Joonas Donskoi katseli kaikki NHL-maalinsa ja teki arvokkaan havainnon - NHL - Ilta-Sanomat

Joonas Donskoi katseli kaikki NHL-maalinsa ja teki arvokkaan havainnon – loistaa nyt kirkkaimpien suomalaistähtien joukossa

Joonas Donskoi on kotiutunut hyvin Denveriin.

Joonas Donskoi on kotiutunut hyvin Denveriin.

Julkaistu: 21.11.2019 13:55

Joonas Donskoin ura on lähtenyt uuteen nousuun Coloradossa.

Florida Panthers varasi Kärppien nuoren hyökkääjän Joonas Donskoi NHL:ään jo vuonna 2010. Se varaus oli ja meni, eikä ura pantteripaidassa päässyt koskaan edes alkuun.

Suomen mestaruuteen päättynyt tykkikausi 2014–15 avasi kuitenkin lopulta raahelaiselle portit NHL:ään. Joukkueeksi valikoitui San Jose Sharks.

Kaliforniassa homma lähti heti toimimaan, ja Donskoi loisti aina kesäkuulle asti venyneellä ensimmäisellä NHL-kaudellaan Sharksin riveissä. Hän jopa ratkaisi maalillaan yhden Stanley Cupin finaaleista jatkoajalla.

Sen jälkeen otteet eivät enää häikäisseet. Kolme seuraavaa kautta San Josessa olivat tasapaksuja, ja Donskoi taantui kauas parrasvalojen ulkopuolelle. Rooli kutistui pieneksi. San Josen paidassa pelaamissaan 46 viime ottelussa Donskoi teki yhden ainoan maalin.

Viime kesänä 27-vuotias hyökkääjä pääsi ensi kertaa mittaamaan arvoaan rajoittamattomana vapaana agenttina. Monien leuka loksahti auki, kun hän sorvasi Coloradoon nelivuotisen ja peräti yli 15 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen.

Keskimääräinen 3,9 miljoonan taalan kausipalkka oli reilusti yläkanttiin viime kausien näyttöihin nähden.

– Colorado oli pitkän aikaa ykkösvaihtoehtoni. Mietimme, että jos sinne vain saamme diilin värkättyä, niin sinne haluan mennä, Donskoi kertoo.

– Täällä oli jo viime kaudella hyvä porukka ja paljon nuoria jätkiä. Koko organisaatio on menossa oikeaan suuntaan. Ajattelin, että se voisi sopia minulle hyvin. On tosi hyvä mahdollisuus menestyä.

Alkukaudella Donskoi on osoittanut olevansa sopimuksensa arvoinen. Ensimmäisten 22 ottelun jälkeen kasassa on jo tehot 9+6=15.

Suomalaislaituri on käyttänyt näytönpaikkansa erinomaisesti hyväkseen. Kun joukkueen ykkösrivin hyökkääjät Mikko Rantanen ja Gabriel Landeskog ovat olleet loukkaantumisten vuoksi sivussa, Donskoi on lunastanut tontin ykkösketjusta supertähti Nathan MacKinnonin rinnalta. Vastuuta on tullut runsaasti myös ylivoimassa. Peliaika on kohonnut viime aikoina tasaisesti jopa yli 20 minuuttiin.

Donskoin yhden kauden maaliennätys 14 osumaa menee ilman ihmeitä rikki jo lähiaikoina.

– Olen tietysti päässyt nyt pellaamaan aiempaa enemmän. Kyllähän sitten tulostakin pitää tulla.

– MacKinnon on paras pelaaja, jonka rinnalla olen koskaan pelannut. Yritän saada hänelle paljon kiekkoa, koska hän pystyy tekemään sillä aika maagisia juttuja.

Liki maagisia juttuja on tehnyt myös Donskoi itse. Kuten esimerkiksi uransa ensimmäisen hattutempun pari viikkoa sitten. Mies muistelee, ettei ollut viettänyt kolmen maalin iltaa edes koskaan Suomessa pelatessaan.

Vaikka edellytykset tuloksen tekemiseen ovat nyt aiempia vuosia paremmat, Donskoi loistavan alkukauden takana on myös pelityyliin tehdyt viilaukset.

– Menen nyt enemmän maalille ja yritän saada ohjauksia vetoihin ja ripareita maalin edestä.

– Kesällä mietiskelin paljon pelaamistani. Katselin kaikki aiempien kausien maalini – joita ei tosin ollut hirveästi – ja rupesin miettimään, että ei niitä maaleja ole tullut hirveästi tehtyä mistään kaarelta one-timerista vaan oikeastaan vain maalin edestä. Mietin, että sinne pitäisi sitten varmaan mennäkin enemmän.

Muutos röyhkeämpään ja suoraviivaisempaan suuntaan on kantanut hedelmää. Kuluvan kauden yhdeksästä maalista yksi syntyi tyhjiin ja yksi ohjauksella b-pisteen viiksiltä, mutta loput seitsemän Donskoi on tehnyt noin puolentoista metrin säteeltä maalista.

Donskoi on havainnut, että jos haluaa maaleja, pitää mennä maalille.

Donskoi on havainnut, että jos haluaa maaleja, pitää mennä maalille.

Donskoi kertoo myös nauttineensa Coloradon suosimasta nopeasta tempolätkästä.

Joukkueessa on selvä ero aiempaan. Colorado on alle 26 vuoden keski-iältään NHL:n nuorimpia ryhmiä, San Jose taas vanhimpia.

– San Josessa oli paljon kokenutta kaartia, jolta yritin ammentaa koko ajan oppia. Coloradossa meillä taas on älytön määrä nuoria pelaajia, jotka ovat menossa eteenpäin urallaan. Nyt yritän itsekin olla enemmän hyvänä esimerkkinä ihan päivittäisessä arjessa.

– Denver on kaupunkinakin kotoisempi, ja olen viihtynyt täällä paremmin. Lunta on ollut jo vähän, ja maisematkin ovat mahtavia, kun vuoria on ympärillä.

Mikäs Kalliovuorten kupeessa ollessa, kun pelikin rullaa. Avalanchella on tällä hetkellä pullat hyvin uunissa. Se on pystynyt raapimaan voittoja, vaikka sairastuvalla on ruuhkaa. Joukkue lukeutuu kevään menestyjäehdokkaisiin.

Donskoin huippuvire MacKinnonin rinnalla on myös herättänyt spekulaatiota, pitäisikö Avalanchen jakaa sittenkin tulivoimaansa tasaisemmin kahteen tulosyksikköön, kun MacKinnonin kanssa vuosikaudet yhden NHL:n parhaista ketjuista muodostaneet Rantanen ja Landeskog palaavat takaisin riviin.

Tuoreimmat osastosta