Tikku nenään joka aamu, aidatulla pihalla käynti sallittu – Mikko Rantanen kertoo NHL:n koronakuplan arjesta

Rantasen Colorado kaatoi Minnesotan pudotuspeleihin valmistavassa harjoitusottelussa.

Nathan MacKinnon (vas.) ja Mikko Rantanen ovat mestarikandidaatti Coloradon ykköstähdet.

30.7.2020 6:11

Maaliskuussa kesken jäänyt NHL-kausi huipentuu lauantaina alkaviin pudotuspeleihin kahdella turnauspaikkakunnalla, Torontossa ja Edmontonissa.

Kummassakin kaupungissa 12 joukkuetta on eristetty tiukkoihin ”kupliin” piiloon koronavirukselta.

Aivan mihinkään eristysselleihin NHL-väki ei kuitenkaan ole joutunut, sillä aitojen sisäpuolella on hulppeiden hotellien lisäksi mahdollisuus monenlaisiin aktiviteetteihin.

Edmontonin kuplassa asustava Colorado Avalanchen Mikko Rantanen kertoo, että näin eristyksen alkuvaiheessa säännöt ovat kuitenkin vielä tiukat.

– Tässä vissiin ensimmäiset pari viikkoa ovat vähän tiukempia, että mitään ihmeellistä ei saa tehdä.

– Pihalla saa tietysti käydä. Siinä on koriskenttä, pari tuollaista ruokarekkaa ja kahvilarekka. Jotakin pystyy tekemään, mutta ymmärsin, että sitten parin viikon jälkeen avautuu leffateatterit ja jotakin tällaisia muita erilaisia mahdollisuuksia, Rantanen kertoo.

Aivan peliareena Rogers Placen kyljessä olevassa, uutuuttaan kiiltävässä JW Marriot -luksushotellissa majoittuu Coloradon lisäksi myös Nashvillen, St. Louisin, Edmontonin, Las Vegasin ja Dallasin joukkueet.

Rantanen on ehtinyt jo tavata hotellilla muidenkin joukkueiden suomalaisia, mutta vielä toistaiseksi kupla-arki on ollut enemmänkin ajan tappamista.

– Kun treenien jälkeen olen tullut hotellille, niin pleikkaria olen pelannut ja katsonut vähän Netflixiä. Niin se on oikeastaan mennyt.

Muun muassa areenan ja hotellin sisäänsä kätkevä NHL-kupla on tiukasti aidattu.

Tältä näyttää Edmontonin peliareena. Katsomoiden alaosat on verhoiltu tv-kuvaa varten, ja katsomoihin on rakenneltu myös isoja näyttöjä.

Koronatesti on tullut tutuksi.

– Se tehdään joka aamu, tikku nenään. Toinen on sellainen, että laitetaan tikku kurkkuun ja otetaan nielurisoista näyte.

– Siihen on jo vähän tottunut, koska testejä tehtiin jo harjoitusleirillä.

Kukin joukkue pelaa tiistain ja torstain välisenä aikana yhden harjoitusottelun ennen tosipelien alkua. Coloradolla se oli ohjelmassa Suomen aikaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Avalanche voitti Minnesotan 3–2. Rantanen keräsi ottelussa yhden syöttöpisteen. Joukkueen toinen suomalaispelaaja, Joonas Donskoi, puolestaan onnistui maalinteossa.

– Yllättävän hyvältä tuntui usean kuukauden tauon jälkeen. Vauhti oli kova, kaikki olivat aika innoissaan, Rantanen sanoo.

– Pelin taso ei ehkä ollut vielä ihan huipussaan. Aika paljon syötöt pomppi, ja koko ajan oli joku jäähyboksissa. Mutta kyllähän se tuntui ihan kunnon peliltä.

Ottelun kooste:

Tyhjät katsomotkin tulivat nopeasti tutuiksi.

– Tietysti sen alkuun huomasi, kun oli niin hiljaista. Mutta sitten kun oli pelissä sisällä, ei sitä oikeastaan juuri huomannut tai kiinnittänyt huomiota.

– Mutta kun tulee maali tai joku maalinedusnujakka, niin silloin huomaa, ettei ole katsojia. Mutta kyllä siihenkin tottuu aika nopeasti.

Coloradolla on vielä aikaa hioa kuvioitaan ennen pudotuspelien alkua, sillä molempien konferenssien kärkinelikot pääsevät suoraan mukaan varsinaisiin pudotuspeleihin. 16 muuta joukkuetta pelaa lauantaista alkaen karsintakierroksen paras viidestä -järjestelmällä.

Kärkinelikot pelaavat samaan aikaan keskenään yksinkertaisen sarjakierroksen, jossa ne ratkaisevat keskinäisen järjestyksensä pudotuspelikaavioon.

Vaikka nähdyt harjoituspelit ovat vielä olleet kaukana totutusta pudotuspelitaistosta, Rantanen uskoo, että uusi vaihde löytyy, kun panokset asetetaan laudalle.

– Vaikkei faneja ole, uskon, että se pudotuspelitunne tulee aika hyvin sitten esiin kaikilta, kun tosipelit alkavat.

Karsintakierroksen otteluparit (paras viidestä)

Itä:

  • (5.) Pittsburgh–Montreal (12.)

  • (6.) Carolina–NY Rangers (11.)

  • (7.) NY Islanders–Florida (10.)

  • (8.) Toronto–Columbus (9.)

Idän kärkinelikko: Boston, Tampa Bay, Washington, Philadelphia

Länsi:

  • (5.) Edmonton–Chicago (12.)

  • (6.) Nashville–Arizona (11.)

  • (7.) Vancouver–Minnesota (10.)

  • (8.) Calgary–Winnipeg (9.)

Lännen kärkinelikko: St. Louis, Colorado, Vegas, Dallas

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?