Kommentti: Aleksander Barkov on karmeassa paikassa – voisiko harkita kiekkomaailmaa järisyttävää ratkaisua? - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Aleksander Barkov on karmeassa paikassa – harkitseeko kiekkomaailmaa järisyttävää ratkaisua?

Aleksander Barkov vetää perässään tolkutonta kivirekeä Floridassa, eikä mikään viittaa siihen, että tilanne muuttuisi. Kenties jo ensi kaudella hänen eteensä tulee jopa koko loppu-uraa määrittävä ratkaisu, kirjoittaa NHL-kirjeenvaihtaja Ville Touru.

Menestys on kiertänyt Aleksander Barkovia koko tämän NHL-uran ajan.­

7.8. 21:43

Florida Panthersin ja sen suomalaiskapteenin Aleksander Barkovin kausi päättyi perjantai-iltana pudotuspelien karsintakierroksen ottelusarjassa New York Islandersia vastaan.

Isles vei viimeisen pelin 5–1 ja voitti sarjan 3–1. Se ei ollut minkäänlainen yllätys.

Vaikka Florida paransi peliään, ennen kaikkea taisteluasennettaan pariin viimeiseen peliin, se ei peitä alleen karmeaa kokonaiskuvaa.

Koko Panthersin kausi oli taas yhtä sekamelskaa. Sen keskellä välillä puolikuntoinen ykköstähti Barkov yritti pitää jollakin tavalla rivejä suorina, mutta tuloksetta.

Joukkueen pelaamisesta ei löytynyt koko kaudella minkäänlaista punaista lankaa, vaan se oli viikosta toiseen samaa sekavaa selviytymistä. Velttoa ja rakennetonta puolustamista, kuritonta ja liian usein myös halutonta pelaamista.

Tiiviisti organistoitu Islanders teki Floridasta selvää jälkeä.­

Florida lähti kauteen historiallisin kovin satsauksin. Vapailta markkinoilta maalinsuulle hankittiin massiivisella seitsemän vuoden ja 70 miljoonan dollarin sopimuksella kaksinkertainen Vezina-voittaja Sergei Bobrovski. Puolustusongelmia paikkaamaan värvättiin niin ikään muhkean diilin saanut konkari Anton Strålman.

Penkin taakse tänä syksynä 70 vuotta täyttävä seurapomo Dale Tallon pestasi vanhan Chicagon-vuosien kalakaverinsa Joel Quennevillen, 61 – viiden vuoden ja 30 miljoonan jättisopimuksella.

Quenneville piiskasi Chicagon kolmeen Stanley Cupiin, mutta Floridaan hän oli täysin väärä mies.

Blackhawks oli huippulaadukas vahvasti sisältäpäin kumpuavan johtajuuden joukkue, jota ei tarvinnut opettaa pelaamaan tai sen enempää potkia takapuolelle.

Jo Chicagon-vuosinaan Quennevillellä oli maine enemmänkin muutamalla murahdetulla kirosanalla joukkojaan psyykanneena vanhan liiton valmentajana, ei niinkään joukkueensa peliä mullistavana taktiikkanerona.

Viime kesänä Florida ilmoitti mahtipontisesti, että Quenneville pestattiin seuraan muutosjohtajaksi. Sitä hän todella oli. Nimittäin jos mahdollista, Florida muuttui vain entistä huonompaan suuntaan.

Sädekehä Joel Quennevillen ympärillä on himmennyt pahanpäiväisesti.­

Quennevillen näytöt Floridassa ovat tasan nolla. Autoritäärisenä tunnetun valmentajan piti palauttaa joukkueeseen kuri ja järjestys, mutta ainakaan kaukalossa niistä ei ollut koko kaudella tietoakaan.

Näyttää päivänselvältä, että Quennevillen valmennusura päättyy Floridaan – kuinka monta vuotta hän saakaan siellä touhuta.

Jotkut ovat syytelleet Floridan menestyksettömyydestä myös messiaaksi hankitun Bobrovskin odotettua vaisumpaa virettä. Ennemminkin päättynyt kausi alleviivasi, kuinka suuri merkitys maalivahdin edessä pelaavalla joukkueella ja sen pelitavalla on veskarin onnistumiseen.

Eivät Floridan ongelmat todellakaan vain kurittoman sekavaan pelaamiseen lopu. Koko organisaatio on pahanpäiväisesti ummehtunut ja vaatisi rajua tuuletusta omistajasta lähtien.

Panthersin joukkue on rakennettu surkeasti. Yksinäiset kärkipelaajat Barkov ja Jonathan Huberdeau ovat pelanneet ja pelaavat vielä tulevillakin kausilla todella halvoilla sopimuksilla, mutta Panthers ei ole onnistunut hyödyntämään tätä palkkakattoaikakaudella kullanarvoista etua millään tapaa. Tasoonsa nähden tolkuttoman muhkeista palkkashekeistä nauttii moni rivimies.

Florida on epäonnistunut oikeastaan kaikessa mahdollisessa Huberdeaun (3. varaus 2011) ja Barkovin (2. varaus 2013) varauksien jälkeen.

NHL:ssä huippujoukkueet rakennetaan pitkällä tähtäimellä juuri varaustilaisuuksien kautta. Kesän 2014 koko varaustilaisuuden ykkösnimen Aaron Ekbladin jälkeen Floridan ykköskierroksen varaukset ovat olleet Lawson Crouse, Henrik Borgström, Owen Tippett, Grigori Denisenko ja tuoreimpana maalivahti Spencer Knight. Heistä yksikään ei ole joukkueen pelaavassa kokoonpanossa.

