Niklas Bäckströmin entinen kotikaupunki on sekasorron vallassa – NHL-konkari myöntää karmean opin: ”Ei sitä ikinä uskoisi” - NHL - Ilta-Sanomat

Niklas Bäckströmin entinen kotikaupunki on sekasorron vallassa – NHL-konkari myöntää karmean opin: ”Ei sitä ikinä uskoisi”

Julkaistu: 1.6. 11:45

Minneapolisissa kymmenen vuotta asunut entinen NHL-maalivahti Niklas Bäckström on seurannut kaupungin tapahtumia järkyttyneenä.

Tummaihoinen George Floyd kuoli viime maanantaina poliisin silmittömän väkivallan seurauksena Yhdysvaltain Minneapolisissa. Järkyttävät tapahtumat ovat nostaneet Minneapolisissa rajun mellakan ja brutaalien väkivaltaisuuksien ensimmäisestä kuolonuhrista kerrottiin lauantaina.

Entisen kotikaupungin tapahtumat ovat vetäneet koko NHL-uransa Minnesota Wildiä edustaneen Niklas Bäckströmin, 42, mielen matalaksi.

Ex-maalivahdin on vaikea pukea sanoiksi sitä, mitä Minneapolisissa on tapahtunut viimeisen viikon aikana.

– Pidän Minneapolisia toisena kotinani, kun esikoislapseni kuitenkin syntyi siellä ja asuimme kaupungissa kymmenen vuotta. Aika sanattomaksi vetää koko tilanne, hän huokaisee Ilta-Sanomille.

Minneapolisissa on yhä paljon Bäckströmille läheisiä ystäviä. Hän vieraili ”tavallisesti todella turvalliseksi ja rauhalliseksi” kuvaamassaan entisessä kotikaupungissaan edellisen kerran talvella.

– Viime viikonloppuna soittelin ja varmistin, onko heillä kaikki hyvin – mutta kaikki ei ole missään nimessä hyvin, vaikka he kunnossa ovatkin.

Internetissä leviävät kuvat sekasorron vallassa olevasta Minneapolisista ovat pysäyttäviä.

Mielenosoittajat ja poliisit ovat ottaneet väkivaltaisesti yhteen ja kaupungin yleisilme on kuin sotatantereelta.

– Surrealistista nähdä, että armeija partioi kaduilla ja siellä on täysi sotatilanne päällä. Vielä surullisempaa kuitenkin on, mistä nämä mellakat saivat alkunsa. Tekee pahaa edes ajatella sitä, hän toteaa.

Columbus Blue Jacketsin Euroopassa pelaavien maalivahtien valmentamisesta ja kehittymisestä nykyään vastaava Bäckström painottaa ymmärtävänsä barrikadeille nousseiden ihmisten valtavan vihan ja turhautumisen.

Niklas Bäckström kuvattuna Minnesota Wildin harjoituksissa talvella 2013.

Viime aikoina julkisuuteen nousseet tapaukset osoittavat, että tummaihoisten kansalaisten systemaattinen sortaminen ja heihin kohdistuva rasismi ovat edelleen jättimäinen ongelma Yhdysvalloissa.

– Minullekin tämä on iso oppi. En nyt sano että ihan urpona ja laput silmillä olen ollut, mutta ihan tarpeeksi en ole huomioinut näitä asioita. Kyllä tässä pitää itseäkin ottaa niskasta kiinni, kun huomaa, että asiat ovat olleet siellä niin huonosti, hän sanoo.

Poliisien ja tummaihoisten kansalaisten mellakat olivat yleisiä vielä 1990-luvun Yhdysvalloissa, mutta Bäckströmille tuli järkytyksenä, että asiat eivät ole juuri muuttuneet.

– Ei sitä ikinä uskoisi, että 2020 käy tällä tavalla. Jos ei tähän asti ole päästy eroon tuollaisesta, niin päästäänkö ikinä – sehän tässä pelottaa.

– Toivotaan, että tällä saadaan jotain hyvää aikaiseksi ja muutosta parempaan suuntaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?