Tässä on NHL:n aliarvostetuin suomalainen – Joel Armian kausi on vasta alkusoittoa: ”Pitää vain takoa tulosta tauluun” - NHL - Ilta-Sanomat

Tässä on NHL:n aliarvostetuin suomalainen – Joel Armian kausi on vasta alkusoittoa: ”Pitää vain takoa tulosta tauluun”

Joel Armia on jo nyt yksi NHL-kauden kovimmista suomalaisnimistä.

Joel Armian joulunajan loukkaantuminen sysäsi Montrealin pudotuspelikelkasta.

6.2.2020 6:45

Aikoinaan huippulupauksena Porista Pohjois-Amerikkaan lähtenyt Joel Armia painui vuosikausiksi kauas parrasvaloista.

Tie vei ensin Buffalon organisaatiosta Winnipegiin ja viime kaudeksi Montrealiin. Winnipegissä Armiasta kehittyi NHL-pelaaja, alempien ketjujen työmyyrä.

Siirto Montrealiin oli onnenpotku. Päävalmentaja Claude Julien antoi Armialle heti runsaasti vastuuta, mutta polvivamma hidasti ensimmäistä kautta. Jo viime keväänä syntyi muun muassa NHL-uran ensimmäinen hattutemppu, mutta tällä kaudella Armia on noussut aivan uudelle tasolle.

Tiistain kierroksella Armia laukoi kauden 14. maalinsa – 42. ottelussa. Samalla hän rikkoi viime kaudelta peräisin olleen maaliennätyksensä. Nyt kasassa on tehot 14+12=26.

Tämä on kuitenkin vasta alkusoittoa.

– Haluan koko ajan vain enemmän ja enemmän. Olen ihan tyytyväinen tähän kehitykseen, mutta koko ajan pitää parantaa, Armia sanoo.

Puolustajat ovat tämän tästä helisemässä, kun porilainen panssarivaunu ajaa maalille.

Armia on tällä hetkellä todennäköisesti NHL:n aliarvostetuin suomalaispelaaja. Monen mielissä ovat vielä mielikuvat viime vuosien tasaisen harmaasta pohjakenttien työmiehestä. Armiasta ei ole suomalaisen NHL-tähtiloiston keskellä paljon puhuttu, mutta vastedes on syytä.

Armia on ollut tällä kaudella Montrealin ehdotonta eliittiä. Vaikka pistetilastossa eteen mahtuu useampikin kaveri, Armia on tällä hetkellä heittämällä joukkueen kolmen tärkeimmän hyökkääjän joukossa.

Useassa pelissä porilainen on saanut eniten peliaikaa hyökkääjistä. Hän on sentteri Philip Danaultin lisäksi ainoa pelaaja, joka raataa illasta toiseen sekä yli- että alivoimaa.

Kun Armia mursi peukalonsa jouluaatonaaton ottelussa ja joutui useiksi viikoiksi telakalle, Montreal valahti välittömästi kahdeksan ottelun tappiokierteeseen, joka todennäköisesti vesitti sen pudotuspelihaaveet.

Mikä tärkeintä, Armia on säilyttänyt tasonsa korkealla läpi kauden. Viime pelit hän on muodostanut joukkueen vaarallisimman hyökkäysvitjan yhdessä Ilja Kovaltshukin ja Nick Suzukin kanssa.

– Paikkoja tulee koko ajan. Tasaisesti pitäisi kuitenkin pystyä tekemään illasta toiseen tulosta. Pitää vain pystyä olemaan terävämpi.

– Onhan se mukava, kun vastuuta joka tilanteessa. Siinä mielessä ei voisi paljon enempää toivoa. Todella siisti homma. Sitten vain pitää takoa tulosta tauluun.

Joel Armia on puhjennut loistoonsa Montrealissa.

Jos Armiaa pitäisi kuvailla pelaajana yhdellä adjektiivilla, se olisi monipuolinen. 192-senttinen ja lähes satakiloinen jässikkä dominoi ajoittain fyysisyydellään kaukalossa, ja häntä on välillä lähes mahdoton pysäyttää.

Ykköskierroksella vuonna 2011 varattu laituri ei ole saanut Pohjois-Amerikassa mitään ilmaiseksi. Kun hänet passitettiin vielä kolmannenkin kauden alkajaisiksi AHL:ään, Armia on kertonut harkinneensa vakavasti Eurooppaan palaamista.

Onneksi ei palannut. Armia joutui rouhimaan tiensä kärkiketjujen pelaajaksi nöyrästi Winnipegin santapaperiosastolla ja alivoiman erikoismiehenä.

Ne vuodet koulivat pehmeänä hyökkäyspään taiteilijana Amerikkaan lähteneestä pelaajasta härkämäisen kulmavääntäjän ja maalineduspelaajan. Tallessa ovat kuitenkin yhä myös ne hyökkäyspään vaistot ja pehmeä kädet, joilla Armia huudatti jo aikoinaan 17-vuotiaana Porin Isomäkeä.

– Jälkeenpäin kun katsoo, niin hyvä että kävin sen tien. Nykyään pystyn käyttämään kokoani kulmissa hyväksi, suojaamaan ja riistämään kiekkoa hyvin, koska silloin Winnipegin-aikana se oli päätyöni.

– Montrealissa olen kehittynyt siinä, että pystyn myös luomaan niiden tilanteiden jälkeen jotakin vähän enemmän. Se on alkanut kantaa myös hedelmää.

Armia murtautui SM-liigaan jo 17-vuotiaana. Kuva Ilta-Sanomien paperilehdestä lokakuun 6. päivänä 2010.

Armian urapolku toimii myös hyvänä esimerkkinä monille nuorille huippulupauksille, joilla NHL-ura ei lähdekään vihellellen käyntiin. Vasta nyt, seitsemännellä Pohjois-Amerikan-kaudellaan Armia on alkanut toden teolla lunastaa potentiaaliaan. Hänellä on kuitenkin rahkeita vielä paljon nähtyä kovempaan tulokseen.

Armian 2,6 miljoonan dollarin vuosiansiot takaavaa sopimusta Montrealin kanssa on jäljellä vielä ensi kausi, jonka jälkeen hänestä tulee rajoittamaton vapaa agentti. Jos – ja kaikesta päätellen kun – nykyinen kehitys jatkuu, porilainen kävelee ensi kauden jälkeen nauraen pankkiin. Ottajia on nimittäin varmasti yllin kyllin ympäri mantereen.

Kuten todettua, tällä kaudella nähty on vasta alkusoittoa tuleville vuosille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?