NHL

Kommentti: Joona Luoto on melkoinen kummajainen suomalaisten NHL-pelaajien joukossa

Julkaistu:

Kommentti
Joona Luodon polku taalajäille on poikkeuksellinen Suomi-kiekossa, kirjoittaa NHL-kirjeenvaihtaja Ville Touru.
Joona Luodosta tuli varhain lauantaiaamuna historian 222. suomalainen NHL-pelaaja.

Luoto, 22, debytoi Winnipeg Jetsin paidassa 4–1-kotivoitossa Vancouver Canucksia vastaan.

Nelosketjun laitahyökkääjä keräsi peliaikaa vajaat yhdeksän minuuttia. Ei hän kaukalosta sen kummemmin erottunut. Täytti lähinnä oman ruutunsa ilman säihkettä: hoiteli kiekkoa pois puolustusalueelta ja rymisteli päätyyn niska kyyryssä.

Se oli kaikin puolin onnistunut debyytti. Ei Luodolta mitään tehopisteitä odotetakaan.

Hänen polkunsa NHL-pelaajaksi on ollut poikkeuksellinen.

Jetsin kesällä tekemä kolmen vuoden tulokassopimus Luodon kanssa tuli täysin puskista. Kukaan ei uskonut viime talvena, että Luoto pelaisi tänä syksynä NHL:ssä. Joka muuta väittää, valehtelee.

Luoto ei ollut SM-liigassa minkäänlainen tähtipelaaja. Hän paahtoi kolme kautta Tapparan kolmos-nelosketjuissa. Hoiti tunnollisesti oman hommansa. Peliaika nousi harvoin edes yli 15 minuuttiin, eikä ylivoimalle ollut asiaa.

Luoto teki SM-liigassa 129 ottelussa tehot 21+17=38. Ei sellaisilla lukemilla edes unelmoida NHL:stä. Luodon tilastoista ei itse asiassa löydy piste per peli -tahtia mistään sarjasta sitten C-nuorten SM-karsinnan.

Ei häntä koskaan edes varattu NHL:ään.

Luoto ei ollut nuorisomaajoukkueiden vakiokasvo. Hän pääsi pelaamaan yhden kaksikymppisten turnauksen, mutta sekin meinasi päättyä katastrofaaliseen putoamiseen B-sarjaan.


Viime vuosina virta SM-liigasta NHL:ään on kiihtynyt. Rapakon taakse on haalittu paljon myös varaamattomia pelaajia. Viime vuosina muun muassa Oula Palve, Joel Kiviranta, Arttu Ruotsalainen, Oliwer Kaski, Antti Suomela ja Henrik Haapala.

He ovat kuitenkin olleet kaikki Suomessa tähtipelaajia ja pistelinkoja – jopa maailmanmestareita.

Reilut 10 minuuttia illassa tahkoavan varaamattoman rouhijalaiturin lähteminen Suomesta NHL:ään onkin sitten jo jotakin täysin poikkeuksellista. Puhumattakaan siitä, että NHL-debyytti koittaa jo heti ensimmäisen kauden alussa.

Erikoisessa siirrossa näppinsä olivat luultavasti pelissä tamperelaisella Jetsin Euroopan kykyjenetsijällä Jari Grönstrandilla. Tai ainakin se kuulostaisi kaikista järkevimmältä.

Lempääläläinen osoitti jo harjoitusotteluissa, että pieni kaukalo sopii hänelle loistavasti. Vahva, raamikas ja luisteluvoimainen Luoto kykenee pelaamaan NHL:ssä tutussa duunariroolissa. Ei hän edes yritä olla minkäänlainen näppärä tehomies. Luoto oli jo SM-liigassa suoraviivainen grinderi, työmyyrä, joka ei turhaan hienostele.

Luoto teki alkukaudella AHL:ssä yhdeksässä pelissä vaatimattomat tehot 0+3. Manitoba Moosen joukkueesta olisi löytynyt pitkä rivi tehokkaampiakin hyökkääjiä, mutta Luoto päätettiin nostaa paikkaamaan loukkaantumisia ennen esimerkiksi Jetsin omaa kärkivarausta ja huippulupausta Kristian Vesalaista.


Nykyisistä suomalaisista NHL-pelaajista Luodon pelaajaprofiili muistuttaa eniten Nashvillen Miikka Salomäkeä. Harva kuitenkaan muistaa, että näkymättömäksi työmyyräksi muovautunut Salomäki, 26, oli toisen kierroksen varaus ja juniorimaajoukkueiden vakiokasvo. Ennen ensimmäistä NHL-peliään hänellä oli alla jo aikuisten MM-kisatkin.

Esimerkiksi Kasperi Kapanen ja Artturi Lehkonen ovat muovautuneet nykyisiin duunarirooleihin oltuaan aiemmin hyökkäysorientoituneita nuorisotähtiä.

Luodon polku NHL:ään on historiankin valossa täysin omanlaisensa suomalaisessa kiekkoilussa. Esimerkiksi alempien ketjujen duunareina NHL-kaukaloissa esiintyneet Jesse Joensuu, Joonas Kemppainen, Iiro Pakarinen ja Lennart Petrell olivat kukin tehneet SM-liigassa tehokasta jälkeä ennen siirtymistään taalajäille.

Lähimpänä Luodon tietä on kenties ollut viime kauteen uransa Jokereissa päättänyt Tomi Mäki, 36, joka lähti aikoinaan SM-liigan puurtajaroolista Pohjois-Amerikkaan ja pääsi pelaamaan lopulta yhden NHL-ottelun Calgaryssa. Mäelläkin oli kuitenkin taskussa NHL-varaus.

Luodon tie maailman parhaimpaan kiekkoliigaan on virkistävä poikkeus. Vakituisesta paikasta ylhäällä on vielä turha puhua, mutta jo ensimmäinen NHL-ottelu on komea ja ennen kaikkea yllättävä sulka hattuun.

Kaukalon lisäksi Luoto on vaikuttanut kotiutuneen nopeasti myös sen ulkopuolelle. Siitä tuorein esimerkki saatiin debyyttipeliä edeltäneiden aamujäiden jälkeen, kun Jetsin uusi kasvo pääsi jakelemaan kommentteja tiiviin toimittaja- ja kameraringin keskelle.

Englanti luisti mainiosti, ja Luoto vastaili kysymyksiin ensimmäistä kauttaan ulkomailla pelaavaksi tulokkaaksi harvinaisen itsevarmasti.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt