Kommentti: Paine kasvaa Toronto Maple Leafsin riveissä - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Paine kasvaa NHL:n kalleimmassa kriisi­pesäkkeessä – suomalainen valopilkku on vain kuriositeetti

Päävalmentaja Mike Babcockin asema puhuttaa Torontossa.

Julkaistu: 19.11.2019 17:17

Toronto Maple Leafs on tällä hetkellä joukkue, joka hukkaa potentiaaliaan rumalla tavalla, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

Toronto on ääripäiden suurkaupunki. Se näkyy hyvin myös kaupungin urheiluseuroissa, joista Toronto Maple Leafs on omaa luokkaansa suosiossa.

Kun peli kulkee ja menestystä tulee, Toronto on pelaajille fantastinen paikka pelata, elää ja olla. Kun peli tökkii ja tappioita kasaantuu, Toronto on kiekkomaailman pahin painekattila.

Tällä hetkellä ei ole mukavaa ja pörröistä kantaa Leafsin klubitakkia.

Leafsissa kytee kriisi. Tätä tosiasiaa on turha kierrellä tai kaarrella.

Negatiivinen kierre on voimistunut, kun Leafs on ottanut tukkaan viidessä ottelussa putkeen. Viime lauantaina tuli vieraissa ruma 1–6-kylvetys ilman Sidney Crosbya pelanneelta Pittsburgh Penguinsilta. Samalla paine päävalmentaja Mike Babcockin ympärillä on kasvanut.

Babcock, 56, nauttii NHL:n muhkeinta valmentajapalkkaa, ja kanadalaisluotsin meriitit ovat kovaa luokkaa, mutta näin pahassa prässissä Babcock ei ole aiemmin urallaan ollut. On selvää, että Babcock valmentaa seuraavat viikot työpaikastaan.

Kovin odotuksin kauteen lähtenyt suurseura on kyntänyt materiaalinsa nähden pahasti syyskaudella. Tätä kirjoitettaessa Leafs on pistekeskiarvolla mitattuna NHL:n sarjataulukossa sijalla 21. Ei alkuunkaan sitä, mitä Torontossa odotettiin ennen kautta.

Tuloksellisesti alkukausi on ollut umpisurkea, mutta vielä hälyttävämpää on tapa, jolla Leafs on kyntänyt. Leafs on ollut syyskaudella kuriton ja paikoitellen ylimielinen poikalauma, jota on nöyryytetty monena iltana.

Omat pisteet ja hyökkäyssuuntaan loistaminen ovat kiinnostaneet enemmän kuin rasvaiset arkityöt, omiin luistelut ja irtokiekkojen haut ahtaista väleistä.

Kiekon kanssa Leafs on kollektiivina ihailtavan rohkea ja röyhkeä, mutta kiekottomana vaadittava nöyryys on puuttunut syyskaudella.

Kauden 22 ottelusta Leafs on päästänyt 17 kertaa avausmaalin. Käsittämätön saldo, joka menee pelaajien ja valmennuksen piikkiin. Otteluihin valmistautumiset ovat syystä tai toisesta epäonnistuneet kerta toisensa jälkeen.

Kuluttava takaa-ajolätkä ei ole Leafsille ominaista. Joukkue on rakennettu voittopuolisesti taidon ja pelaavuuden varaan. Ei raastamiseen ja riistopelaamiseen.

Vajaan kahden viime viikon aikana umpisolmu on kiristynyt. Kuudesta viime ottelusta Leafs on ollut vain kerran vastustajaansa edellä maaliodottamassa eli vastustajat ovat hallinneet pelitapahtumia. Tappio-otteluissa sattuman kanssa on ollut vähän tekemistä.

Leafs osaa tehdä maaleja liukuhihnalta, mutta tämä on toissijaista, jos joukkue ei osaa puolustaa laadukkaammin ja yhtenäisemmin viisikkona. Omissa on kolissut 3,41 kertaa ottelua kohti, mikä on sarjan yhdeksänneksi heikoin lukema.

