Kommentti: Mihin katosi NHL-superlupaus Jesperi Kotkaniemi? Montrealin messias on tukalassa tilanteessa - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Mihin katosi NHL-superlupaus Jesperi Kotkaniemi? Montrealin messias on tukalassa tilanteessa

Kuvituskuva
Julkaistu: 27.11.2019 9:09

Jesperi Kotkaniemen tuttu hymy on vaarassa hyytyä, kirjoittaa NHL-kirjeenvaihtaja Ville Touru.

Kesän 2018 kolmosvaraus Jesperi Kotkaniemi murtautui heti viime kaudella yllättäen Montreal Canadiensin vakiomiehistöön. Jälkikin oli komeaa, 79 peliin syntyivät tehot 11+23=34.

Vähintään saman radan odotettiin luonnollisesti jatkuvan myös toisella kaudella.

Ei ole jatkunut.

Nivusvaivan rikkomalla alkukaudella Kotkaniemi on tehnyt 17 peliin tehopisteet 2+1. Molemmat maalitkin syntyivät jo kolmen ensimmäisen pelin aikana.

Tällä tahdilla jopa 15 pisteen rajan rikkominen tekee tällä kaudella tiukkaa.

Porilaisen vastuu on ollut pientä, ja ylivoima-aikaakin on tullut vain silloin tällöin.

Pelkästään tilastojen perusteella Kotkaniemi on ollut alkukauden suurin suomalaispettymys NHL:ssä.

Kaikki ei olekaan ollut enää minttiä, kuten Kotkaniemen vakiosanonnaksi tulokaskauden englanninkielisissä haastatteluissa muodostui.

Kotkaniemen tilanne ei ole ihan sieltä helpoimmasta päästä. Hänestä odotetaan kiekkohullussa kaupungissa franchise-tason sentteriä. Se näkyy ja kuuluu jopa katukuvassa.

On täysin eri asia olla hehkutettu huippulupaus Montrealissa tai Torontossa kuin vaikkapa Floridassa tai Arizonassa.

19-vuotiaan porilaisen kasvot koristavat Montrealissa jos jonkinlaisen ranskankielisen lehden ja mainosjulisteen kantta Carey Pricen ja Max Domin rinnalla. Canadiensin fanikaupoissa Kotkaniemen nimellä varustetut paidat on poikkeuksetta asetettu paraatipaikoille.

Häntä seurataan valtavalla suurennuslasilla.

Kaukalossa homma ei sen sijaan kulje ihan sen kaiken huomion arvoisella tavalla.

Kotkaniemi on yhä raakile NHL-sentterinä. Tulokaskaudella häntä suojeltiin paljon peluutuksella. Rinnalla oli usein esimerkiksi Artturi Lehkosen kaltainen nöyrästi puolustussuuntaan töitä tekevä pelaaja, joka paikkasi huomaamattomasti keskushyökkääjän puutteita.

Myös kuluvalla kaudella päävalmentaja Claude Julien on pyrkinyt välttämään Kotkaniemen peluuttamista vastustajan parhaita voimia vastaan.

Kotkaniemen puolustustyöskentely on yhä vajavaista, kuten 19-vuotiaalta sentteriltä voi odottaakin. Tällä hetkellä Julienin Canadiens ei kuitenkaan ole helpoin paikka opetella tavoille.

Vanhan liiton Julien, 59, ei ole valmentajana mikään nuorien poikien kasvattaja, eikä hän selvästikään luota nuoreen suomalaiseen. Välillä Kotkaniemi jätetään sivuun vaihdosta tai parista. Julienilla ei myöskään ole tapana perustella ratkaisuitaan pelaajille, varsinkaan nuorille sellaisille.

Vuonna 2011 Bostonin Stanley Cup -voittajaksi valmentanut Claude Julien toimii NHL:ssä päävalmentajana 17. kauttaan.

Vuonna 2011 Bostonin Stanley Cup -voittajaksi valmentanut Claude Julien toimii NHL:ssä päävalmentajana 17. kauttaan.

