Kommentti: Mihin pojat katosivat? Kaapo Kakko ja Jesperi Kotkaniemi pistävät silmään NHL:n pudotuspeleissä

Nuorten suomalaislupausten otteissa on ollut selvä ero aiempaan, kirjoittaa Ville Touru.

Kaapo Kakko (vas.) ja Jesperi Kotkaniemi ovat esiintyneet edukseen pudotuspeliturnauksessa.

4.8.2020 7:45

Suomen nuoria NHL-lupauksia Kaapo Kakkoa, 19, ja Jesperi Kotkaniemeä, 20, yhdistää moni asia.

Molemmat on varattu Original Six -seuraan kärkikolmikossa, ja molemmat ovat kantaneet varaustilaisuudesta lähtien niskassaan sen mukaisia odotuksia ja huomiota.

Vaikka keskenään hyvät kaverit pelaavat eri joukkueissa, molempien NHL-kaudet pystyy nivomaan yhteen. Ne ovat kulkeneet hyvinkin samanlaista rataa aina tähän pisteeseen asti.

Viime syksynä niin yleisön kuin heidän itsensä asettamat odotukset kauden suhteen olivat korkealla – jälkikäteen tarkasteltuna kohtuuttoman korkealla. Kumpikin jäi niistä tuhottoman kauas. Se näkyi kaukalossa turhautumisena ja itseluottamuksen täydellisenä katoamisena. Molempien pelaaminen oli tehotonta ja arkaa. He pelkäsivät virheitä.

Ennen koronataukoa Kotkaniemi oli tahkonnut jo hyvän tovin Montrealin farmijoukkue Lavalissa, eikä Kakonkaan farmikomennus Rangersista olisi yllättänyt.

Viime viikolla alkaneessa pudotuspeliturnauksessa molempien kellossa on ollut eri ääni.

Vaikka intensiteetti on ollut huipussaan, ja peli monin paikoin normaalia runkosarjaottelua fyysisempää, molemmat ovat näyttäneet kaukalossa miehiltä, kun vielä muutama kuukausi sitten askissa hiihtelivät pojat.

Sekä Kotkaniemen että etenkin Kakon pelissä on nyt nähty täysin toisenlaista päättäväisyyttä ja itsevarmuutta varsinkin hyökkäyssuuntaan.

Tauon jälkeen pelatuissa kolmessa ottelussa molemmat ovat hyödyntäneet karvan alle 190-senttisiä varsiaan selvästi aiempaa tehokkaammin, tehneet yksinkertaisen tylyjä ja nopeita ratkaisuita, mutta uskaltaneet myös oikeilla hetkillä pelata kiekolla ja haastaa vastustajia.

Kotkaniemi teki tässä tilanteessa ottelusarjan avausmaalin Pittsburghia vastaan onnekkaalla kimmokkeella. Pomppua edelsi kuitenkin monta oikeaa ratkaisua suomalaissentteriltä.

Tämän kesäturnauksen pelien sisällä molemmilta on nähty paljon aiempaa enemmän pieniä, oikeita ja voittavia ratkaisuita. Kotkaniemi on vieläpä onnistunut maalinteossa molemmissa otteluissa kivenkovaa Pittsburghia vastaan.

Vaikka Kakon pistesarake näyttää nollaa, hän on ollut Torontossa kirkkaasti Rangersin hyökkäyksen parhaimmistoa. Selvästä 1–4-tappiosta huolimatta maanantain ottelu oli suomalaistulokkaalta henkilökohtaisesti mainio.

Terävästi esiintynyt Kakko käytti kroppaansa taitavasti hyväkseen ja tuli kiekon kanssa voittajana ulos useista laidan vieressä käydyistä kamppailutilanteista.

Kaapo Kakko on kehittynyt selvästi sitten talven pelien.

Yhä fyysisesti kehittyvässä iässä oleville parikymppisille kavereille jo pelkästään neljän kuukauden harjoitustauko voi tehdä ihmeitä, mutta Kotkaniemelle ja Kakolle äskettäinen tauko oli kullanarvoinen etenkin henkisellä puolella.

Molemmat saivat nollattua pahasti ylikuumentuneet korvienväliset tietokoneensa.

Vaatimattomasti sujuneen talven takia molemmat pääsivät lisäksi lähtemään pudotuspeliturnaukseen liki täysin paineetta. Ulkopuolelta heihin kohdistuneet odotukset olivat selvästi vähentyneet.

Ei kumpikaan vielä joukkueensa ykköskorin ratkaisupelaaja ole, mutta tällä lyhyellä otannalla nähdyt signaalit lupailevat hyvää tulevaisuutta ja jo ensi kautta silmällä pitäen – jos se jollakin tapaa pystytään ylipäätään pelaamaan.

Kummallakaan ei ole edelleenkään kiire. Vaikka Kotkaniemi lopettelee jo toista NHL-kauttaan ja Kakonkin tulokaskausi alkaa olla ohi, molemmat ovat yhä todella nuoria taalaliigan mittapuulla.

Meneillään olevassa pudotuspeliturnauksessa pelanneista liki 500 pelaajasta Kakko on toiseksi ja Kotkaniemi viidenneksi nuorin.

Vaikka Kakon kausi päättyy todennäköisesti jo ensi yönä, ja Kotkaniemenkin mahdollisesti niin ikään tällä viikolla karsintakierrokselle, molemmat saivat keskellä kesää todistettua paitsi ennen kaikkea itselleen myös arvostelijoille olevansa oikealla tiellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?