Suomalainen NHL-vahti käännytettiin jo toisen kerran Helsinki-Vantaan lentoasemalla: ”Hoidan nämä sekoilut pois alta”

Pittsburgh Penguinsin maalivahti Emil Larmi yrittää ensimmäisenä suomalaispelaajana palata koronatauolta takaisin Yhdysvaltoihin. Toistaiseksi matka on tyssännyt lentokentälle.

Emil Larmi kerkesi epäonnisten lentokenttäseikkailujensa jälkeen piipahtamaan Sanomatalossakin.

12.6.2020 18:55

NHL-seura Pittsburgh Penguinsin suomalaismaalivahti Emil Larmi, 23, on saanut seikkailla tällä viikolla Helsinki-Vantaan lentoasemalla riittämiin – toistaiseksi tuloksetta.

Larmi on Suomessa koronapandemiaa paossa olleista NHL-pelaajista ensimmäinen, joka palaa Atlantin taakse työnsä pariin. Tai ainakin yritys on kova.

– Tässä on muutama mutka tullut matkaan. Huomenna uusi yritys kolmen lätkäkassin ja mailojen kanssa, Larmi naureskeli Ilta-Sanomille perjantaina.

– Otan tässä nyt luodin muiden puolesta ja hoidan nämä sekoilut pois alta. Ehkä muilla pelaajilla on sitten helpompaa, Larmi heitti.

Larmin seikkailut saivat alkunsa keskiviikkona, kun hänen alun perin piti lentää Pittsburghiin. Matka tyssäsi kuitenkin lentokentän check-iniin.

Huumorillaan usein ilahduttanut Larmi jakoi tuolloin Twitter-tilillään alla olevan kuvan.

Suomen ulkoministeriö kertoo, että koronaviruksen vuoksi Yhdysvallat on asettanut maahantulokiellon, joka koskee useita Euroopan maita, myös Suomea.

– Jenkkien päässä on päätetty, että ammattilaisurheilijat saavat tulla maahan. Lentoyhtiöille tietoa ei ollut tullut, ainakaan mitään virallisia kanavia pitkin, joten ne eivät uskaltaneet keskiviikkona päästää minua check-iniä pidemmälle. Ilmeisesti he saavat jonkinlaiset rapsut, jos päästävät eteenpäin jonkun, jolla ei ole oikeutta, Larmi taustoittaa.

Uusi yritys oli perjantaina. Mutta tänäänkään miestä ei koneeseen päästetty.

– Keskiviikon jälkeen piti olla tullin tiedoissa lisättynä, että saan saapua Yhdysvaltoihin, mutta lentoyhtiö ei vieläkään päässyt tietoihin käsiksi.

Yösija sentään Helsingistä löytyi, vaikka lentokenttähotellikin oli suljettu.

– Otin Jätkäsaaresta hotellihuoneen ja katsellaan sitten merimaisemia ensi yö.

Perjantain epäonnistuneen yrityksen jälkeen Larmi ehti muun muassa radio Suomipopin ja Ilta-Sanomien haastatteluun.

Larmin ura lähti nousukiitoon kaudella 2016–2017, kun hän pelasi loistavan tulokaskauden SM-liigassa HPK:n maalinsuulla.

Keväällä 2019 Larmi johdatti HPK:n Suomen mestaruuteen.

Koronatauon ajan Larmi kertoo treenailleensa kotiseuduillaan Lahdessa sekä Hämeenlinnassa, mutta jäälle hän ei maaliskuun jälkeen ole päässyt.

Larmi johdatti HPK:n Suomen mestariksi kaudella 2018–2019.

Viime kesänä NHL-varaamaton Larmi solmi tulokassopimuksen Pittsburgh Penguinsiin. Mennyt runkosarja kului kuitenkin AHL:n puolella Wilkes-Barre/Scranton Penguinsin vahvuudessa sekä ECHL-liigassa Wheeling Nailersin riveissä.

Nyt Larmi on siis matkalla takaisin Pittsburghiin, joka jatkaa pelejään NHL:n pudotuspeleissä. Eilen uutisoitiin, että NHL-joukkueet saisivat palata joukkueharjoittelun pariin 10. heinäkuuta.

– Seuralta tuli vahva toive, että alkaisin sinne päin tulemaan. Ketään ei voida kuitenkaan tässä tilanteessa pakottaa, joten se on lopulta oma päätös. Koen, että se on tässä kohtaa hyvä lähteä yrittämään. Ensin pitää olla 14 päivää karanteenissa, niin sitten ehtisi vielä pari viikkoa tehdä jääharjoittelua ennen varsinaisen training campin alkua, Larmi pohtii.

Pelicans-kasvatti Larmi ei toistaiseksi ole päässyt NHL:ssä debytoimaan.

Tie Pittsburghin pelaavaksi veskariksi ei kuitenkaan ole tällä kaudella aukeamassa ilman loukkaantumisia. Runkosarjassa vastuun Penguinsin maalinsuulla jakoivat kanadalaiset Matt Murray ja Tristan Jarry.

– Edellä on kolme yksisuuntaisella sopparilla olevaa maalivahtia. Jos asiat menevät hyvin seuran puolesta, niin peliaikaa ei ole tulossa. Playoffit on aina playoffit ja tällainen erikoinen tilanne kuitenkin, että pari kuukautta oltu pois. Ei siinä ikinä tiedä, että kuka siellä hajoaa.

– Lähden sinne kehittymään ja harjoittelemaan, ja olen valmis, jos tarve tulee, Larmi summaa.

Ainakin henkistä sopeutumiskykyä on koeteltu. Lähtö Yhdysvalloista Suomeen tapahtui maaliskuun puolivälissä, kun seura vihdoin antoi eurooppalaispelaajille luvan palata kotimaihin.

– Päivässä tuli kämppä tyhjennettyä, auto palautettua viiden tunnin ajomatkan päähän Pittsburghiin ja ehdittyä lennolle, tuolloin AHL-joukkue Wilkes-Barre/Scranton Penguinsin kotipaikkakunnalla asunut Larmi muistelee.

Suomessa ensimmäiset kaksi viikkoa kuluivat karanteenissa ja samoin nyt Yhdysvaltoihin palatessa, kunhan Larmi vihdoin lennolle pääsee, edessä on 14 päivää hotellihuoneessa.

– Siinä otetaan miehestä mittaa, Larmi huokaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?