Sami Niku loistaa AHL:ssä, mutta NHL-kutsua ei kuulu - NHL - Ilta-Sanomat

Suomalaislupaus loistaa AHL:ssä, mutta NHL-kutsua ei kuulu – miten tätä NHL-valmentajan lausuntoa pitäisi tulkita?

Sami Niku on pelannut reilun kahden kauden aikana NHL:ssä 32 ottelua, joissa hän on tehnyt tehot 2+3.

Sami Niku on pelannut reilun kahden kauden aikana NHL:ssä 32 ottelua, joissa hän on tehnyt tehot 2+3.

Julkaistu: 15.11. 16:55

Sami Niku takoo kovaa jälkeä farmiliigassa.

Winnipeg Jetsin puolustuksesta on puuttunut laatua ja kiekkovarmuutta NHL-kauden ensimmäisistä kierroksista saakka.

Jetsin alakertaa moukaroitiin kovalla kädellä viime kesän aikana, kun Jacob Trouba, Tyler Myers ja Ben Chiarot lähtivät muihin maisemiin.

Ennen kautta jysähti vielä uutispommi, kun ykköspuolustaja Dustin Byfuglien jäi pois harjoitusleiriltä. Myöhemmin Jets jäädytti järkälemäisen jenkkipuolustajan sopimuksen.

Puolustuksen muutosten piti avata isompaa ruutua Sami Nikulle, 23, joka on nostanut osakkeitaan Jetsin organisaatiossa tasaisen varmasti kahden vuoden aikana. Nivusvamma pilasi kuitenkin lähtöä kauteen.

Kun Niku toipui lokakuun alussa pelikuntoon, Jetsin kannattajat ovat odotelleet kuumeisesti, milloin lahjakas kiekollinen suomalaispuolustaja nostetaan takaisin Jetsin riveihin. Hiljaista on ollut.

Yhtä NHL-ottelua lukuun ottamatta Niku on pelannut koko syyskauden AHL:ssä Manitoba Moosessa.

Niku on jo kertaalleen pelannut AHL:n läpi, sillä hänet valittiin tulokaskaudella 2017–18 AHL:n parhaaksi puolustajaksi, joten ei ole yllätys, että tällä kaudella pistetahti on ollut rapsakkaa.

Niku on tällä hetkellä AHL:n neljänneksi tehokkain puolustaja. Takatukastaan ja sulavasta luistelustaan tunnettu puolustajalupaus on tehnyt kymmenessä ottelussa napakat tehot 3+8=11. Nikun pistekeskiarvo (1,1) on AHL-puolustajien toiseksi paras.

Sami Niku on pelannut tehokkaasti.

Sami Niku on pelannut tehokkaasti.

Jetsin päävalmentaja Paul Mauricen mukaan Nikun kutsumista show’hun ei kannata odottaa hengitystä pidätellen. Jetsillä on tällä hetkellä kahdeksan puolustajaa riveissään.

– Pyöritämme kahdeksaa puolustajaa eikä meillä ole kiinnostusta pyörittää yhdeksää. Hän tekee mitä hänen pitääkin tehdä. Hänen täytyy kehittyä farmissa. Hän tarvitsee kiekkokosketuksia ja hänen tarvitsee pelata kiekolla, perusteli Maurice.

Mauricen kommentit paikallisille toimittajille olivat varsin erikoisia, sillä kanadalaisluotsi oli samaan aikaan niin tyytyväinen Nikun pelaamiseen AHL:ssä, että seura haluaa pitää hänet myös jatkossa farmiliigassa.

– Hän on hyvä ja hyökkäävä pelaaja, joka tulee pelaamaan Jetsissä joskus lähiaikoina, mutta pidämme niin paljon siitä, mitä hän tekee AHL:ssä, ettei meillä ole kiire (kutsua häntä ylös). Pidämme myös siitä, miten joukkueemme on pelannut ja puolustanut pari viime viikkoa, Maurice sanoi.

Jetsin riveissä pelaa tällä hetkellä suomalaisista Patrik Laine ja aiemmin AHL:stä nostettu Joona Luoto. Jets on tällä hetkellä Keskisen divisioonan kolmantena. Tulivoimainen joukkue on kerännyt 20 ottelussa 23 pistettä.