NHL:n rajuin palkkakattopaine

Leafsin cap hit -lukema on tällä hetkellä vajaat 95 miljoonaa dollaria, mikä on koko sarjan hulppein taalamäärä, kun mukaan lasketaan LTIR-sopimukset.

Palkkakattopaine on NHL:n rajuin, sillä jo pelkästään neljä tähtihyökkääjää Auston Matthews (11,6 milj.), John Tavares (11 milj.), Mitch Marner (10,9 milj.) ja William Nylander (6,9 milj.) lohkaisevat palkkakatosta 40,4 miljoonaa taalaa.

Leafs on suoraan sanottuna kusessa sopimusrakenteensa kanssa. Kärkipelaajat vievät kakusta leijonanosan, ja tilanne vain pahenee lähivuosina. Siksi paine voittaa tässä ja nyt on hurja.

Pandoran lipas avattiin viime joulukuun alussa, kun kokematon GM Kyle Dubas taipui loppusuoralle venyneissä sopimusneuvotteluissa ja suostui antamaan RFA-pelaaja Nylanderille kuuden vuoden ja 45 miljoonan dollarin arvoisen jatkolapun.

Auston Matthews on Leafsin paras pistelinko. Jenkkisentteri on mättänyt 14 maalia ja 27 pistettä 22 ottelussa.

Tämä oli selkeä signaali Matthewsin ja Marnerin leireille, että Dubasin kättä pystyy vääntämään neuvottelupöydässä. Matthews ja lopulta myös Marner saivat haluamansa jättidiilit, jotka vaikeuttavat muun joukkueen vahvistamista.

Babcock on painottanut moneen otteeseen kokoonpanon syvyyden merkitystä. Mestariluotsi on myös saanut uusia pelaajia koppiin, mutta toinen kysymys on, millaisia värväyksiä ryhmään on tullut.

Puolustusta on etenkin myllätty isolla kädellä, sillä ykköspuolustaja Morgan Rielly on ainoa Leafsin top4-pakki, joka edusti seuraa myös vuosi sitten.

Jake Muzzin hankittiin kesken viime kauden tuomaan jämäkkyyttä ja fyysisyyttä alakertaan, mutta muuten puolustuksen profiili on lähes yksinomaan kiekollinen ja liikkuva. Rielly, Tyson Barrie, Cody Ceci ja Travis Dermott osaavat liikuttaa kiekkoa ja luistin liikkuu liukkaasti.

Ongelmana on kuitenkin puolustuksen yksipuolisuus. Pelkällä näppärällä kiekollisuudella ja jalkavuudella ei pidetä kiekkoa poissa omasta maalista. Rinnalle tarvitaan perusvarmaa puolustus- ja kamppailuosaamista sekä luotettavuutta.

Kokonaisuutena Leafs on tällä hetkellä yksilötaidolla kyllästetty joukkue, joka hukkaa potentiaaliaan rumalla tavalla. Puutteet ja kehityskohdat puolustuspelaamisessa ovat korjattavissa, mutta se vaatii ryhtiliikettä niin pelaajilta kuin pelillisestä puolesta vastaavalta valmennusryhmältä.

Nyt Leafsin kopissa katsellaan vain ympärilleen eikä kukaan oikein ota asiakseen johtaa ryhmää. Eturivin pelaajista kapteeni Tavaresin ja Marnerin loukkaantumiset ovat rampauttaneet joukkuetta entisestään.

Kasperi Kapanen on ollut viime aikoina jopa Leafsin parhaita pelaajia suoritusvarmuudeltaan ja energisyydeltään, mutta tämä kertoo osaltaan muusta joukkueesta. Kapanen on nykyisin Babcockin luottohyökkääjiä, mutta hän ei ole millään muotoa käänteentekevä pelaaja Leafsille.

Laatua ja leveyttä tarvitaan ympäri kokoonpanon, mutta Leafsin kurssin on käännyttävä niillä tekijöillä, joille maksetaan kovinta korvausta.