Petri Kontiola muistaa supertähdeksi nousseen pelaajan ensimmäiset treenit NHL:ssä: ”Oli yksi huonoimmista pelaajista” - NHL - Ilta-Sanomat

Petri Kontiola muistaa supertähdeksi nousseen pelaajan ensimmäiset treenit NHL:ssä: ”Oli yksi huonoimmista pelaajista”

Vuonna 2007 NHL-uransa aloittanut Patrick Kane on ollut pitkään yksi sarjan suurimmista tähdistä.

Julkaistu: 25.5. 17:07

Jonathan Toews, Patrick Kane ja Petri Kontiola saapuivat tulokkaina Chicago Blackhawksin harjoitusleirille syksyllä 2007.

Petri Kontiola, 35, on niittänyt toistakymmentä vuotta mainetta Euroopan kaukaloissa, mutta NHL jäi häneltä valloittamatta.

Tilaisuuksia avautui kaksi. Ensin Chicagossa vuosina 2007–2009 ja myöhemmin Torontossa 2014. Ensimmäisen visiitin loppuun mahtui vielä kauppaaminen Anaheimin organisaatioon.

Chicagon-vuosina Kontiola pelasi 12 NHL-ottelua. AHL:ssä hän takoi kovaa jälkeä, mutta läpimurto taalajäille jäi piippuun.

– Olin ihan poikanen, kun lähdin sinne. En oikein ymmärtänyt, eikä minusta ollut ottamaan paikkaa sieltä. Katselin vain vierestä, kun toiset yrittivät paljon kovemmin.

– Sitten sain vielä sen toisen mahdollisuuden Torontossa. Siinä kävi kuitenkin huonosti, kun tuli selkävaiva, joka pilasi oikeastaan koko kauden.

Torontossa Kontiola pelasi syyskaudella 2014 lopulta vain 11 AHL-ottelua, kunnes palasi takaisin KHL:ään.

NHL-unelman kariutuminen ei kuitenkaan paina Kontiolan mieltä.

– Kun tällä hetkellä mietin uraani, niin ei se NHL ole jäänyt vaivaamaan. Ehkä sitten joskus, kun pelit loppuvat ja miettii taaksepäin, niin se voi vähän kaivaa mieltä.

– Nyt yritän kuitenkin vielä pelata ja taistella, niin ei se sillä tavalla ole häirinnyt, tällä hetkellä ilman sopimusta oleva Kontiola sanoo.

Kontiola lähti Tapparasta maailmalle 22-vuotiaana vuonna 2007. Kuva saman vuoden MM-kisoista Moskovasta.

Kovin kaukana ei kuitenkaan ollut, että Kontiolan ura olisi lähtenyt taannoin hyvinkin erilaiselle polulle.

Hän saapui Chicagoon juuri, kun viime vuosikymmenen menestyksekkäin NHL-seura lähti nousemaan pitkältä korpivaellukseltaan huipulle.

Kontiolan lisäksi syksyllä 2007 Blackhawksin riveissä viilettivät tulokkaina myös sellaiset tulevat supertähdet ja kolmen Stanley Cupin (2010, 2013, 2015) pääarkkitehdit kuin Patrick Kane ja Jonathan Toews.

Rivistä löytyivät muiden muassa myös nuoret Duncan Keith, Brent Seabrook ja Dustin Byfuglien.

– Muistan, että Kane oli silloin yksi ensimmäisen harjoitusleirin huonoimmista pelaajista. Kyllähän siitä näki, että taitava pelimies on kyseessä, mutta ei hän silloin alussa hirveästi vakuuttanut.

Kesän 2007 ykkösvaraus Kane saapui NHL:ään suoraan junioriliiga OHL:stä. Kevytrakenteinen taituri sai kuitenkin nopeasti juonen päästä kiinni myös miesten peleissä.

– Denis Savard oli silloin päävalmentajana. Hän tykkäsi Kanesta, joka oli sellainen näppärä harhauttelija niin kuin Savard oli itsekin ollut. Kanehan voitti sitten sillä kaudella Vuoden tulokas -palkinnon, ja ihan hyvin hänelläkin on sitten lähtenyt.

– Toews taas oli heti alusta asti tosi valmis paketti. Nöyrä ja kova tekemään töitä, heti tosi ammattimainen.

Savardin aikana Kontiola sai muutaman näytönpaikan myös ylhäällä. Kesken seuraavan kauden ruoriin astui Joel Quenneville, eivätkä NHL-portit enää auenneet suomalaissentterille.

– Ylhäällä ei tavallaan ollut oikein tilaa. Sain silloin pelata NHL:ssä vain yhden pelin sentterinä ja muuten olin laidalla. Olisi vain pitänyt pelata paremmin.

– Kyllähän monet siitä AHL-joukkueesta sitten ottivat seuraavina vuosina tontit ylhäältä ja tekivät komeita uria.

AHL-joukkue Rockfordissa Kontiola kirjasi kahden kauden aikana 127 runkosarjapelissä kovat tehot 33+88=121 ja loisti joukkueen eturivissä.

– Kun miettii, keitä meillä oli silloin farmissakin, niin niistä varmaan kymmenen äijää voitti myöhemmin Stanley Cupin ja osa useammankin kerran. Muun muassa Dave Dollandin kanssa taistelimme pelipaikasta, olimme ykkös- ja kakkossentterit. Oli Bryan Bickell, Niklas Hjalmarsson, Byfuglien, maalissa Corey Crawford...

Kontiola palasi viime kaudeksi maailmankiertueeltaan Suomeen. Jokereissa taival jäi kuitenkin vain yhden kauden mittaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?