Kotkaniemen vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä, mutta pienessä roolissa hän ei pääse käyttämään niitä kuin harvakseltaan.

Kotkaniemi kyllä väläyttelee tasaisesti hyökkäyspäässä mutta ei yhtä tiuhaan kuin tulokaskaudella. Hänen itseluottamuksensa on tällä hetkellä kadoksissa. Vaikuttaa siltä, että Kotkaniemi yrittää pelata jopa hieman varman päälle, jotta miellyttäisi valmentajaa eikä ainakaan tekisi räikeitä virheitä puolustussuuntaan.

Samalla se kuitenkin syö armotta terän ja uskalluksen parhaasta ominaisuudesta eli hyökkäyspelistä. Vajavaisesti sekä hyökkäävä että puolustava ja fyysisesti raaka pelaaja muuttuu äkkiä joukkueelle hyödyttömäksi. Sitä Kotkaniemi on tällä kaudella valitettavan usein ollut.

Varsinkin viime peleissä Kotkaniemelle on siunaantunut muutamakin tuhannen taalan tekopaikka, mutta ratkaisut ovat olleet onnettomia. Nekin kielivät pahasti kadoksissa olevasta rentoudesta.

Julienin ratkaisu Kotkaniemen pienestä roolista on ymmärrettävä. Tämä ei ole vielä sillä tasolla, että voisi pelata lähemmäs 20 minuuttia illasta toiseen luotettavasti kahteen suuntaan.

Montreal taistelee jo tässä vaiheessa kautta kynsin ja hampain pudotuspelipaikasta kovassa Atlantin divisioonassa, eikä sillä ole varaa nostaa jalkaa kaasulta missään vaiheessa kautta. Viime kaudella Montreal jäi pudotuspeleistä kahden pisteen päähän, eikä samanlainen trilleri ole tälläkään kaudella kaukana.

Tässä kovassa leikissä Kotkaniemi on sivuroolissa Julienin kirjoissa.

Jesperi Kotkaniemen maalihana on ollut tukossa alkukaudella.

Jesperi Kotkaniemen maalihana on ollut tukossa alkukaudella.

Julienin valmennusfilosofiassa kaikki pitää ansaita näyttöjen kautta. Esimerkiksi alkukaudella Kotkaniemen sijaan ylivoimalle ovat välillä, käsittämätöntä kyllä, päässeet sellaiset alempien ketjujen grinderit kuin Jordan Weal ja Charles Hudon.

Hyökkäävämpään rooliin päästäkseen Kotkaniemen täytyisi kyetä pelaamaan ensin luotettavasti nolla–nollaa pienemmässä roolissa. Se on kaukana porilaisen mukavuusalueelta.

Kotkaniemen tielle on kuluvalla kaudella tullut myös häntä vuotta vanhempi tulokassentteri Nick Suzuki, joka on lunastanut esityksillään paikan hierarkiassa suomalaisen edeltä. Suzuki on pelannut välillä myös laidassa.

Vielä toistaiseksi Kotkaniemen naamalla on pysynyt tuttu virne, ja läppäkin on lentänyt totutusti. Tällä menolla hymy uhkaa kuitenkin hyytyä.

Kynnys seuran nuoren kansikuvapojan lähettämiseen AHL:ään on normaalia korkeampi, mutta visiitti isoilla peliminuuteilla Montrealin esikaupunkialueella pelaavan farmijoukkue Laval Rocketin ykköstähtenä ei olisi Kotkaniemen kannalta todellakaan huono ratkaisu.

Kotkaniemen itseluottamus ja peli-ilo eivät palaudu kuin onnistumisten kautta, mutta tällä hetkellä Montrealissa ne ovat kovan työn ja tuskan takana.

Nykymeno ei todellakaan palvele Kotkaniemen kehitystä parhaalla mahdollisella tavalla. Vaarana on, että Montrealin kultapojan kehityskäyrä jää pienessä roolissa tuskan kasvaessa junnaamaan paikalleen, ja vaikutukset voivat pahimmassa tapauksessa olla kauaskantoiset.

Tuoreimmat osastosta