Miro Heiskanen dominoi jo poikkeuksellisella tavalla NHL:ssä – ”En osannut kuvitella” - NHL - Ilta-Sanomat

Miro Heiskanen dominoi jo poikkeuksellisella tavalla NHL:ssä – ”En osannut kuvitella”

Miro Heiskanen on poikkeuksellinen 20-vuotias puolustaja NHL:ssä.

Miro Heiskanen on poikkeuksellinen 20-vuotias puolustaja NHL:ssä.

Julkaistu: 11.11.2019 7:49

Miro Heiskanen lukeutuu NHL:n peliaikakuninkaisiin vain 20-vuotiaana.

Dallas Starsin Miro Heiskanen hurmasi kaikki heti ensimmäisellä NHL-kaudellaan viime talvena.

Heiskanen pelasi jo tulokaskaudellaan keskimäärin yli 23 minuuttia ottelua kohden, mikä oli täysin poikkeuksellista. Aiemmin tällä vuosikymmenellä kukaan täyden kauden pelannut tulokas ei ollut yltänyt moiseen NHL:ssä.

Siinä sivussa Heiskanen teki myös tehopisteet 12+21=33.

Nyt alkaneella toisella kaudellaan Heiskanen on ottanut jälleen askeleen ylöspäin.

18 ottelun jälkeen Heiskasen keskimääräinen jääaika on hurja 24.57. Viime peleissä peliaika on kasvanut usein jo 27 minuuttiin, välillä ylikin. Tehoja suomalaispuolustajalla on toistaiseksi tilillä 4+5.

Heiskasen plus–miinus-lukema +7 on Dallasin paras. Se on esimerkiksi 17 pykälää parempi kuin joukkueesta toiseksi eniten peliaikaa saavan ruotsalaispuolustajan John Klingbergin.

Dallas aloitti joukkueena kauden todella heikosti, mutta kovaa vauhtia kaikkien aikojen suomalaispuolustajaksi matkalla oleva Heiskanen on loistanut heti alusta asti.

– Joukkueella oli vähän huono startti, mutta henkilökohtaisesti on tuntunut kyllä koko ajan hyvältä. On hienoa, että muhun luotetaan, saan vastuuta ja pääsen pelaamaan ratkaisutilanteissa, Heiskanen sanoo.

– Voisin kuitenkin olla vähän tehokkaampi. Maalipaikkoja on ollut hyvin, mutta en ole saanut sisään. Sitä voisi ainakin vielä parantaa.

Surkean alun jälkeen mestarisuosikkeihin lukeutuva Dallas on yltynyt odotettuun iskuun. Edellisistä yhdeksästä pelistä saaliina on seitsemän voittoa. Joukkueen pelaaminen on ollut viime aikoina todella väkevää.

Pohjilla oleva yhden kauden kokemus auttaa Heiskasen mielestä häntä nyt kaukalossa.

– Tiedän jo vähän, miten vastustajat pelaavat ja ketä tulee vastaan. Nyt osaan jo paremmin pelata heitä vastaan, eikä tarvitse sitä niin paljon miettiä. Kaikki alkaa olla vähän tutumpaa.

Miro Heiskanen on noussut ryminällä NHL:n puolustajaeliittiin.

Miro Heiskanen on noussut ryminällä NHL:n puolustajaeliittiin.

Heiskanen, 20, on ikänsä puolesta vielä kaukana huippuvuosistaan. Puolustajien parhaat vuodet kun alkavat yleensä vasta 25 ikävuoden jälkeen.

Heiskanen erottuu jo kaukalossa etenkin poikkeuksellisen sulavalla luistelullaan. Sen ja terävän peliälynsä avulla hän dominoi peliä ajoittain tavalla, joka on täysin poikkeuksellista 20-vuotiaalle puolustajalle.

Heiskanen on tällä hetkellä NHL:n peliaikatilastossa sijalla 13. Kuusi pelaajaa hänen edellään ovat kuitenkin vain 9 sekunnin sisällä.

Heiskasen vastuu kasvanee lähiaikoina niin suureksi, että hän nousee NHL:n peliaikatilastossa jopa kärkiviisikkoon, sillä niin ikään valtavia peliminuutteja Starsin takalinjoilla keräävä Klingberg loukkaantui.

– Onhan se huikea juttu, että olen päässyt näin nopeasti näin isoon rooliin. En vielä muutama vuosi sitten osannut kuvitella, että pelaisin jo nyt näin paljon.

NHL:n suurimpiin lukeutuva kuorma on myös pakottanut Heiskasen muokkaamaan hieman pelityyliään. Ahnaasti jalalla peliä nostava ja hyökkäyksiä tukeva puolustaja ei voi sinkoilla koko aikaa ympäri kaukaloa, jos peliaika alkaa lähennellä puolta tuntia.

– Kyllä sen suuren peliajan välillä huomaa. Ei voi ihan joka paikkaan säntäillä kaukalossa. Pitää yrittää sijoittumista hyödyntää enemmän.

– Varsinkin jos on peräkkäisinä päivinä pelit, niin silloin joutuu monesti vähän enemmän miettimään. Esimerkiksi jos ei ole ihan varmaa mahdollisuutta, niin sitten en lähde tukemaan hyökkäystä, Heiskanen kertoo.

Tuoreimmat osastosta