Suomen NHL-tähdet eivät enää pääse armeijasta kuin koira veräjästä – näin tiukka on Puolustusvoimien uusi linjaus - NHL - Ilta-Sanomat

Suomen NHL-tähdet eivät enää pääse armeijasta kuin koira veräjästä – näin tiukka on Puolustusvoimien uusi linjaus

Huippu-urheilijoilta vaaditaan jatkossa vähintään 3,5 kuukauden aikaa kasarmilla. Suomen NHL-tähdistä varusmiespalvelus on suorittamatta mm. Sebastian Aholta, Mikko Rantaselta, Patrik Laineelta ja Aleksander Barkovilta.

Suomen NHL-tähdistä muiden muassa Patrik Laineella, Sebastian Aholla ja Mikko Rantasella on varusmiespalvelus suorittamatta.

10.1.2020 9:30

Tuore Urheilulehti kertoo, miten urheilijoiden erityiskohtelu Suomen armeijassa on loppunut. Keväällä 2015 apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin yhdenvertaisuuteen perustuva päätös vei huippu-urheilijoilta heidän lyhyet palveluksensa.

Nykyisistä NHL-tähdistä varusmiespalvelus on suorittamatta muiden muassa Sebastian Aholla, Mikko Rantasella, Aleksander Barkovilla, Patrik Laineella ja usealla muulla sarjaan viime vuosina siirtyneellä pelaajalla.

Puolustusvoimien historiasta muistetaan tapauksia, jossa urheilun supertähdet ovat viettäneet kasarmilla vain vähän aikaa mutta osallistuneet samalla positiivisen PR:n luomiseen armeijalle.

Esimerkiksi uimari Jani Sievinen on kertonut Ilta-Sanomille, että hän vietti asepalveluksensa aikana vain kaksi yötä kasarmilla. NHL-tähdistä esimerkiksi Mikko Koivu ja Mikael Granlund hoitivat palveluksensa takavuosina kevennetysti.

Puolustusvoimien näkökulma oli, että kun huippu-urheilijat suorittivat asevelvollisuuslain edellyttämän varusmiespalveluksensa edes Sievisen tavoin, he tukivat kansan maanpuolustustahtoa.

Muutoksen jälkeen kaikkien urheilijoiden, myös supertähtien, pitää viettää kasarmilla sotilaskoulutuksessa vähintään 3,5 kuukautta palvelusajastaan.

Näin suoritetaan sotilastutkinnon pakolliset opinnot. Lisäksi joustavaa aloitusaikaa ei jatkossa enää sovelleta, vaan kaikki urheilijat astuvat palvelukseen joko huhti- tai lokakuussa.

Viime vuosina Puolustusvoimien urheilukouluun, jossa suuri osa huippu-urheilijoista palveluksensa suorittaa, on hyväksytty esimerkiksi jääkiekkoilija Christian Heljanko, jalkapalloilija Santeri Hostikka ja kuulantyöntäjä Arttu Korkeasalo.

Puolassa nykyään pelaava Santeri Hostikka (oik.) on suorittanut varusmiespalveluksensa.

NHL-jääkiekkoilijoista listalla on vain Henri Jokiharju.

Jääkiekkoagentti Tomi Haulan mukaan NHL-pelaajien varusmiespalveluksen suorittaminen on monimutkainen ja vaikea kysymys, vaikka hän ymmärtääkin hyvin jääkiekkoilijoiden olevan yhdenvertaisia lain edessä.

Haula on Puck Agency Finland -agentuurin toimitusjohtaja. Yrityksen asiakkaita ovat esimerkiksi Haulan poika Erik, Eeli Tolvanen ja Juho Lammikko.

Esimerkkinä Haula käyttää poikaansa, joka ei ole asunut 10 vuoteen Suomessa eikä ole vielä armeijaa käynyt.

Erik Haula pelaa Carolina Hurricanesissa.

Erik Haula, 28, pelasi ensin kolme kautta Minnesotan yliopistossa, jonka jälkeen vuonna 2013 alkoi NHL-ura. Ensinnäkin Carolinan hyökkääjän lennättäminen armeijaan tulisi yhteiskunnalle kalliiksi.

– Hänet pitäisi lennättää Yhdysvalloista Suomeen ja palveluksen aikana kahdesti takaisin kotiin. Lisäksi armeijan pitäisi kustantaa hänelle lomien ajaksi asunto, koska kotia Suomessa ei ole, Tomi Haula toteaa.

Toinen ongelma on harjoittelu, jonka mahdollisimman hyvään toteuttamiseen urheilukoulu tähtää.

– Ei armeijan treenillä ole mitään tekemistä yksilöllisen harjoittelun kanssa. Sitä paitsi jos pelaa NHL:n pudotuspeleissä kesäkuun loppuun ja syyskuussa pitäisi olla taas harjoitusleirillä, armeijan käyminen välissä on äärettömän vaikeaa, Haula sanoo.

Kolmas kysymysmerkki NHL-tähtien asepalvelukselle on Haulan mukaan pelaajien vakuuttaminen. Kiekkoilija voi astua palvelukseen esimerkiksi 30 miljoonan dollarin sopimus taskussaan.

– Jos pelaaja loukkaantuu armeijassa, kuka palkan maksaa? Entäpä seuraavan sopimuksen, jonka pelaaja voisi saada? Koko ura meni siihen, että ammuttiin nallipyssyllä.

Haula kertoo ehdottaneensa urheilujoukoille, että NHL-pelaajat voisivat hoitaa velvollisuutensa myös muilla tavoin.

– Ehdotin, että pojat voisivat ostaa 50 000 eurolla rynnäkkökiväärejä. Jos pelaajat eivät mene armeijaan, se ei tarkoita sitä, etteivät he olisi isänmaallisia.

Rauli Urama on Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja.

Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama puolustaa urheilukoulua, jonka kanssa liitolla on Uraman mukaan saumaton yhteistyö.

Liiton omat valmentajat vastaavat itse jääkiekkovalmennuksesta urheilukoulussa. Asemapaikkana on Vierumäki.

Urama uskoo, että tulevina huhtikuina Vierumäellä nähdään myös NHL-pelaajia joustavasti jaksotetussa palveluksessa.

– Suomalainen haluaa suorittaa asevelvollisuuden mikäli vain mahdollista, Urama väittää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?