Nathan MacKinnon ei kadu pitkää sopimustaan Colorado Avalanchen kanssa. - NHL - Ilta-Sanomat

Pistepörssin kolmas, palkkalistan 82:s – NHL:n alipalkatuin supertähti ei kadu halpissopimustaan: ”Haluan voittaa tämän ryhmän kanssa”

Nathan MacKinnon on NHL:n pistepörssissä kolmantena.

Nathan MacKinnon on NHL:n pistepörssissä kolmantena.

Julkaistu: 7.12.2019 16:09

Jääkiekkotähti Nathan MacKinnon ei kadu pitkää sopimustaan Colorado Avalanchen kanssa.

Nathan MacKinnon on Colorado Avalanchelle kultaakin kalliimpi pelaaja. 24-vuotias keskushyökkääjä on kannatellut joukkuettaan alkukaudesta Mikko Rantasen ja Gabriel Landesgogin kamppaillessa loukkaantumisten kanssa.

MacKinnonin alkukauden aikana paukuttamat hurjat tehot 18+26 riittävät pistepörssin jaetulle kolmannelle sijalle. NHL:n kovapalkkaisimpien pelaajien luettelossa MacKinnonin nimen löytääkseen saa listaa kuitenkin selata pitkään.

6,3 miljoonan dollarin eli 5,7 miljoonan euron keskiarvoisella vuosipalkallaan MacKinnon on vasta NHL:n 82:ksi parhaiten palkattu pelaaja.

Coloradossa koko NHL-uransa pelannut MacKinnon solmi rajoitettuna vapaana agenttina Coloradon kanssa 44,1 miljoonan dollarin eli 39,9 miljoonan euron arvoisen seitsemänvuotisen sopimuksen vuonna 2016.

Tuolloin takana oli kolme vahvaa kautta Avalanchen joukkueessa, mutta viime vuosien lentokelin myötä reilun kuuden miljoonan palkkashekki näyttää pahasti alimitoitetulta.

Forbesin tuoreessa haastattelussa kanadalainen supertähti ei suostu katumaan päätöstään allekirjoittaa seitsemän vuoden sopimus.

– Olin vain innoissani saadessani niin paljon palkkaa niin nuorena. Sopimus on tietenkin melko suopea joukkueelle nyt, mutta tuon arvoinen olin sopimuksen allekirjoittaessani. En kadu mitään, MacKinnon toteaa.

”Seuraavassa sopimuksessani suostun jälleen alipalkkaan”

MacKinnonin toisena vaihtoehtona vuonna 2016 olisi ollut tehdä Avalanchen kanssa lyhyempi niin sanottu siltasopimus.

Tällöin MacKinnon olisi voinut hieroja kauppoja Avalanchen kanssa uudelleen rajoitettuna vapaana agenttina jo kauden 2017-18 jälkeen. Tuolla kaudella MacKinnon teki 97 tehopistettä ja oli lähellä tulla valituksi NHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Rajoitettujen vapaiden agenttien siltasopimukset ovat yleistyneet viime vuosina. Tänä kesänä sellaisen teki muun muassa Winnipeg Jetsin Patrik Laine, jonka kaksivuotisen sopimuksen keskiarvoinen vuosipalkka on 6,75 miljoonaa dollaria eli 6,1 miljoonaa euroa.

Nuorten tähtipelaajien keinot palkkaneuvotteluissa ovat koventuneet viime vuosina. Monet pelaajat, Laine mukaan lukien, ovat venyttäneet sopimuksen allekirjoittamista mahdollisimman pitkään painostaakseen seurojaan parempien ehtojen tarjoamiseen.

Patrik Laine solmi Winnipeg Jetsin kanssa kahden vuoden siltasopimuksen.

Patrik Laine solmi Winnipeg Jetsin kanssa kahden vuoden siltasopimuksen.

Toissa kaudella Toronton William Nylander venytti sopimuksen tekemistä aina marraskuun lopulle. MacKinnon voisi kuvitella toimivansa samoin, jos hän olisi nyt samassa tilanteessa.

– Sitä toki haluaa saada arvonsa mukaista palkkaa, tekisin varmaankin samoin. Jos seura ei maksa mitä pelaaja kokee ansaitsevansa, on pelaajilla oikeus venyttää neuvotteluja. Uskon että trendi jatkuu.

Coloradolle MacKinnonin halpa sopimus tarjoaa arvokasta pelivaraa palkkakaton suhteen, ja nuorelle tähtipelaajalle verrattain alhainen palkka on pieni hinta maksettavaksi siitä, että joukkue voi taistella Stanley Cupin voitosta.

– Meillä on pelaajia, joita emme muuten saisi mahdutettua joukkueeseen. Seuraavassa sopimuksessani suostun jälleen alipalkkaan, koska haluan voittaa tämän ryhmän kanssa, MacKinnon toteaa.

Avalanche on tällä hetkellä Keskisen divisioonan toisella sijalla. Se on voittanut 28 pelaamastaan ottelusta 18.

Tuoreimmat osastosta