NHL

NHL:stä Raumalle siirtyvä Ville Heinola pettyi Jetsin ratkaisuun – palaa kuitenkin innoissaan Suomeen: ”Pitää osata katsoa isompaa kuvaa”

Julkaistu:

Jääkiekko
Ville Heinola pelaa loppukauden lainalla Rauman Lukossa.
Syksyn kovimpia suomalaisnimiä Pohjois-Amerikan kaukaloissa on ehdottomasti ollut Ville Heinola.

Kesällä ykköskierroksella Winnipeg Jetsiin varatun 18-vuotiaan puolustajan piti alun perin vain piipahtaa tutustumiskäynnillä NHL-joukkueen harjoitusleirillä ja palata sitten aloittamaan kausi SM-liigassa.

Reissu venähtikin yllättäen paljon suunniteltua pidemmäksi. Heinola lunasti poikkeuksellisen kypsillä otteillaan pelipaikan Jetsin puolustuksesta.

Honkajokelainen otti heti ison roolin joukkueen alakerrasta. Peliaika kasvoi nopeasti yli 20 minuuttiin, ja vastuuta tuli myös ylivoiman viivamaestrona.

Kahdeksassa pelaamassaan ottelussa Heinola teki tehopisteet 1+4 ja jäi plus–miinus-lukemaan +3. Hän on yhä Jetsin puolustajien pistepörssissä kolmantena, vaikka muut ovat ehtineet pelata jo tuplamäärän pelejä.

Lopulta Winnipegissä päätettiin passittaa Heinola AHL:ään, vaikka peliesityksiensä puolesta tämä olisi kuulunut ylös. Suomalaislupauksen tulokassopimuksen ensimmäistä vuotta ei kuitenkaan haluttu vielä polttaa.

Heinola ehti pelata AHL:ssä kolme ottelua, kunnes perjantai-iltana Jets tiedotti lähettäneensä puolustajan loppukaudeksi Rauman Lukkoon, kuten alkuperäinen suunnitelma taannoin olikin.

– Totta kai sitä mietittiin jonkun aikaa. Ei tuollaista päätöstä ihan päivässä tehdä. Pohdimme, mikä olisi paras ratkaisu, mutta molemmat osapuolet olivat sitä mieltä, että Suomeen paluu oli nyt paras vaihtoehto, paikallista aikaa perjantaina illansuussa Winnipegin lentokentältä tavoitettu Heinola kertoo.

– Tällä hetkellä on odottavainen fiilis, että pääsen ikään kuin takaisin kotiin. Olen innoissani siitä.


Jets arpoi pitkään ratkaisuaan Heinolaan suhteen. Tämä pelasi joukkueen viisi ensimmäistä ottelua, mutta sen jälkeen jäähallin yläparvi tuli kaukaloa tutummaksi.

Jets istutti huippulupaustaan useassa ottelussa katsomossa, vaikka näytöillään hän olisi kuulunut ehdottomasti pelaavaan kokoonpanoon.

– En halua ottaa kantaa peluutukseen, mutta oli hienoa nähdä, että pystyin jo pelaamaan hyvin NHL:ssä. En usko, että tasosta jäi kiinni, etten saanut jatkaa siellä.

– Vielä on toki paljon hommia jäljellä, mutta oli hienoa nähdä, että pystyin pärjäämään siellä.

Heinola kertoo pettyneensä vakuuttavien näyttöjensä jälkeen Jetsin ratkaisuun passittaa hänet AHL:ään. Hän kuitenkin ymmärtää, ettei vielä ole mikään kiire. Huippuvuodet siintävät vasta kaukana tulevaisuudessa.

– Olen vielä nuori kaveri, joten pitää osata katsoa myös isompaa kuvaa: mikä palvelee parin vuoden päästä.

– Tämä reissu antoi kuitenkin paljon uskoa, että pystyn tulevaisuudessa vakiinnuttamaan paikan NHL:stä. Ensi vuonna on varmasti paljon helpompi lähteä tänne, kun kaikki ei ole uutta ja on päässyt jo vähän sisään systeemeihin.

AHL:ssä Manitoba Moosen joukkueessa Heinola ehti lopulta pelata kolme peliä. Niistä mukaan tarttui yksi syöttöpiste.

– Tasollisesti ja taidollisesti AHL:ssä huomasi eron NHL:ään. Se oli kuitenkin kova sarja. Siellä oli jopa hivenen vaikeampi pelata kuin NHL:ssä, koska peli ei ollut niin systemaattista.

– Liigaa ja AHL:ää on vaikea verrata keskenään, koska peli on niin erilaista. Jotenkin katsoin asiaa siltä kantilta, että Suomen pelityyli sopii tällä hetkellä minulle kehityksen kannalta paremmin.

SM-liigaan Heinola ei ole vielä ehtinyt suunnata sen suuremmin katsettaan, mutta kertoo olevansa valmis pelaamaan heti kun tarve vaatii.

Hän pääsee hyppäämään hyvässä vauhdissa olevaan junaan, sillä Lukko majailee maaottelutauolla sarjataulukossa neljäntenä.

– Pari Lukon peliä olen vain ehtinyt tässä syksyllä katsoa. Tuloksia olen kyllä seurannut. Hienosti on lähtenyt kausi käyntiin, ei sen puoleen valittamista.

Heinolan paluun jälkeen Lukolla on kasassa yksi SM-liigan kovimmista puolustuksista, ellei kaikista kovin.

Hiljattain joukkue ilmoitti hankkineensa konkaripakki Ilkka Heikkisen takaisin kotiin. Lisäksi hurjasta alakerrasta löytyvät mm. New York Rangersista lainalla oleva Tarmo Reunanen, syyskauden ruotsalaiskomeetta Robin Press ja pari Tshekin maajoukkuepuolustajaa.

– Hienoa, että on kilpailua, niin ei pääse helpolla, Heinola tuumaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt