Legendaarisen kiekkojäärän rasistinen purkaus johti potkuihin – ”Te ihmiset...” - NHL - Ilta-Sanomat

Legendaarisen kiekkojäärän rasistinen purkaus johti potkuihin – ”Te ihmiset...”

Don Cherry muistetaan myös erikoisista asusteistaan.

Don Cherry muistetaan myös erikoisista asusteistaan.

Julkaistu: 11.11. 22:29

Don Cherryn viimeisin purkaus oli liikaa hänen työnantajalleen Sportsnetille.

Legendaarinen kanadalainen tv-persoona ja jääkiekkovalmentaja Don Cherry on saanut potkut työstään tv-kanava Sportsnetillä. Cherry tunnetaan ennen kaikkea Coach’s Corner-ohjelmastaan.

85-vuotias Cherry suututti katsojat ja työnantajansa rasistisella purkauksella kesken puheenvuoronsa, jonka tarkoituksena oli korostaa sotaveteraanien kunnioittamista.

Cherry pauhasi ohjelmassaan siitä, että hänen mielestään maahanmuuttajat eivät käytä riittävästi unikkorintamerkkejä. Niitä käytetään takkien ja paitojen rintapielissä kaatuneiden muistopäivän ympärillä.

Tv-kasvon oli määrä näyttää vuotuiseen tapaansa insertti, missä hän vierailee kaatuneiden kanadalaissotilaiden haudoilla. Nyt, Cherry sanoi, hän ei aio tehdä sitä, koska hänen kotikaupungissaan Missisaugassa ”kukaan ei enää käytä rintamerkkiä”. Se on Toronton esikaupunkialuetta.

Yli puolet Missisaugan asukkaista on maahanmuuttajataustaisia.

– Te ihmiset... te rakastatte meidän elämäntapaamme, te rakastatte meidän maitoamme ja hunajaamme. Voisitte edes muutaman taalan maksaa rintamerkistä. Nämä kaatuneet sotilaat maksoivat teille sen elämän, mistä te täällä nautitte. He maksoivat kovimman hinnan, Cherry sanoi.

– Mutta näytetään nyt se insertti kunnon kanadalaisten vuoksi. Heidän vuokseen, jotka ostivat rintamerkin.

Kritiikki oli välitöntä ja kovaa. Sekä ohjelman lähettänyt Sportsnet että myöhemmin myös ohjelman juontaja Ron MacLean pahoittelivat Cherryn puheita.

– Urheilu tuo ihmiset yhteen – se yhdistää meidät, ei erottele. Jatkokeskustelujen jälkeen Don Cherryn kanssa olemme päättäneet, että nyt on oikea aika hänelle jättää paikkansa. Hän sanoi asioita lähetyksen aikana, jotka eivät edusta arvojamme, tv-kanava sanoi tiedotteessa.

– Don ja jääkiekko ovat synonyymeja ja hän on ollut keskeinen osa lajin kasvua viimeisen 40 vuoden aikana. Haluaisimme kiittää häntä hänen panoksestaan jääkiekolle ja urheilutelevisioinnille Kanadassa.

Don Cherry vuonna 2014.

Don Cherry vuonna 2014.

Kritiikki Cherryä kohtaan oli erityisen voimakasta siksi, että vastaavanlaiset kansallismieliset, rasistisävytteiset tai vähemmistöjä pilkkaavat puheenvuorot ovat olleet Cherryltä tavanomaisia jo vuosien ajan, mutta pääasiassa ne on painettu villaisella.

Cherryn leipälajeihin kuului pitkään myös eurooppalaispelaajien, venäläisten ja kanadanranskalaisten voimakas demonisointi. Vuonna 1989 hän kutsui Winnipeg Jetsin apuvalmentajaa Alpo Suhosta ”koiranruuaksi” ja oli joutua oikeuteen.

Cherryn televisioura alkoi studioanalyytikkona 1980, kun hänen valmentamansa Colorado Rockies ei selviytynyt pudotuspeleihin. Vuotta myöhemmin Kanadan yleisradioyhtiö CBC palkkasi hänet vakituiseksi kommentaattoriksi ja myöhemmin hän vaihtoi studion puolelle.

Coach’s Corner syntyi 1980-luvun puolivälissä. Hänellä on myös ollut oma radio-ohjelmansa vuodesta 1984 lähtien. Se päättyi aiemmin tänä vuonna.