Kommentti: NHL julkaisi jo pudotuspelien otteluparit – mutta sarja ei ole jatkumassa vielä kuukausiin - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: NHL julkaisi jo pudotuspelien otteluparit – mutta sarja ei ole jatkumassa vielä kuukausiin

Parhaimmassakin tapauksessa pelit jatkuisivat vasta elokuussa, mutta NHL-kauden jatkumisen edessä on vielä monta mutkaa, kirjoittaa NHL-kirjeenvaihtaja Ville Touru.

Jos NHL-kautta päästään jatkamaan, Patrik Laineen Winnipeg kohtaa pudotuspelien karsintakierroksella Calgaryn.­

27.5.2020 8:00

NHL:n komissaari Gary Bettman piti Suomen aikaa myöhään tiistai-iltana tiedotustilaisuuden, jossa hän ilmoitti, kuinka NHL aikoo jatkaa maaliskuun puolivälissä keskeytettyä kauttaan.

Tai pikemminkin Bettman kertoi, kuinka NHL haluaisi jatkaa, jotta se saisi kuitatuksi edes osan valtavista taloudellisista tappioista.

Lukkoon lyötiin muun muassa 24 joukkueen pudotuspelit, ensimmäisen ”säälipleijarikierroksen” otteluparit ja varausloton toteutustapa, mutta kiekkofanien ei kannata vielä täristä jännityksestä NHL:n paluun suhteen.

 • Pudotuspeliformaatista, ottelupareista ja varauslotosta tietoa jutun alla.

Parhaimmassakin tapauksessa pudotuspelit alkaisivat vasta elokuussa.

NHL pyrkii siirtymään kesäkuun alussa vapaaehtoiseen pienryhmäharjoitteluun tiukkojen säännösten saattelemana.

Harjoitusleirit alkavat Bettmanin mukaan aikaisintaan vasta heinäkuun alkupuoliskolla. Silloin edellisistä peleistä – ja monilla edellisistä luistimenpiirroista – olisi kulunut jo neljä kuukautta, joten harjoitusleirit kestäisivät todennäköisesti 2–3 viikkoa.

Näin ollen kaiken mennessä nappiin joukkueet olisivat valmiina askiin aikaisintaan vasta elokuun korvalla.

NHL:n komissaari Gary Bettman (kesk.) kertoi sarjan paluusuunnitelmista tiistaina.­

Mitään tarkempia päivämääriä paluuaikataulun suhteen ei kuitenkaan vielä ilmoitettu, joten NHL:n paluu voi hyvinkin venyä vielä paljon elokuun alkua pidemmälle.

– Jos aikataulun täytyy liukua enemmän, se liukuu, Bettman ilmoitti.

Pudotuspelit pyritään järjestämään kahdessa kaupungissa, jossa molemmissa olisi näin ollen aluksi 12 joukkuetta. Kaupunkeja ei kuitenkaan ole vielä päätetty, Bettman arvioi, että päätös voitaisiin saada tehtyä 3–4 viikon päästä.

Vielä monta mutkaa matkassa

NHL yrittää kaikin keinoin viedä keskeytetyn kauden läpi, mutta julkaistuista suunnitelmista huolimatta kauden jatkumista ei vieläkään kannata kuuluttaa kirkossa. Edessä on vielä monta mutkaa.

Ratkaistavana on vielä vino pino kysymyksiä pelikaupungeista, logistiikasta, pelaajien eristyskuplista ja perheistä alkaen.

NHL ilmoitti aikovansa testata pelaajia päivittäin pudotuspelien aikana.

Minnesota Wildia NHL:n pelaajakomissiossa edustava maalivahti Devan Dubnyk kertoi pari päivää sitten The Athleticin haastattelussa, ettei pelaajien kanssa ole vielä edes neuvoteltu tarkemmin.

Dubnyk, 34, korosti, että pelaajat äänestivät hiljattain vain pudotuspeliformaatista, eivät vielä mistään muusta. Hänen mielestään on ehdottoman tärkeää, että pelaajat äänestävät jatkosuunnitelmista sitten, kun kaikki asiat on ensin neuvoteltu kuntoon NHL:n ja pelaajayhdistyksen välillä.

– Kun olemme pelikaupungissa, olemmeko vain lukittuna hotellihuoneeseen? Kävisikö kaikille, että sieltä kuljettaisiin vain hallille ja takaisin. Voivatko perheet tulla mukaan? Entä jos perheessä sattuu hätätapaus, ja pelaaja joutuu sen takia poistumaan eristyskuplasta? Saako sitten tulla vain takaisin vai mitä? Entä syömmekö vain hotellihuoneissamme? Kuinka usein meitä testataan? Kuka maksaa tämän kaiken?