Käsittämätöntä kyllä, vuoden 2013 jälkeen Floridan varaamista 41 pelaajasta ei tällä hetkellä joukkueen vakiokokoonpanoon kuulu kuin Ekblad, joka hänkään ei ole onnistunut nousemaan edes lähelle varausnumeronsa tasoa.

Ikävä kyllä, Floridan organisaation pahasti ruosteisiin rattaisiin on juuttunut viime vuosina myös useita nuoria suomalaiskiekkoilijoita, joiden urapolku jossakin toisessa organisaatiossa olisi voinut olla hyvin toisenlainen.

Borgström, Sebastian Repo, Juho Lammikko, Aleksi Heponiemi ja Henrik Haapala sekä tuoreimpana yrittäjänä keväällä Erik Haulan kanssa Carolinasta tullut Eetu Luostarinen.

Jos se ei ole vielä käynyt selväksi, ei Floridan tulevaisuuskaan näytä ruusuiselta. Kuten todettua, Panthers lähti pitkästä aikaa kauteen isoin panostuksin, mutta niiden hyödyttömyyden huomannut miljardööriomistaja Vincent Viola oli raporttien mukaan ilmoittanut jo talvella aikovansa karsia tuntuvasti Panthersin palkkakuluja ensi kaudesta lähtien.

Liiketoiminnallisesti se on osaltaan ymmärrettävä ratkaisu, sillä puolityhjässä hallissa pelaava Panthers tekee vuosittain 10–20 miljoonaa dollaria tappiota, mutta joukkueen menestyshaaveiden kannalta kulujen karsiminen on lohduton viesti.

Ei Barkov sokea ole. Hän tietää tasan tarkkaan, minkälaisen seuran keulakuva on. Turhautuminen paistaa valitettavan usein.

Barkov on vetänyt jo vuosikaudet kaukalossa perässään tolkutonta kivirekeä. Nöyrä tamperelaiskapteeni haluaa voittaa, mutta Floridassa siihen ei ole mahdollisuutta.

Barkovin vuonna 2013 alkaneella NHL-uralla joukkue on pelannut seitsemän kauden aikana nyt päättyneen minisarjan lisäksi yhden ainoan oikean pudotuspelisarjan (2016). Panthersin edellinen pudotuspelisarjan voitto on vuodelta 1996.

­

Barkovin räikeästi alihintaista, 5,9 miljoonan dollarin kausipalkan sopimusta Panthersin kanssa on jäljellä kaksi kautta.

Kesällä 2022 tuolloin yhdeksän NHL-kauden konkarista tulee ensi kertaa urallaan rajoittamaton vapaa agentti, joka saa vapaasti valita seuransa.

Florida haluaa luonnollisesti pitää kaikin keinoin kiinni kapteenistaan, sillä ilman Barkovia joukkue ei tällä hetkellä olisi mitään. Mutta valinta on kuitenkin yksin Barkovin käsissä.

Se valinta määrittää jopa koko Barkovin loppu-uraa.

Tilannetta voi verrata John Tavaresin vastaavaan. Uransa yhdeksän ensimmäistä kautta Islandersissa viettänyt ja seuran toistuviin tyhjiin puheisiin joukkueen vahvistamisesta kyllästynyt kanadalaiskapteeni jätti joukkueen vapaaksi agentiksi päästyään kesällä 2018 ja siirtyi raivostuneiden Isles-fanien vihat niskassaan jättisopimuksella Torontoon.

Barkovin ei edes tarvitsisi kantaa huolta suivaantuvista kannattajista, sillä ei Panthersilla edes ole sellaisia.

John Tavares ei jaksanut määräänsä enempää kyntämistä Islandersissa.­

Vaikka elämä Floridan lämmössä on varmasti muuten mukavaa ja rauhallista, loppupeleissä Barkovia kiinnostaa vain voittaminen. Se on huokunut vaikeiden vuosien aikana kerta toisensa jälkeen poikkeuksellisen vilpittömänä hänen puheistaan.

Ja Barkov myös tietää varmasti tasan tarkkaan, ettei paskasta tehdä kovin nopeasti konvehteja.

Tavaresin tai Barkovin kaltaisen franchise-tason keskushyökkääjän ilmaantuminen vapaille markkinoille on äärimmäisen harvinaista ja järisyttää koko NHL:n voimasuhteita.

Panthers ja Barkov käyvät varmasti jo ensi kaudella tunnusteluja jatkosopimuksesta. Käytännössä Barkovin mahdollinen siirto voisi tulla kyseeseen jo ennen viimeistä sopimuskautta.

Mikäli Barkov antaisi signaalin, ettei ole aikeissa haaskata koko uraansa pantteripaidassa, Floridalle jäisi kultakimpaleestaan edes jotakin käsiin vain, jos se kauppaisi Barkovin ennen tämän sopimuksen päättymistä.

Tällöin se saisi valtavan markkina-arvon tähtisentteristä vaihtokaupassa hyvän hinnan, kun taas kesällä 2022 Barkov voisi lähteä halutessaan täysin ilmaiseksi pois Floridasta – kuten Tavares teki Long Islandilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?