Ymmärrätkö, kuinka hyvä Miro Heiskanen on? - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: NHL:ssä loistaa nyt täysin poikkeuksellinen suomalainen – ymmärrätkö todella, kuinka hyvä Miro Heiskanen on?

Miro Heiskanen (4) on kääntänyt katseet NHL:ssä.

Julkaistu: 20.11.2019 9:52

Miro Heiskanen on jo kaikkien aikojen paras suomalaispuolustaja, kirjoittaa NHL-kirjeenvaihtaja Ville Touru.

Suomesta on virrannut tällä vuosikymmenellä NHL:ään monia huippulupaavia puolustajia, kuten Rasmus Ristolainen, Sami Vatanen ja Olli Määttä tai heitä pykälää nuoremmat Henri Jokiharju ja Juuso Välimäki.

On kuitenkin syytä alleviivata ja teroittaa huutomerkein, että Miro Heiskasen kohdalla puhumme täysin eri kaliiberin pelaajasta.

Uskokaa tai älkää, mutta Dallas Starsin Miro Heiskanen on jo nyt kaikkien aikojen paras suomalaispuolustaja.

Se ei vähennä Suomi-kiekon aatelisten Kimmo Timosen tai Teppo Nummisen loistokkaita uria, mutta nyt todellakin puhumme pelaajasta, jollaista Suomesta ei ole koskaan aiemmin tullut. Ja tuskin ihan heti tuleekaan.

Pitää myös muistaa, että samalla puhumme vasta 20-vuotiaasta puolustajasta. Heiskanen on ikäisekseen täysin poikkeuksellinen tapaus koko kiekkomaailmassa, ei pelkästään Suomessa.

Johtuen suurimpien kiekkomarkkinoiden ulkopuolella pelaavasta joukkueestaan, Heiskanen ei ole vielä saanut ansaitsemaansa huomiota Pohjois-Amerikassa. Myöskään Suomessa ei vielä täysin ymmärretä, minkälainen timantti pohjolasta on ponnistanut.

Nyt, toisella NHL-kaudellaan, Heiskanen on noussut NHL:n absoluuttisesti parhaiden puolustajien joukkoon. Joukkoon, jossa on maksimissaan kymmenkunta pelaajaa.

Herää lähinnä vain kysymys, kuinka hyvä Heiskasesta voi tulla? Puolustajien parhaiden vuosien katsotaan nimittäin yleensä alkavan vasta 25 ikävuoden jälkeen.

Kiekollisesti virtuoosimainen Heiskanen kykenee jo dominoimaan tapahtumia kentällä hämmästyttävällä tavalla. Kaiken perustana oleva luistelu on silmiä hivelevän vaivatonta.

 Heiskanen on ikäisekseen täysin poikkeuksellinen tapaus koko kiekkomaailmassa.

Heiskanen kiihdyttää täysin eleettömästi tukemaan hyökkäyksiä tai nostaa itse kiekollisena peliä minkä tahansa paineen alta. Hän on pujotellut lukemattomia kertoja puolustusalueelta kiekon kanssa hyökkäysalueelle ja tarjoillut tekopaikan jollekin hyökkääjistä.

NHL:ssä on monia kiekollisesti lahjakkaita ja hyvin luistelevia nuoria puolustajia, joiden puolustuspelaaminen ei ole vielä vaaditulla tasolle. Heiskanen pelaa kuitenkin hämmästyttävän kypsästi myös puolustussuuntaan. Hän kykenee puolustamaan liikkeellään todella taitavasti.

Ja mikä tärkeintä, Heiskasen taso pysyy harvinaisen korkealla illasta toiseen. Useimmille pelaajille tulee kuumia ja kylmiä jaksoja, mutta säkenöivästi luisteleva Heiskanen ei pahemmin ailahtele.

Alla video tiistain ja keskiviikon välisenä yönä syntyneestä Heiskasen kauden kuudennesta maalista.

Dallas Stars on noussut tahmean alun jälkeen NHL:n kuumimpien joukkueiden joukkoon. Se on voittanut peräti 11 edellisistä 13 pelistään. Suurin syy joukkueen lentoon on takalinjojen nuori suomalainen.

Heiskasen kohdalla on toisaalta väärin puhua takalinjoista, sillä hän liitelee ympäri kaukaloa milloin missäkin linjassa, useimmiten etu. Hän on jo 20-vuotiaana käänteentekevä pelaaja NHL:n huippujoukkueessa. Peliaikaa kertyy keskimäärin 25 minuuttia illassa.

Heiskasella on 22 ottelun jälkeen kasassa tehopisteet 6+10=16. Niistä vain kaksi on syntynyt ylivoimalla. Dallasin joukkueesta enemmän pisteitä on kasassa vain ykköshyökkääjä Tyler Seguinilla 5+13=18.

Heiskasen neljän viime pelin saldo on 2+5.

Vaikka pistesaldo on muhkea, se ei kerro kaikkea Heiskasen arvosta joukkueelle. Pistetilastosta ei nimittäin näe esimerkiksi sitä arvoa, minkä Heiskanen tuo joukkueelle purkamalla illasta toiseen yksilösuorituksillaan oman pään painejaksoja tai käynnistämällä hyökkäyksiä lyhyellä avauksella voitettuaan nopeudella ja sähäkkyydellään kiekon puolustuskulmassa.

Heiskasen tehotilasto näyttää tässä vaiheessa kautta huimaa lukemaa +13. Se on paitsi Dallasin paras myös koko NHL:n kuudenneksi paras.

Kun runkosarjasta on pelattu jo reilu neljännes, Heiskanen on 60 tehopisteen tahdissa. Jos se säilyy, Heiskanen taistelee kauden päätteeksi tosissaan paikasta jopa kolmen Norris-finalistin joukossa. Eikä ole syytä epäillä, etteikö se säilyisi.