Grant Fuhr sai huumeiden takia pitkän pelikiellon – Jari Kurri pelikaverinsa tuomiosta: ”Ei mitään tolkkua” - NHL - Ilta-Sanomat

NHL:n maalivahtilegendan maine loattiin huumeskandaalissa – Jari Kurri pelikaverinsa tuomiosta: ”Ei mitään tolkkua”

Grant Fuhr voitti NHL:ssä peräti viisi Stanley Cupia Edmonton Oilersin maalivahtina.

Julkaistu: 27.4. 17:31

Edmontonin tähtimaalivahti Grant Fuhr tuomittiin huumeidenkäytöstä vuoden pelikieltoon ilman positiivista näytettä.

Yle Areenasta löytyvä jääkiekkodokumentti Grant Fuhr – Jääkiekkolegenda kertoo Edmonton Oilersin tähtimaalivahdista, joka teki NHL-historiaa useallakin tavalla.

Fuhria pidettiin liigan ensimmäisenä tummaihoisena supertähtenä. Ja syksyllä vuonna 1990 hän sai peräti vuoden mittaisen pelikiellon huumeidenkäytöstä, josta ei koskaan saatu kurinpitomenettelyyn esimerkiksi laboratoriokokeen vahvistamaa näyttöä.

Dokumentissa useat Fuhrin aikalaiset, kuten Wayne Gretzky, Mark Messier ja päähenkilö itse, pitävät Fuhrin kohtelua oikeusmurhana.

Kurri samaa mieltä

Kuoroon liittyy myös Oilersin tuolloinen tähtipelaaja, Jokerien omistaja Jari Kurri. Hän oli 1990 siirtynyt yllättäen Italian pääsarjaan Milanoon voitettuaan viidennen Stanley Cupinsa, mutta seurasi tapaukseen liittyvää uutisointia Euroopasta.

Vaikka Edmonton Oilersin kenttäpelaajiin kuului Wayne Gretzkyn (vas.) ja Jari Kurrin kaltaisia tehoihmeitä, mestaruuksien tärkein lenkki Kurrin mukaan huhki tolppien välissä.

– Kyllä se Grantin rangaistus koettiin kundien keskuudessa hirvittävän kovaksi, varsinkin kun hän ei ollut minkäänlaisessa testissä antanut positiivista näytettä. Ei suoraan sanoen mitään tolkkua, Kurri muisteli maanantaina.

Dokumentin mukaan maalivahdin tapa käyttää huumeita, todennäköisimmin kokaiinia, rentoutumiseen vuoti julkisuuteen floridalaisesta hoitolaitoksesta. Lisäksi Fuhrin ex-vaimo ja ex-agentti puhuivat asiasta medialle.

Fuhr oli ilmeisesti ns. viihdekäyttänyt huumeita suuren osan 1980-luvusta, jonka aikana Oilers oli maailman paras jääkiekkojoukkue.

Presidentti päätti

NHL:stä puuttui tuohon aikaan vakiintunut kurinpitokäytäntö tällaisten tapausten varalta sekä säännöllinen huumetestaus.

NHL:n silloinen presidentti John Ziegler päätti itsenäisesti erittäin kovasta pelikiellosta, joka lopulta lyhennettiin viiden kuukauden mittaiseksi.

Fuhr oli Oilersin ykkösmaalivahti, kun seura voitti Stanley Cupin 1984, 1985, 1987 ja 1988. Mestaruuskaudella 1989–90 hän oli pääasiassa kakkostorjuja.

Grant Fuhr edusti NHL:ssä Edmontonin lisäksi Torontoa, Buffaloa, Los Angelesia, St. Lousia (kuvassa) ja Calgarya.

Kurrin mukaan Oilers ei edes Gretzkyn, Messierin tai Paul Coffeyn kaltaisista superpelaajista huolimatta uhmannut yhtä jääkiekon lainalaisuutta.

– Mestaruuden voittaminen vaatii aina äärimmäisen onnistunutta maalivahtipeliä, olivatpa kenttäpelaajat millaisia vain. Grant oli siis jopa Oilersin tärkein yksittäinen pelaaja.

Fuhrissa Kurri ihasteli tämän rentoutta.

– Elastisuus, nopeus ja liikkeen helppous näkyy dokkaristakin. Lisäksi Grant oli mentaalisesti rento, viileä kaveri, joka ei sättinyt kenttäpelaajia takaiskuista.

Hyökkäysnyrkki

Oilers oli todellinen hyökkäysnyrkki, mikä välillä työllisti Fuhria yli tarpeen.

– Yhdessä matsissa me oltiin avauserässä ihan kauheita ja laskettiin vastustaja ainakin kuusi kertaa yksin läpi. Kun Glen Sather (päävalmentaja) oli tauolla saanut karjuttua tarpeekseen, joku sanoi, että ”Hei Grant, me koitetaan olla parempia seuraavassa erässä”. Grant sanoi, että kuulostaa kivalta, Kurri nauraa.

Grant Fuhr ja Pat Lafontaine pääsivät Hockey Hall of Famen jäseniksi vuonna 2003.

Oilersin 1991 jättänyt Fuhr nousi vielä maailman absoluuttiselle huipulle 1990-luvun puolivälissä St. Louis Bluesissa. Hän pelasi kaudella 1995–96 peräti 79 ottelua runkosarjassa – NHL:n ennätys. Suomalaisista suurvahdeista ottelumäärissä samaan suuruusluokkaan on yltänyt Miikka Kiprusoff.

Fuhrin, 57, merkitystä koko lajille korostaa dokumentissa mm. Calgary Flamesistä tuttu NHL-legenda, tummaihoinen Jarome Iginla.

Hyökkääjä kertoo Fuhrin esikuvan kannustaneen häntä 1980-ja 1990-luvuilla eteenpäin urheilulajissa, jossa tummaihoiset olivat vielä harvinaisuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?