NHL: Ilja Kovaltshukin tilanne on kirsikka mädäntyneen kakun päälle - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ilja Kovaltshukin tilanne on kirsikka mädäntyneen kakun päälle – takavuosien mahtiseura rypee syvällä NHL:ssä

Ilja Kovaltshuk on ajautunut sivuraiteelle.

Julkaistu: 14.11.2019 8:31

Los Angelesissa ei tarvitse odottaa menestysvuosien paluuta ihan heti, kirjoittaa NHL-kirjeenvaihtaja Ville Touru.

Los Angeles Kings lukeutuu muutaman viikon kuluttua päättyvän 2010-luvun mahtiseuroihin NHL:ssä. Staples Centerin katossa roikkuvat mestaruusviirit vuosilta 2012 ja 2014.

Tällä hetkellä ne ovat kuitenkin vain kaunis muisto. Uusia ei kannata odotella ihan lähivuosina.

NHL:n harmaaseen pohjasakkaan taantunut Kings nousi tällä viikolla pitkästä aikaa puheenaiheeksi, mutta ei kovin mairittelevassa mielessä.

Joukkueen toiseksi kallein hyökkääjä Ilja Kovaltshuk, 36, istui edellispelin katsomossa. Venäläiskonkari on eri medialähteiden mukaan hyllytetty joukkueen ottelutapahtumista myös jatkossa. Harjoituksiin hän on sen sijaan raporttien mukaan yhä tervetullut.

Sen tarkemmin erikoisesta sopasta tai siihen johtaneista syistä ei ole toistaiseksi kerrottu.

Se on toisaalta ihan yhdentekevää. Jo ennen kauden alkua oli liki selvää, että Los Angelesissa ei pelata tulevana keväänä pudotuspelejä. Tällä hetkellä joukkue majailee tukevasti Tyynenmeren divisioonan jumbona, joten nyt asia voidaankin jo kuuluttaa kirkossa.

Kovaltshukin saaga on vain kirsikka kakun päälle, jonka parasta ennen -päivä on mennyt jo aikaa sitten.

 Kaiken kukkuraksi Kovaltshuk sai sopimukseensa siirron estävän pykälän, joten hänestä ei niin vain hankkiuduta eroon.

Kovaltshuk on tällä hetkellä vielä Kingsin kolmanneksi tehokkain hyökkääjä. 17 pelissä on kertynyt tehot 3+6. Tehotilasto -10 on joukkueen huonoin.

Aika on ajanut jo ohi vuoden 2001 ykkösvarauksesta, joka lukeutui joskus NHL:n kirkkaimpaan eliittiin.

Kovaltshuk karkasi Venäjälle vuonna 2013 ovet paukkuen: hän lähti 15 vuoden Devils-sopimuksestaan jo kolmannen kauden jälkeen. Hyökkääjä palasi NHL:ään viime kaudeksi.

Pohjois-Amerikkaan ei tullut enää sama pelaaja, joka sieltä aikoinaan lähti.

Kovaltshukin viiden Pietarin-vuoden aikana NHL-jääkiekko muuttui paljon. Venäläisen nopeus enää riitä nykyvaatimuksiin. Hän osaa edelleen tilaisuuden tullen napauttaa ranteet lukkoon, mutta niitä tilaisuuksia ei enää tule entiseen malliin.

Jo viime kaudella Kovaltshukia istutettiin aika ajoin kokoonpanon ulkopuolella.

Kovaltshuk voitti NHL:n maalikuninkuuden kaudella 2003-04.

Kun GM Rob Blake kiinnitti takaisin Pohjois-Amerikkaan halunneen Kovaltshukin kesällä 2018 kolmivuotisella ja peräti 18,750 miljoonan dollarin sopimuksella, monet pyörittelivät päätään.

Nyt, vajaat puolitoista vuotta myöhemmin kontrahti näyttää seuran kannalta vielä entistäkin typerämmältä.

Kaiken kukkuraksi Kovaltshuk sai sopimukseensa siirron estävän pykälän, joten hänestä ei niin vain hankkiuduta eroon.

Sopimus on rahoiltaan etu- ja bonuspainotteinen. Jälkimmäinen puolikas Kovaltshukin kuluvan kauden jättibonuksista maksetaan joulukuun 15. päivä.

Rahallisesti Kovaltshuk ei olisi sen jälkeen kallis mies, mutta 6,25 miljoonan palkkakattovaikutus hidastuneesta ja oman arvonsa tuntevasta 36-vuotiaasta taiteilijasta ei ole järin houkutteleva muille seuroille.

Kings on maksanut – ja maksaa hintaa menestyksestään vielä vuosia. Kaikkein vähiten se olisi kaivannut kehäraakki Kovaltshukista lisämurhetta itselleen.

Seurassa on palkittu mestarijoukkueiden takuumiehiä pitkillä ja muhkeilla sopimuksilla. Esimerkiksi Dustin Brown, 35, ja Jeff Carter, 34, elelevät vielä pari seuraavakin kautta komeasti herroiksi Kalifornian auringon alla yli viiden miljoonan keskikausiansioillaan.

Jo hyytyneen entisen tähtiveskarin Jonathan Quickin, 33, rahakas sopimus ulottuu puolestaan aina kesään 2023.

Kukaan edellä mainitusta kolmikosta ei ole enää palkkansa arvoinen. Silti Kings on sidottu kalliisiin sopimuksiin vielä vuosia.

Vanhoista luottojätkistä Anze Kopitar, 32, ja Drew Doughty, 29, kiskovat puolestaan 10 ja 11 miljoonaa dollaria kaudessa vielä pitkälle ensi vuosikymmenen puoliväliin asti. He ovat sentään yhä todellisia supertähtiä, mutta Kingsin kivireki on heillekin liian painava vedettäväksi.

Menestyksestä johtuen seura ei päässyt varaamaan kertaakaan kärkikymmenikössä vuosina 2010–2018. Useina vuosina sillä ei ollut lainkaan varausvuoroa ensimmäisellä kierroksella. Huippulupauksia ei pyöri nurkissa jonoksi asti, joten Kingsin uusi nousu ei ole koittamassa vielä pitkään aikaan.

Täksi kaudeksi Kingsin päävalmentajaksi palkattu Todd McLellan on toivottaman urakan edessä.

Kolmatta kauttaan GM:na työskentelevä puolustajalegenda Blake on tehnyt edellisen vuoden aikana tulevaisuuteen tähtääviä peliliikkeitä, mutta kunnollista uudelleenrakennuksen aloittamista ei Los Angelesissa ole nähty.

Blake pani viime siirtorajalla Jake Muzzinin ns. lihoiksi nuoria pelaajia ja ykköskierroksen varausvuoroa vastaan. Hän myös osti kesällä ulos viime vuosikymmenen huippupuolustajan Dion Phaneufin jättisopimuksen, jota olisi ollut jäljellä vielä pari kautta. Sekin tosin rassaa seuran palkkakattoa vielä vuosia.

Kun joukkueessa on Kopitarin ja Doughtyn kaltaiset huippunimet, totaalisen pakan räjäyttämisen kynnys on ollut korkea. Jo toista kautta putkeen jatkuva synkkä kyntäminen on kuitenkin osoittanut, ettei tästä vanhojen kehäraakkien suojatyöpaikasta tehdä enää menestysjoukkuetta pelkällä hienosäädöllä.

Kaukalon tapahtumien takia Kingsille ei kannata uhrata aikaa, mutta toimiston puolella sen peliliikkeet ovat tulevien kuukausien aikana mielenkiintoista seurattavaa – eivätkä vähiten Kovaltshukin takia.