– Näistä asioista ja kaikista mahdollisista muuttujista pitää alkaa puhumaan, jottei niitä vain yhtäkkiä lyödä silmiemme eteen. Näistä jutuista ei ole keskusteltu pelaajien kanssa, Dubnyk jatkoi.

NHL:n pudotuspelien läpivieminen kestäisi todennäköisesti jopa kaksi kuukautta, joten pelaajien eristäminen perheistään niin pitkäksi aikaa aiheuttaisi varmasti vastarintaa perheellisten pelaajien keskuudessa. Perheiden mukaan tuleminen taas monimutkaistaisi eristyskuplaa huomattavasti.

Suurin kysymysmerkki NHL:n paluussa on kuitenkin koronavirustilanne, joka on vielä varsinkin Yhdysvalloissa monin paikoin murheellinen. Maan kuolonuhrien määrä ylitti tiistaina jo 100 000:n rajan.

Virustilanteen lieveneminen helpottaisi luonnollisesti myös NHL:n aikeita, mutta ilmoilla ovat myös jo uhkakuvat mahdollisesti entistä rajummasta toisesta aallosta.

Bettmanin mahtipontisista puheista huolimatta viime kädessä NHL-kauden jatkaminen ei ole hänen tai kenenkään muunkaan NHL-pampun käsissä.

Bettman esikuntineen ilmoitti muiden tiedonantojensa ohessa, että ensi kauden alkua voidaan tilanteesta riippuen viivyttää marras–tammikuun väliselle ajalle. Kausi on myös tarkoitus pelata täydessä mitassaan.

Mikäli täysi kausi aiotaan viedä läpi joulu- tai tammikuusta alkaen, se tarkoittaisi, että pelit voisivat venyä jopa elokuulle. Se taas viivyttäisi todennäköisimmin kauden 2021–22 alkua.

Siitä ja vallitsevan tilanteen NHL:lle aiheuttamista jättitappioista johtuen toiveet NHL-pelaajien mukanaolosta Pekingin olympialaisissa ovat samalla ottaneet reilusti takapakkia.

Näin NHL-kautta yritetään jatkaa

 • Kautta jatkaa 24 joukkuetta.

 • Pelikaupunkeja on kaksi. (Vaihtoehdot Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minnesota, Pittsburgh, Toronto ja Vancouver)

 • Molempien konferenssin neljä kärkijoukkuetta suoraan 16 parhaan joukkoon.

 • Molempien konferenssien sijoilla 5–12 olevat joukkueet pelaavat paras viidestä -järjestelmällä karsintakierroksen varsinaisiin pudotuspeleihin.

Idän otteluparit:

(5.) Pittsburgh–Montreal (12.)

(6.) Carolina–NY Rangers (11.)

(7.) NY Islanders–Florida (10.)

(8.) Toronto–Columbus (9.)

Lännen otteluparit:

(5.) Edmonton–Chicago (12.)

(6.) Nashville–Arizona (11.)

(7.) Vancouver–Minnesota (10.)

(8.) Calgary–Winnipeg (9.)

 • Samaan aikaan molempien konferenssin kärkinelikot pelaavat keskenään yksinkertaisen sarjan, jossa ratkotaan joukkueiden sijoitukset pudotuspelikaavioon.

 • Itä: Boston, Tampa Bay, Washington, Philadelphia

 • Länsi: St. Louis, Colorado, Vegas, Dallas

 • Vielä ei ole määritelty, miten ensimmäisen varsinaisen pudotuspelikierroksen otteluparit määräytyvät eli onko kaavio jo valmiina vai uudelleensijoitetaanko karsintakierroksen voittajat.

 • Vielä ei ole päätetty, pelataanko varsinaisten pudotuspelien ensimmäinen ja toinen kierros paras viidestä vai paras seitsemästä -järjestelmällä.

 • Konferenssifinaalit ja Stanley Cupin finaalit pelataan paras seitsemästä.

 • Varaustilaisuus pidetään vasta kauden jälkeen eli todennäköisimmin vasta myöhään syksyllä.

 • Varauslotto järjestetään kesäkuun 26. päivä, ja siinä arvotaan vain kolme kärkivuoroa. Mukana ovat seitsemän kautensa päättänyttä joukkuetta normaaleilla todennäköisyysprosenteilla ja 8 nimetöntä arpaa. Jos kaikki kolme vuoroa menevät seitsemälle viimeiselle joukkueelle, toista arvontakierrosta ei tarvita, ja vuorot 4–15 jaetaan runkosarjan pisteprosenttien mukaan käännetyssä järjestyksessä.

 • Jos taas joku top 3 -vuoroista menee nimettömälle arvalle, toinen varauslotto järjestetään pudotuspelien karsintakierroksen jälkeen kahdeksan pudonneen joukkueen kesken. Näillä kaikilla on silloin 12,5 prosentin mahdollisuus kyseiseen arvottavaan nimettömään paikkaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?