Johan Franzen avautui Mike Babcockista - NHL - Ilta-Sanomat

Nyt kajahti Ruotsista ja kovaa – potkut saaneelle NHL:n mestarivalmentajalle rajua ryöpytystä: ”Hirvein ihminen, jonka olen tavannut”

Johan Franzen (oikealla alhaalla) avautui Mike Babcockista.

Johan Franzen (oikealla alhaalla) avautui Mike Babcockista.

Julkaistu: 3.12. 8:17

Johan Franzen kertoi Mike Babcockin käytöksestä.

Menestysvalmentaja Mike Babcockin kyseenalaiset metodit ovat nousseet puheenaiheeksi sen jälkeen, kun kanadalainen sai potkut Toronto Maple Leafsista.

Babcock valmensi Detroit Red Wingsiä 2005–2015. Joukkueessa pitkään pelannut puolustaja Chris Chelios kertoi Spittin’ Chiclts -podcastissa, että Babcock hyökkäsi sanallisesti ruotsalaishyökkääjä Johan Franzenin kimppuun pudotuspeleissä 2012, jolloin Franzen murtui täysin.

Chelios ei enää tuolloin pelannut Detroitissa, mutta Franzen on nyt vahvistanut entisen pelikaverinsa puheet ruotsalaislehti Expressenille.

– Se oli ruokotonta, ilkeää ja järkyttävää. Se oli kuitenkin vain yksi sadasta jutusta, joita hän teki. Jäävuoren huippu, Franzen sanoi.

Franzen kuvaili Babcockia pikkutarkaksi ja huolellisesti työnsä tekeväksi valmentajaksi, joka saa joukkueen pelaamaan yhteen.

– Toisaalta hän on hirveä ihminen. Hirvein jonka olen tavannut. Hän on kiusaaja, joka hyökkäsi ihmisten kimppuun.

Ruotsalainen kertoi joutuneensa Babcockin hampaisiin sen jälkeen, kun ”kivat kaverit, jotka eivät puhuneet paljoa” olivat lähteneet Red Wingsistä.

Franzen oli vuodesta 2011 eteenpäin kauhuissaan jäähallilla. Uransa päävammoihin 2015–16 lopettanut Franzen sanoo pystyneensä nukkumaan normaalisti vasta viime vuodesta lähtien. Babcock-traumojaan Franzen käsitteli terapiassa.

Kanukkikoutsi on Franzenin mielestä kaksijakoinen persoona.

– Hän osasi käsitellä mediaa erityisellä tavalla. Hän luo joukkueita, joita on tosi vaikea voittaa, sitä häneltä ei voi ottaa pois. Mutta hänen pelaajistaan tulee erittäin ahdistuneita. He pelkäävät virheiden tekemistä, ja hänen joukkueet selviävät harvoin 1. pudotuspelikierrokselta jatkoon.

Babcock voitti Stanley Cupin Detroitissa keväällä 2008. Seuraavalla kaudella Detroit kohtasi loppuotteluissa taas Pittsburghin mutta hävisi. Ensi kerran Babcock valmensi finaaleissa jo tulokasvalmentajana 2002–03 Anaheimissa, kun sensaatiokevään torjunut Jean-Sebastien Giguere auttoi Mighty Ducksin hirmuisiin pudotuspeleihin. Finaaleissa nähtiin pelkkiä kotivoittoja, ja New Jersey Devils oli parempi voitoin 4–3.