NHL

Kokaiininkäyttö NHL:ssä puhuttaa – ilmiön laajuus huolestuttaa Anaheimin huippupelaajaa: ”Tavallaan aika pelottavaa”

Julkaistu:

jääkiekko
Huumausaineiden käyttö NHL:ssä puhuttaa. Valtaosa amerikkalaismedian haastattelemista aktiivipelaajista kommentoi asiaa nimettömänä. Toiset pitävät kokaiinia kovinkin arkipäiväisenä, jotkut sanovat, etteivät ole koskaan nähneet huumeita.
Salaisuus, jonka kaikki tietävät.

Näin otsikoidaan urheilujulkaisu The Athleticin juttu, joka käsittelee kokaiinin ja mollyn eli ekstaasin käytön lisääntymistä NHL:ssä. Kun maailman parhaan kiekkoliigan pelaajat lähtevät viihteelle, huumausaineet ovat yhä etenevässä määrin jättäneet varjoonsa alkoholijuomat.

Kuten The Athleticin jutussakin toki todetaan, trendi ei ole pelkästään urheiluun tai NHL:ään liittyvä, vaan pätee muutenkin nuorten ihmisten juhlakäyttäytymiseen Pohjois-Amerikassa.

Sama pätee ainakin jossain määrin Suomeenkin: esimerkiksi keväällä julkaistun jätevesitutkimuksen mukaan amfetamiinin käyttömäärät kasvoivat Suomessa ennätyslukemiin ja kokaiinin käyttömäärät lisäsivät niin ikään kasvuaan. Kokaiinin käyttö on kuuden viime vuoden aikana moninkertaistunut Suomessa.

Ilmiö on näkynyt yhtä lailla Suomessa myös ammattilaisjääkiekossa. Syksyllä 2018 IS haastatteli SM-liigaseuran johtohenkilöä, joka kertoi kokaiinin käyttöepäilyistä omassa seurassaan ja muissa liigaseuroissa.
Harva pelaaja puhuu asiasta nimellään. Poikkeuksen tekee vaihdossa Sami Vataseen New Jerseystä Anaheimiin pari vuotta sitten kaupattu keskushyökkääjä Adam Henrique. 29-vuotias kanadalainen sanoo Athleticille kokaiinin olevan nykyään ”valtava juttu”.

Henrique ja hänen joukkuekaverinsa Devin Shore sanoivat, että kokaiini olisi ensimmäinen asia, josta he varoittaisivat nuoria pelaajia. He pitivät häiritsevänä, että sen käytöstä on tullut sosiaalisesti hyväksyttävämpää.

Kanadalainen ei itse tunnista kokaiininkäyttöä, mutta kun hän on kesällä tai kauden aikana kaveriensa kanssa ulkona ja joku mainitsee asiasta, ympärillä olevaa kokaiininkäyttöä ei voi olla huomaamatta.

– Se vaikuttaa olevan niin tavanomaista ettei se ole mikään iso juttu, ihan kuin ottaisi kaljan, mikä on tavallaan aika pelottavaa, Henrique sanoo.


Nimettömänä jutussa esiintyvä NHL-pomo suhtautuu huumeidenkäyttöön kovin arkisesti. Hän mainitsi huhuista, joiden mukaan ainakin osalla liigan kärkipelaajista on maine kokaiininkäyttäjinä, ja että siinä ei ole mitään yllättävää.

– He pelaavat rajoilla. Miksi se on shokeeraavaa, että he myös elävät sillä lailla?

Kokaiinin ja mdma:n kerrotaan houkuttavan pelaajia mm. siksi, että ne poistuvat elimistöstä nopeasti eivätkä tuo ylimääräisiä kaloreita.

ESPN:n tuoreessa pelaajakyselyssä käsiteltiin myös huumausaineita ja sitä, onko NHL:ssä kokaiiniongelma.

Tulosten ja pelaajien kommenttien perusteella näkemyksissä on suuriakin eroavaisuuksia. 50 pelaajan kyselyssä kyllä-vastauksen antoi viisi pelaajaa, 29 vastasi ”ei” ja 16 pelaajaa sanoi ”en tiedä”.

Pelaajat kertovat ESPN:lle mm. seuraavaa:

– Siitä kuulee tarinoita, ja ne ovat aika järkyttäviä. Ehkä porukka tekee sitä kesällä. Ja ehkä 10–12 vuotta sitten sitä tapahtui vielä enemmän. Minä en ole ikinä pelannut joukkueessa, jossa jätkät tekisivät sitä jatkuvasti. En ole itse asiassa koskaan nähnyt sellaista tapahtuvan kauden aikana.

