NHL: Cale Makar pelaa sensaatiomaista tulokaskautta - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: NHL:n vuoden tulokas on jo viittä vaille selvillä – hän ei ole Kaapo Kakko

Cale Makar on häikäissyt Coloradossa.

Cale Makar on häikäissyt Coloradossa.

Julkaistu: 18.11.2019 7:49

Cale Makar pelaa sensaatiomaista tulokaskautta, kirjoittaa NHL-kirjeenvaihtaja Ville Touru.

NHL:ään on saapunut uusi tulevaisuuden supertähtipuolustaja: Colorado Avalanchen Cale Makar.

Itse asiassa hän saapui NHL:ään jo viime kevään pudotuspeleihin, mutta vasta tänä syksynä sen runkosarjaan.

Ensi kosketuksensa NHL-jäähän pudotuspeleissä ottanut Makar säväytti jo keväällä. Nyt 21-vuotias kanadalainen on jatkanut siitä, mihin aiemmin jäi.

Coloradon GM Joe Sakic uskalsi jo kesällä kaupata monivuotisen ykköspuolustajansa Tyson Barrien, koska tiesi, millainen timantti hänellä on käsissään.

Eikä Makar ole pettänyt.

Hän on noussut välittömästi huippujoukkue Avalanchen puolustuksen kiekolliseksi liideriksi. 20 ensimmäisen ottelun jälkeen Makarilla on kasassa huimat 5+17=22 tehopistettä. Tehotilasto näyttää lukemaa +7.

Hän johtaa ylivoimaisesti tulokkaiden pistepörssiä. Koko liigan puolustajistakin edellä on vain Washingtonin John Carlson.

Tällä hetkellä Makar liittää 90 pisteen tahdissa. Kauden edetessä tahti hidastuu varmasti, mutta huomionarvoista on, ettei kukaan tulokaspuolustaja ole rikkonut 1990-luvun alun jälkeen edes 50 pisteen rajaa.

Colorado varasi Makarin jo vuonna 2017 koko tilaisuuden neljäntenä pelaajana heti Miro Heiskasen jälkeen. Hän kypsyi kuitenkin vielä kaksi kautta yliopistosarjassa ennen kuin hyppäsi mukaan show’hun viime keväänä.

Dallasissa ja Coloradossa ollaan varmasti tällä hetkellä enemmän kuin tyytyväisiä, kuinka kahden ja puolen vuoden takainen varaustilaisuus lopulta meni. Kahdella kärkivuorolla silloin poimittiin Nico Hischier ja Nolan Patrick.

Makar dominoi heti tulokaskaudellaan Coloradon takalinjoilla kuin konkaripuolustaja konsanaan. Hänen pelaamisessaan on paljon samaa kuin edellään varatun Heiskasen. Molemmat ovat todennäköisesti tulevaisuuden Norris-voittajia.

Heiskasen tavoin Makarin suurimpana aseena on silmiä hivelevän sulava luistelu, joka toimii kaiken perustana. Hän pelaa rajattomalla itseluottamuksella. Kylmäpäinen kanadalaisen kiekollisessa pelaamisessa ei ole tietoakaan hätäilystä. Poikkeuksellisen pelirohkea tulokaspuolustaja tukee ahnaasti hyökkäyksiä ja jakaa loistavalla pelisilmällä oivaltavia syöttöjä.

Kuvituskuva

Ensimmäinen pitkä ja raastava 82 pelin runkosarja näkyy väistämättä jossakin vaiheessa jokaisen tulokkaan esityksissä. Makar on kuitenkin pelannut alkukauden niin tasaisen kovalla tasolla, ettei hänen kohdallaan ole odotettavissa rajua sukellusta missään vaiheessa.

Puolustus- ja kamppailupelissä Makarilla riittää toki yhä kehitettävää, mutta hän saa pelata joukkueessa täysin vahvuuksillaan kiekollisessa kärkiroolissa rinnallaan varmistava puolustusspesialisti.

Makar on ollut suurimpia yksittäisiä tekijöitä, että Avalanche on saanut pidettyä päänsä pinnalla, vaikka sen eturivin tähdet Mikko Rantanen ja Gabriel Landeskog sekä molemmat maalivahdit ovat sairastuvalla.

Kun kärkinimet palaavat ennen pitkää takaisin riviin, varteenotettaviin kevään menestyjiin lukeutuvan Coloradon meno kiihtyy entisestään. Siinä luotijunassa Makar saa paistatella puolustuksen kiekollisena johtajana.

Tällä hetkellä on todella vaikea nähdä, että parhaalle tulokkaalle jaettavan Calder Trophyn osoite löytyisi muualta kuin Coloradosta.

Makar ei ole suinkaan tullut mistään puskista Calder-suosikiksi. Hän lukeutui niihin yli kaksi vuotta itseään nuorempien Kaapo Kakon ja Jack Hughesin rinnalla jo ennen kauden alkua.

Vuoden tulokasta valittaessa tehopisteillä on perinteisesti ollut valtava painoarvo. Osin siitä syytä lähihistoriassa palkinnon on voittanut vain kaksi puolustajaa: Tyler Myers kaudella 2009–10 ja Aaron Ekblad 2014–15. Myers pokkasi pystin 48 pisteen kaudella, Ekblad 39:n.

Jos ja kun Makarista tulee ensimmäinen yli 50 tehopisteen tulokaspuolustaja sitten Nicklas Lidströmin (1992) ja Vladimir Malahovin (1993), hänen valintansa lienee selviö.

Hurjiin odotuksiin nähden vaisusti NHL-uransa aloittaneen Kakonkaan ei toki tarvitse toistaiseksi hävetä otteitaan. Sekavan alun jälkeen vakiopaikkansa kokoonpanosta ja ykkösylivoimasta löytänyt suomalainen on löytänyt sen ansiosta myös kadonneen itseluottamuksensa.

Kakko ehti paukutella neljä maalia viiteen ottelun ennen kuin sairastelut pakottivat hänet sivuun parista viime pelistä.

Ensi totuttelun jälkeen Kakolta voidaan odottaa entisestään nousevaa käyrää Rangersin valopilkkuna. Hän voi yhä hyvinkin hätyytellä jopa tulokkaille todella harvinaista 30 maalin rajaa, ja nousta Makarin ykköshaastajaksi, mutta sensaatiopuolustajan kelkka menee jo kaukana.

1. Cale Makar, Colorado 5+17=22 (20 ott.)2. Victor Olofsson, Buffalo 7+7=14 (20)3. Martin Necas, Carolina 4+10=14 (20)4. Quinn Hughes, Vancouver 2+12=14 (20)5. Ilja Mikhejev, Toronto 4+7=11 (22)6. Jack Hughes, New Jersey 4+6=10 (19)7. Kirby Dach, Chicago 5+4=9 (14)8. Dominik Kubalik, Chicago 5+4=9 (19)9. Nick Suzuki, Montreal 5+4=9 (20)10. Alexander Nylander, Chicago 4+5=9 (19)11. Kaapo Kakko, Rangers 6+2=8 (16)

Tuoreimmat osastosta