blue Jacketsin ykkössentteri Pierre-Luc Dubois iski maalin takana poikittaisella Leafsin puolustajan Jake Muzzinin sairaalakuntoon. Dubois selvisi tempustaan ilman sanktiota.

Dubois, 22, ei todellakaan ole likainen pelaaja. Hän vain pelasi tarpeettoman kovaa tilanteessa, koska näin kuuluu pelata.

Dubois’n esimerkki kertoo karusti NHL:n kulttuurista ja sääntötulkinnoista. Poikittaiset mailat ovat kuuluneet olennaisesti NHL:n pelin henkeen ja ”kovaan peliin” vuosikymmenien ajan.

Poikittaisen mailan käyttö on yhä kiinteä osa pelaajien repertoaaria, koska NHL lipsuu linjastaan.

Samassa jamassa oltiin nelisen vuotta sitten, jolloin mailalla huitomista katsottiin häpeällisesti läpi sormien. Komposiitilla sai viuhtoa vapaasti, kunhan vain muisti jättää rajuimmat viikateiskut väliin.

Tähtipelaajien luunmurtumien ja julkisen debatin seurauksena NHL heräsi viimein ja puuttui huitomisiin kovalla kädellä. Kaudeksi 2017–18 NHL linjasi kurinpitomajuri George Parrosin suulla, että huitomiset otetaan tiukasti pois. Linjaus toimi. Boksin ovi heilui herkästi ja pelaajat oppivat tavoille.

Nyt saman linjanvedon täytyy tapahtua poikittaisen mailan käytölle. Katseet kääntyvät taas Parrosiin.

NHL:n kauden 2019–20 virallisessa sääntökirjaraamatussa on yhteensä 222 sivua. Kuplapelien perusteella tuomareille on annettu norsunluutornista uudet kesävihkoset.

NHL:llä on käsissään iso ongelma, mutta hyvä puoli on se, että liiga pystyy vaikuttamaan siihen sisäisesti, jos vain aitoa halua löytyy ylhäältä asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?