Jari Kurri saa pian kuusikymppiä mittariin – muistelee Edmontonin dynastiaa ja messeviä kolmekymppisiään: ”3+2” - NHL - Ilta-Sanomat

Jari Kurri saa pian kuusikymppiä mittariin – muistelee Edmontonin dynastiaa ja messeviä kolmekymppisiään: ”3+2”

Jari Kurri oli osa Edmontonin dynastiaa.

Julkaistu: 19.4. 15:13

Edmonton Oilersin dynastia päättyi 30 vuotta sitten.

Jos on brittijalkapallon Liverpool havitellut 30 vuotta liigamestaruutta, samaan jamaan vaipui myös 1980-luvun NHL-menestysseura Edmonton Oilers.

Oilersin edellinen Stanley Cupin voitto tuli 30 vuotta sitten.

Oilersin historian kaikkia viittä mestaruutta vuosien 1984–90 aikana juhli kaikkiaan seitsemän pelaajaa, yhtenä heistä suomalaiskiekon ikoni Jari Kurri. Dynastian joutsenlaulu eli loppukeväästä 1990 tullut Stanley Cup on jäänyt toukokuussa 60 vuotta täyttävän Kurrin mieleen elävästi.

– Vei aikansa, että kesällä 1988 tapahtuneesta Wayne Gretzkyn myynnistä Los Angeles Kingsiin päästiin yli. Meillä oli näytön paikka: oli osoitettava, että pärjäämme ilman Waynea, Kurri muistelee.

– Ja oli se henkilökohtaisestikin näytön paikka. Vaikka itselle ei sitä tarvinnutkaan todistella, niin ehkä muille, että pärjään ilman Gretzkyä. Ja kun se mestaruus tuli, oli se tärkeä ja helpottava voitto. Pääsimme tuosta aiheesta eli Gretzky-kaupasta pois.

Maaliruisku Jari Kurri vauhdissa NHL-kaudella 1989-1990.

Wayne Gretzky ja Jari Kurri kuvattuna vuonna 2001. Tuolloin molemmat olivat jo lopettaneet pelaajauransa.

Matka Stanley-pokaaliin 1990 toi Oilersille niin Mark Messierin palkitsemisen liigan parhaana kuin myös Kurrin NHL-runkosarjauran 1 000. pisteen, kautta aikain toisena eurooppalaispelaajana. Edelle ehti 2,5 kuukaudella slovakkisuuruus Peter Stastny, joka toki oli ”tonniin” yltäessään saanut jo Kanadan kansalaisuuden.

– Kun ura oli käynnissä, ei siinä ehtinyt pysähtyä tuollaista miettimään. Mutta olihan se merkkipaalu, jota jälkeenpäin muistella, urallaan lopulta 1 398 NHL-runkosarjapistettä saalistanut Kurri toteaa.

Kanadalaistähdet Mark Messier ja Kevin Lowe sekä Jari Kurri juhlivat monesti voittoa 1980-luvulla Edmonton Oilersin paidassa.

Pudotuspeleissä Oilers nousi avauskierroksella 1–3-tappiolta 4–3-voittoon Winnipegistä, kukisti Gretzkyn johtaman Los Angeles Kingsin puhtaasti voitoin 4–0 ja otti finaalipaikan 4–2-otteluvoitoilla Chicagosta.

Loppuotteluissa runkosarjan kärkijoukkue Boston Bruins jäi jalkoihin viidessä pelissä. Kaiken siivitti sarjan avauspeli, jonka ratkaisi kolmannen jatkoerän loppuvaiheissa Petr Klima Kurrin syötöstä. Seuraava peli oli ikimuistoinen sekin.

– Tein 7–2-voitossa tehot 3+2, ja se oli syntymäpäiväni, Kurri myhäilee komeasta 30-vuotispäivästä.

Bruins ei sen jälkeen enää noussut uhkaamaan Oilersin Stanley cup -juhlaa.

– Meillä oli hyvä joukkue. Mark Messier teki kovasti hommia, nuorisoketju Martin Gelinas– Joe Murphy– Adam Graves pelasi hyvin ja Craig Simpson teki maaleja. Ja maalivahtina Bill Ranford pelasi unelmapudotuspelit, Kurri kuvaa porukkaa, jossa myös Esa Tikkanen teki tikimäistä työtään ja Reijo Ruotsalainen päätti NHL-uransa mestaruuteen.

Connor McDavid on nyky-Oilersin tähtiä.

Noiden juhlien jälkeiset kolme vuosikymmentä ovat jättäneet jääkiekkoaan rakastavat edmontonilaiset tyhjin käsin. Valtameren toisella puolella Liverpoolissa saataneen pitkä putki poikki jahka koronavirus päästää Valioliigan loppuunsa, mutta Edmontonissa odotellaan.

– Vaikeita vuosia on ollut, mutta tulevaisuus näyttää kuitenkin hienolta, Kurri uskoo viitaten Oilersin nykynuorisoon kuten Connor McDavidiin ja Leon Draisatliin.

Menestys oli ehkä jo käsillä, sillä Oilers oli tällä kaudella murtautunut liigan kärkikymmenikköön. Koronavirus puuttui kuitenkin peliin.

– NHL on antanut kuvaa, että kaikki kivet käännetään ja niin pitkään kuin mahdollista, jotta kausi saataisiin pelatuksi. Mutta eihän siitä kukaan pysty sanomaan, miten käy. Avoimia kysymyksiä on niin paljon, Kurri tuumaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?