Entinen NHL-puolustaja Andreas Lilja ei muista urastaan mitään – avautui ruotsalaislehdille lääkärin kauhistuttavasta diagnoosista - NHL - Ilta-Sanomat

Lääkäri kertoma viesti oli pysäyttävä – entisen NHL-pelaajan aivoista löytyi harvinainen tukos

Andreas Lilja avautui ruotsalaislehdelle yli kymmenen vuoden takaisista kauhunhetkistään.

Julkaistu: 23.5. 12:03

Anderas Lilja sai kuulla uransa seitsemännen aivotärähdyksensä jälkeen, että seuraava pääosuma voi johtaa aivokuolemaan.

Moni jääkiekon seuraaja muistaa vuosina 2001–2013 NHL:ssä pelanneen Andreas Liljan.

Kolossaalinen puolustaja pelasi lähes kuusisataa ottelua viidessä eri NHL-seurassa, mutta parhaiten hänet muistetaan Detroit Red Wingsistä, jossa hän voitti Stanley Cupin vuonna 2008.

Lilja, 44, pelasi pitkän ja kunnioitettavan uran, mutta hänen omat muistikuvansa pelivuosista ovat hyvin hatarat.

– Valitettavasti en muista juuri mitään urastani, isot palaset ovat kadonneet. Muistan vain sen, mitä olen sanonut, kun näen kommenttini videolta, hän paljasti Expressenin haastattelussa.

Eikä huonomuistisuus rajoitu pelkästään menneeseen, vaan ongelmat näkyvät nykyään lukiojoukkueen valmentajana toimivan Liljan päivittäisessä elämässä.

Hän sanoi unohtelevansa jatkuvasti tavallisia arkisia asioita, kuten lapsiensa hakemista harrastuksista.

Liljan vakavat muistiongelmat juontavat juurensa uran aikana saatuihin seitsemään aivotärähdykseen, joista viimeinen ja vakavin tuli helmikuussa 2009 käydystä rajusta tappelusta Shea Weberiä vastaan.

Lilja ei kaihtanut urallaan kovia otteita. Kuvassa hän tappelee Ottawa Senatorsin kovanaaman Chris Neilin kanssa vuonna 2008.

Lilja malttanut lopettaa harjoittelua aivotärähdyksestä huolimatta, sillä pudotuspelikevät odotti nurkan takana ja Detroitilla oli jälleen sauma menestyä. Oireet olivat kuitenkin niin voimakkaita, ettei Lilja pystynyt palaamaan kaukaloihin enää tuona keväänä.

Tappelun seuraukset olivat ikävät, mutta hieman huonommalla tuurilla se olisi saattanut muuttaa asioita lopullisesti.

– Minulla oli jatkuvaa päänsärkyä aamusta iltaan ja tunsin itseni yleisesti sairaaksi. Elin sumussa, en kestänyt mitään ja olin väsynyt koko ajan, hän kertasi haastattelussa.

Piinaavat oireet eivät helpottaneet ja loppukesällä Liljan oli pakko hakeutua aivokuvauksiin. Hoitavan lääkärin viesti oli shokeeraava niin kiekkoilijalle kuin hänen perheelleenkin.

Lääkäri kertoi, että Liljan aivoista oli löytynyt harvinainen verisuonien tukkeutuma, venöösi angiooma. Jääkiekon pelaaminen olisi ehdottomasti kielletty, sillä yksikin uusi pääosuma saattaisi purkaa tukoksen, mikä johtaisi aivokuolemaan.

Lilja oli sivussa kaukalosta lopulta vuoden ajan. Paluun mahdollistivat ruotsalaisen löytämät kolme lääkäriä, jotka todistivat, ettei tukos ollut yhteydessä päävaltimoon vaan tavallisiin verisuoniin. Pahimmassa skenaariossa Lilja voisi saada enää epilepsiakohtauksen.

Detroitissa vielä vuoden jatkanut puolustaja joutui pelaamaan paluunsa jälkeen ilman vakuutusta, sillä mikään taho ei halunnut ottaa kontolleen mahdollisesta aivotärähdyksestä koituvia vakavia terveyshaittoja. Hän pelasi diagnoosin jälkeen vielä kolme kautta NHL:ssä, ja ura loppui vuonna 2015 ruotsalaisseura Röglessä.

Vaikka yli kymmenen vuoden takaiset tapahtumat vaikuttavat edelleen entisen puolustajajärkäleen elämään, ei hän kanna kaunaa tai ole edes erityisen pahoillaan ongelmistaan.

Pahemminkin olisi voinut käydä.

– Voin melko hyvin. Olen onnekas, ettei minulla ole vakavia ongelmia. Se on hirveää, jos on jatkuvasti niin paha olla, ettei voisi elää normaalia elämää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?