Kommentti: Artturi Lehkonen on pudotuspelipeto - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: NHL:n varjoissa paahtaa nyt suomalainen pudotuspelipeto

Artturi Lehkonen kuvastaa tällä hetkellä koko Montreal Canadiensia, kirjoittaa NHL-kirjeenvaihtaja Ville Touru.

Artturi Lehkonen on pudotuspelipelaaja.­

13.8. 9:48

Montrealin Artturi Lehkonen kuuluu siihen suomalaisten NHL-pelaajien joukkoon, josta harvemmin puhutaan tai kirjoitetaan.

Ei kolmosketjun nöyristä alivoimamiehistä revitä otsikoita, eivätkä heidän suorituksensa villitse kansaa.

Mutta kun pudotuspelit alkavat, Lehkonen astuu estradille.

Jo neljättä kauttaan Canadiensissa pelaava 25-vuotias hyökkääjä on kuin luotu pudotuspeleihin – Montrealissa niitä tosin kertyy vyölle valitettavan harvoin.

Kun Montreal edellisen kerran oli pudotuspeleissä neljä vuotta sitten, tuolloin tulokas Lehkonen oli joukkueen ehdotonta parhaimmistoa – aivan kuten nytkin.

Puuduttavan pitkässä runkosarjassa tähtipelaajia ja pistenikkareita kyllä riittää, mutta harvempi nostaa tasoaan pelien kovetessa. Kun näppärät kikkapojat painuvat taka-alalle, työmies-Lehkonen painaa isompaa vaihdetta silmään.

Kun Montreal yllätti Pittsburghin pudotuspelien karsintakierroksella, Lehkonen oli yksi voiton takuumiehistä, eikä vain siksi, että teki ratkaisupelissä voittomaalin.

Lehkonen iski Montrealin ratkaisupelin voittomaalin ottelusarjassa Pittsburghia vastaan.­

Lehkonen on pelannut käynnissä olevassa turnauksessa eniten Montrealin laitahyökkääjistä, keskimäärin 18.18 minuuttia ottelussa. Peliaikakeskiarvo on noussut kolmella minuutilla runkosarjasta.

Lehkonen kuvastaa tällä hetkellä koko Canadiensin joukkuetta. Nimetön työmies, joka painaa täysillä niska limassa hommia yhteisen päämäärän eteen.

Maalivahti Carey Pricea ja kapteeni Shea Weberia lukuun ottamatta joukkueesta ei löydy nimimiehiä. Se kuitenkin raastoi ja luisteli Pittsburghin nurin yhtenäisellä taistelulla, jollaista ei ollut nähty aiemmin koko kaudella.

Toistaiseksi pudotuspeliturnauksen suurin yllättäjä Montreal pani myös Philadelphia todella ahtaalle sarjan avausottelussa. Vaikka Flyers voitti viime yönä lopulta niukasti 2–1, NHL:n kuumin joukkue oli ajoittain hätää kärsimässä Montrealin herhiläisten puristuksessa.

Toistaiseksi näissä pudotuspeleissä tehot 1+2 tehnyt Lehkonen oli jälleen ottelun näkyvimpiä pelaajia.

Hän oli runnomassa toistakymmentä kertaa kiekkoa metrin säteellä vastustajan maalista. Lehkoselle merkittiin ottelussa kahdeksan laukausta, kaksi taklausta ja kaksi kiekonriistoa.

Vaikka Lehkosen, Philip Danault’n ja Paul Byronin muodostama koostumus on nimellisesti kolmosketju, se on Montrealin tärkein vitja, joka oli isossa roolissa Pittsburgh-sarjan ratkaisuissa. Ketju pantiin yhteen sarjan kolmospelissä Montrealin ollessa 1–3-tappiolla. Sen jälkeen joukkue ei päästänyt sarjassa enää maaliakaan.

Pittsburgh-sarjassa Lehkonen oli jäällä kuudessa Montrealin kymmenestä maalista. Plus-miinus-tilastossa hän jakoi NHL:n pudotuspeliturnauksen kärkipaikkaa (+6).

Viime yön Philadelphia-ottelussa kirjoihin tuli ensimmäinen miinusmerkintä, mutta siinä suomalaisella ei ollut osaa eikä arpaa.

Lehkosen arvoa joukkueelleen korostavat myös edistyneet tilastot. Hänen jäällä ollessa sekä laukaisuhallintaa (Corsi) että saatuja ja annettuja maalipaikkoja mittaavissa tilastoissa Lehkonen on joukkueensa eliittiä.

Lehkonen ei loista kaukalossa hienoilla harhautuksilla, näppärillä lättysyötöillä tai rystynostoilla maalin kattoon. Mutta hän erottuu joka ilta työmoraalillaan.

Lehkosen pelaamista katsoessa ei tarvitse tuskailla löysäilyä tai haluttomuutta. Hänellä on kaukalossa vain yksi vaihde, täysiä. Hän ei yritä näyttäviä temppuja, vaan ratkaisut ovat poikkeuksetta yksinkertaisen tylyjä.

Lehkonen ei ole neljän NHL-kautensa aikana noussut missään vaiheessa tehopisteiden valossa sille tasolle, jota häneltä odotettiin. Parhaimmillaan viime kaudella pinnoja syntyi 31, tällä kaudella 70 pelissä 27.

Vaikka pistemääriä on vielä varaa parantaa roimasti, ei Lehkosesta enää mitään pistepörssihaita tai 30 maalin miestä odotetakaan. Joukkueelleen hän on kuitenkin todella arvokas pelaaja, jonka valmentaja voi laittaa kentälle tilanteessa kuin tilanteessa olematta huolissaan, kostautuuko se omissa. Lehkonen pelaa aina joukkueen edun mukaisesti.

Lehkosesta on muodostunut NHL-vuosiensa aikana ennen kaikkea luotettava alivoimaspesialisti, jota ei enää nykyään edes nähdä ylivoimakoostumuksissa kuin ani harvoin.

Hän hoitaa illasta toiseen oman ruutunsa tunnollisesti ja runkosarjassa jää kauas parrasvalojen ulkopuolelle. Mutta pienten marginaalien pudotuspeliväännöissä Lehkonen nousee toistuvasti esiin. Piikkiön mies on todellinen pudotuspelipeto.

17 ikävuodesta lähtien Lehkonen on päässyt pelaamaan pudotuspelejä nyt viisi kertaa. Kerran KalPassa, kahdesti Frölundassa ja nyt kahdesti Montrealissa.

Hän on ollut niistä joka kerta joukkueensa kolmen parhaan pistemiehen joukossa. Ja KalPan teinivuotta lukuun ottamatta joka kerta runkosarjan pistetaulukossa Lehkosen nimi on löytynyt vasta rivimiesten joukosta selvästi kärjen takaa.

Jokaisella näistä viidestä kerrasta Lehkosen pistekeskiarvo on ollut pudotuspeleissä kovempi kuin runkosarjassa. Hänellä on harvinainen kyky nousta rivistä esiin pudotuspeleissä.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, pari maalinedustalta runnottua räkämaalia Montrealin kuuskakkoselta ei olisi kovin suuri yllätys tulevissa peleissä Philadelphiaa vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?