– En usko, että olemassa on ongelmaa, jos verrataan ongelmaan NHL:n ulkopuolella. Ollaan varmaan aika samoissa. Luulisin, että jotkut käyttävät sitä juhliessaan, olettaisin, mutta mikä on ongelma? Miten määritellään ”ongelma”? yksi pelaaja pohti.

– Olen ollut onnekas, koska en ole koskaan ollut joukkueessa, jossa se olisi ollut läsnä. Olen kylläkin kuullut joistakin joukkueista, joissa mennään juhlimaan ja otetaan sitä (kokaiinia), kun seuraavana päivänä on vapaata.

Tähteys tuo haasteita

Ruotsalaislehti Expressenin talvella 2017 tekemässä jutussa haastateltiin ruotsalaisia entisiä ja nykyisiä NHL-pelaajia. Aktiivikiekkoilijoiden näkemysten mukaan joukkueen johtohahmoilla on usein selkeä vaikutus siihen, minkä verran pelaajat ylipäätään käyvät viihteellä.

– Jos johtavat pelaajat ovat tosissaan ja haluavat voittaa, silloin on usein rauhallisempaa. Sitten taas jos puhutaan joukkueista, joiden johtavat pelaajat tykkäävät elää villisti, puhutaan usein joukkueista, jotka olisivat paljon parempia ilman niin kovaa juhlimiskulttuuria, yksi pelaaja sanoi.

Osa ruotsalaiskiekkoilijoista ei ollut nähnyt kovia huumeita NHL:ssä, mutta he muistuttivat, että tähteys tuo mukanaan kaikenlaisia siipeilijöitä ja häiriötekijöitä.

– Pelaajat heitetään hyvin erityiseen maailmaan. Monilla ei ole koskaan ollut oikeaa työtä, he ovat nuoria ja yhtäkkiä rahaa on paljon ja naiset juoksevat perässä. Sitä ei ole helppoa hallita. Minulla on ollut joukkuekavereita, jotka elävät palkka kerrallaan polttaen lähes kaiken, vaikka he tienaavat valtavia summia.

Puhutaan huumausaineiden lisäksi peliriippuvuuksista, jotka riivaavat kiekkoilijoita.

Viimeisin julkisuuteen tullut NHL-pelaajan kokaiinitapaus on Jevgeni Kuznetsovin kokaiinikäry viime kevään MM-turnauksessa. Kuznetsov sai Kansainväliseltä jääkiekkoliitolta IIHF:ltä neljän vuoden pelikiellon – NHL puolestaan antoi Kuznetsoville kolmen ottelun pelikiellon ”sopimattomasta käytöksestä”.

Suomalaispelaajista kokaiinituomion on saanut Jori Lehterä. Nykyisin KHL:ssä kiekkoileva Lehterä valitti hovioikeuteen tuomiosta, jonka sai 6–8 kokaiinigramman ostamisesta.

NHL-pelaaja Jarret Stoll jäi poliisin satimeen keväällä 2015. Vuotta myöhemmin uransa lopettaneella sentterillä oli taskuissaan kokaiinia ja ekstaasia, kun hän oli menossa allasbileisiin juhlimaan kauden loppua Los Angeles Kingsin pelikaveriensa kanssa.

Kings palkkasi kesällä 2015 Brantt Myhresin, entisen NHL-kiekkoilijan ja entisen addiktin, joka tuli auttamaan pelaajia, joilla on ongelmia aineiden väärinkäytön kanssa.

– Mistäkö tietää, että homma on toiminut? No, kolmeen vuoteen kukaan ei ole joutunut lehtien etusivuille, sanoi Myhres, joka on The Athleticin jutun mukaan ollut 11 vuotta kuivilla.

NHL:n johtoportaan mielestä liigan ja pelaajayhdistyksen huumetestaus ja -politiikka ovat hyvässä balanssissa. Huumausaineet, joiden ei katsota parantavan suorituskykyä, eivät ole varsinaisesti kiellettyjen aineiden listalla, vaikka niiden käyttöä testataankin jonkin verran. Ensimmäisestä kärystä ei kuitenkaan välttämättä tule minkäänlaisia seuraamuksia.

– Mielestäni olemme löytäneet oikean balanssin, mutta meidän täytyy toki jatkuvasti miettiä asioita ja olla varmoja siitä, että hoidamme asiat järkevällä tavalla, liigan komissaari Gary Bettman sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt