NHL:n paluussa vielä monta isoa mutkaa – Tuukka Rask sanoo suoraan: ”Se ei tunnu oikealta” - NHL - Ilta-Sanomat

NHL:n paluussa vielä monta isoa mutkaa – Tuukka Rask sanoo suoraan: ”Se ei tunnu oikealta”

NHL-kauden jatko on yhä iso kysymysmerkki.

Julkaistu: 26.5. 16:54

NHL ilmoitti jo pienryhmäharjoitteluun siirtymisestä, ja pelaajat hyväksyivät 24 joukkueen pudotuspeliformaatin. Silti edessä on vielä monta ongelmaa ennen kuin kiekko putoaa seuraavan kerran jäähän.

NHL-kausi on ollut keskeytettynä jo lähes kaksi ja puoli kuukautta. Kautta pyritään kuitenkin sitkeästi jatkamaan.

Tällä viikolla jatkosuunnitelmat nytkähtivät hieman eteenpäin, kun pelaajat äänestivät läpi 24 joukkueen pudotuspeliformaatin. NHL myös tiedotti siirtyvänsä tilanteen seuraavaan vaiheeseen eli pienryhmäharjoitteluun toivottavasti kesäkuun alkupuolella.

Se on kuitenkin vapaaehtoista ja sisältää lukuisia ehtoja hygienian ja muiden koronaviruksen estotoimenpiteiden osalta.

Matkaa kauden jatkumiseen on kuitenkin vielä runsaasti logistisesta sekamelskasta lähtien.

Ratkaistavana on muun muassa, missä kaupungeissa ja miten pudotuspelit toteutettaisiin, miten pelaajien testaus ja eristäytyminen toimisivat ja miten mahdollisten tartuntatapausten ja niistä johtuvien karanteenien kanssa toimittaisiin. Pienempiä kysymyksiä ovat esimerkiksi sopimuksensa kesäkuun loppuun päättävien eurooppalaispelaajien työluvat.

Jo pelkästään vapaaehtoiseen pienryhmäharjoitteluun siirtymistä varten NHL joutui laatimaan 20-sivuisen muistion, jossa on tarkat pykälät juomapullojen merkitsemisestä, suihkusandaaleista ja ruoka-aterioiden pakkauksesta lähtien.

Koronavirustilanne on etenkin Yhdysvalloissa yhä synkkä, ja tartuntaluvut ovat edellisen viikon aikana kasvaneet vielä lukuisissa osavaltiossa. Kuolonuhreja maassa on pian jo 100 000.

NHL-areenat hiljenivät maaliskuun puolivälissä.

Kuumaksi kysymykseksi kauden jatkosuunnitelmien kohdalla ovat nousseet myös pelaajien perheet.

Jatkospekulaatioissa on kaavailtu, että pelaajat eristäytyisivät pelipaikkakunnan hotelleihin ja kävisivät sieltä käsin pelaamassa otteluitaan.

NHL:n pudotuspelien läpivieminen kestäisi todennäköisesti jopa kaksi kuukautta, joten pelaajien eristäminen perheistään niin pitkäksi aikaa aiheuttaisi varmasti vastarintaa perheellisten pelaajien keskuudessa. Perheiden mukaan tuleminen taas monimutkaistaisi eristyskuplaa huomattavasti.

– Se ei tunnu oikealta, että jätkät viedään pois perheidensä luota kuukausiksi, Tuukka Rask sanoi suoraan uutistoimisto AP:lle.

Minnesotaa 31 pelaajan komissiossa edustava Devan Dubnyk korosti The Athleticin haastattelussa, että pelaajat äänestivät hiljattain vain pudotuspeliformaatista, eivät toistaiseksi mistään muusta.

– Vielä on pitkä matka edessä. Emme edes sivunneet vielä logistiikkaa, pelikaupunkeja, matkustamista, testausta tai sitä, miten talous toimisi tai minkälaisessa eristyskuplassa pelaajien pitäisi elää, Dubnyk sanoi.

Dubnykin, 34, mielestä on ehdottoman tärkeää, että pelaajat äänestävät jatkosuunnitelmista sitten, kun kaikki asiat on ensin neuvoteltu kuntoon NHL:n ja pelaajayhdistyksen välillä.

– Kun olemme pelikaupungissa, olemmeko vain lukittuna hotellihuoneeseen? Kävisikö kaikille, että sieltä kuljettaisiin vain hallille ja takaisin. Voivatko perheet tulla mukaan? Entä jos perheessä sattuu hätätapaus, ja pelaaja joutuu sen takia poistumaan eristyskuplasta? Saako sitten tulla vain takaisin vai mitä? Entä syömmekö vain hotellihuoneissamme? Kuinka usein meitä testataan? Kuka maksaa tämän kaiken?

– Näistä asioista ja kaikista mahdollisista muuttujista pitää alkaa puhumaan, jottei niitä vain yhtäkkiä lyödä silmiemme eteen. Näistä jutuista ei ole keskusteltu pelaajien kanssa, Dubnyk jatkoi.

Devan Dubnyk toimii Minnesotan edustajana NHL:n pelaajakomissiossa.

Jos jonkinlainen ratkaisu muiden muassa mainittuihin kysymyksiin löydetään, edessä olisi seuraavaksi kaikkien 24 joukkueen harjoitusleirit, sillä useita kuukausia pois jäältä olleiden pelaajien pelituntuma olisi olematon.

Vasta arviolta parin viikon harjoitusleirien jälkeen olisi mahdollista käynnistää pudotuspelit.

NHL on tehnyt selväksi vankkumattoman halunsa kauden jatkamiseksi, jotta se pystyisi pienentämään vallitsevasta tilanteesta aiheutuvia massiivisia taloudellisia tappioita. NHL on raporttien mukaan valmis saattamaan kauden loppuun vasta elo-syyskuussa tai niin vaatiessa vieläkin myöhemmin syksyllä.

Liigan komissaari Gary Bettman on sanonut, että seuraavan kauden aloitusta ollaan valmiita lykkäämään jopa joulukuuhun, josta lähtien täysi 82 pelin kausi olisi mahdollista viedä tiivistahtisena läpi niin, että viimeiset pelit pelattaisiin heinäkuussa 2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?