Peter Laviolette löi Ville Leinoa päähän - NHL - Ilta-Sanomat

Valmentaja löi suomalaista NHL-tähteä päähän – tv-kameroiden tallentama tapaus nousi nyt puheenaiheeksi USA:ssa

Ville Leino muisteli ESPN:lle, kuinka Philadelphia Flyersin valmentaja Peter Laviolette löi häntä vuonna 2011.

Ville Leino muisteli ESPN:lle, kuinka Philadelphia Flyersin valmentaja Peter Laviolette löi häntä vuonna 2011.

Julkaistu: 6.12.2019 21:01

NHL:n valmennuskulttuurista käydään nyt kovaa keskustelua. Urheilukanava ESPN:n suosittu kiekkokolumnisti Greg Wyshynski nosti esiin väkivaltaisen episodin kahdeksan vuoden takaa.

Greg Wyshynski muistuttaa, että Philadelphia Flyersia valmentanut Peter Laviolette löi joukkueensa suomalaishyökkääjää Ville Leinoa päähän kesken ottelun helmikuussa 2011.

Tapaus tallentui tuolloin tv-kuviin ja nousi puheenaiheeksi pohjoisamerikkalaisessa kiekkomediassa. Ei tosin siksi, että nykyisin Nashvilleä valmentama Laviolette käyttäytyi väkivaltaisesti pelaajaansa kohtaan, vaan siksi, että Leino otti iskun vastaan kuin mies.

Wyshynskin mukaan mediareaktio kertoi siitä, millainen NHL:n ja yleisemmin jääkiekon valmennuskulttuuri oli vielä kahdeksan vuotta sitten. Valmentajien pelaajiinsa kohdistama henkinen ja jopa fyysinen väkivalta oli arkipäiväistä ja hyväksyttyä.

Nyt NHL kuitenkin kuohuu. Padon aukaisi pelaajiaan kiusanneen Mike Babcockin potkut Torontosta. Entisen tähtiluotsin Babcockin lähtöpassien jälkeen Calgaryn Bill Peters on eronnut, kun hänen entiset pelaajansa kertoivat Petersin rasistisesta ja väkivaltaisesta käytöksestä. Chicago on puolestaan hyllyttänyt apuvalmentaja Marc Crawfordin, jonka kerrotaan potkineen ja kuristaneen pelaajia, kun hän valmensi Los Angeles Kingsiä.

Wyshynski otti yhteyttä Leinoon, joka vuonna 2017 päättyneen kiekkouransa jälkeen palasi Suomeen ja työskentelee nykyisin menestyneessä vaateyrityksessään Billebeinossa. Leino kertoi, että Laviolette oli pyytänyt lyöntiä anteeksi pelin jälkeen.

– Tunteet ovat pelin aikana pinnassa. Valmentajat käyvät kuumana ja asioita tapahtuu. En usko, että Peter löi minua tahallaan. Tilanne näyttää videolla pahemmalta kuin se olikaan.

– Peter oli intohimoinen ja tunteellinen valmentaja. Siksi hän oli hyvä valmentaja, mutta toisinaan tällaisia juttuja tapahtui, vaikka ei pitäisi, Leino sanoi.

Leino sanoi ESPN:lle pitävänsä hyvänä, että NHL:n valmennuskulttuurista on nyt noussut keskustelu. Se johtaa muutokseen, jonka myötä etenkin nuorten pelaajien taakka helpottuu.

Ville Leino ryhtyi kiekkouransa jälkeen vaatealalle.

Ville Leino ryhtyi kiekkouransa jälkeen vaatealalle.

36-vuotias Leino puhui samasta aiheesta hiljattain myös IS:n haastattelussa. Hän näki jääkiekon olevan murroksessa.

– Onhan koutsaus ollut aika rajua peliä entisaikoina. Aika tiukkoja linjauksia syyllistäväänkin sävyyn on tullut moneltakin valmentajalta. Kasvuympäristö on sellainen jo nuorena ja junnuista asti, että koutsilta tulee suoraan aika rajua kamaa. Ei siinä mitenkään päätä silitelty. Nykypäivänä valmentajien käytös on muuttunut ja muuttuu tämän myötä varmasti yhä enemmän, Leino sanoi.

Savonlinnan Pallokerhon kasvatti Ville Leino pelasi NHL:ssä kuusi kautta ja edusti kolmea seuraa. Leino pelasi Detroitissa, Philadelphiassa ja Buffalossa yhteensä 286 NHL:n runkosarjapeliä ja teki niissä 40+79=119 tehopistettä. Pudotuspeleissä Leino pelasi 37 peliä ja teki 10+18=28 pistettä.

Tuoreimmat osastosta