NHL-seura Chicago Blackhawks teki kovan päätöksen – ei aio vaihtaa nimeään tai logoaan - NHL - Ilta-Sanomat

Kohun keskelle ajautuneelta NHL:n suurseuralta kova päätös – ”Kyseessä on hieno raja”

Blackhawksin nimi ja logo pohjautuvat edesmenneeseen Sauk- ja Fox-intiaanien johtajaan.

Julkaistu: 8.7. 8:48

Chicago Blackhawks on osa tulenarkaa keskustelua sen nimen ja logon takia.

NHL-seura Chicago Blackhawks on nostettu tikunnokkaan.

Yhdysvaltalaisten urheiluseurojen nimet ja logot, jotka viittaavat maan alkuperäiskansoihin, ovat juuri nyt erityisen arka keskustelunaihe.

Chicagon lisäksi tulenaran keskustelun kohteena ovat olleet muun muassa NFL-joukkue Washington Redskins sekä baseball-joukkue Cleveland Indians, jotka tiedottivat viime viikolla harkitsevansa nimensä vaihtamista.

Vastaavanlaista keskustelua on käyty myös Suomessa.

Nimen ja logon vaihtamista vaadittiin myös Chicagolta. Nyt seura tiedottaa, ettei näin tule tapahtumaan.

NBC Chicagon mukaan seura kertoi medioille välittämässään tiedotteessa, ettei se aio muuttaa nimeään tai logoaan, sillä niiden tarkoitus on kunnioittaa Sauk- ja Fox-intiaanien johtajaa Mustaa Haukkaa (Black Hawk 1767–1838).

– Hänen johtajuutensa ja elämänsä on inspiroinut alkuperäiskansojen sukupolvia, veteraaneja ja kansaa. Me juhlistamme Mustan Haukan muistoa tarjoamalla jatkuvia kunnioittavia esimerkkejä alkuperäiskansojen kulttuurista, perinteistä ja myötävaikutuksesta, tarjoamalla alustan aidolle dialogille paikallisten ja kansallisten alkuperäiskansojen kanssa. Siinä missä joukkueen suosio kasvoi vuosikymmenen aikana, niin kasvoi alustakin ja työmme näiden tärkeiden organisaatioiden kanssa, tiedotteessa sanotaan.

Seura painottaa jatkavansa kunnioittavan työn edistämistä sekä laajentavansa Mustan Haukan perintöä ja alkuperäiskansoja koskevan tietoisuuden levittämistä.

– Tunnistamme, että kyseessä on hieno raja kunnioituksen ja epäkunnioituksen välillä, ja kunnioitamme muita joukkueita heidän halukkuudestaan ottaa osaa keskusteluun.

Chicago aloitti NHL:ssä 1926. Sen silloinen omistaja Frederic McLaughlin nimesi seuran Black Hawksiksi kunnioittaakseen yksikköään, joka taisteli ensimmäisessä maailmansodassa. Yksikkö kantoi nimeä Blackhawk.

The Black Hawks lyhennettiin muotoon Blackhawks 80-luvulla, NBC taustoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?