NHL

Ville Leino muistelee NHL-uransa hurjaa alkua tähti­sikermässä, seuraa nykyään lähinnä yksilöitä – nostaa suomalaisista esiin yhden nimen: ”Älykäs, taitava ja kokonais­valtainen”

Julkaistu:

jääkiekko
NHL-uralleen tykkialun Detroitissa saanut ex-kiekkoilija Ville Leino, 36, seuraa jääkiekkoa pitkälti yksilöiden kautta.
Ville Leino on käynyt harvakseltaan jäällä sen jälkeen, kun hänen ammattilaisuransa jääkiekkoilijana tuli päätepysäkilleen keväällä 2017.

Hän on sitonut hokkarit jalkaan lähinnä näytöspeleissä, mm. Pietarinkadun Oilersin tapahtumissa, ja tulevana viikonloppuna Leino nähdään Hämeenlinnassa paikallisen Pallokerhon legendapelissä.

Kiireinen Leino, 36, seuraa kuitenkin yhä jääkiekkoa.

– SM-liigaa tai KHL:ää seuraan aika vähän, mutta NHL:stä katson kyllä highlightejä aamuisin, varsinkin jos on tapahtunut jotain kiinnostavaa. Olen kiinnostunut hienoista suorituksista ja tuttujen, vanhojen pelikaverien jutuista enemmän kuin joistain yksittäisistä joukkueista. Minun kohdallani se on ollut oikeastaan aina niin, koska minulle yksilöt tekevät pelin, Leino sanoo.

– On hienoa, kun ihmiset ovat fanaattisia tietyistä joukkueista, mutta minä tykkään ihailla etenkin sitä, jos joku on niin hyvä kuin vaikkapa Connor McDavid. Hän on niin ylivoimainen. Se on hienon näköistä, kun hän luistelee kaikista vastustajista ohi kuin jossain poikien peleissä. McDavidista huomaa, että hänet on luotu pelaamaan jääkiekkoa. Ja kun miettii, niin aika rajut paineet hänenkin kaltaisilla pelaajilla on.

Nuoruudessaan Leino ihasteli etenkin venäläistähtiä Aleksei Kovalevia, Sergei Fedorovia ja Pavel Burea, jonka maineteot YouTubessa ovat yhä kaunista katsottavaa.

Nykypelaajista Leino mainitsee McDavidin ohella Nathan MacKinnonin ja huomauttaa, että ero aivan NHL:n - ja maailman - terävimmän kärjen ja heti seuraavassa aallossa tulevien huippujen välillä on sekin aika selkeä.

– Ihan top-viitosen jälkeen se vähän tasoittuu. Esimerkiksi Sebastian Aho on fiksu ja hyvä pelaaja, jota on kiva seurata. Hän on älykäs, taitava ja kokonaisvaltainen, mutta silti McDavidiin on vielä matkaa.

Debyytti superstarojen rinnalla

Kun puhutaan Ville Leinon omasta NHL-urasta, yleensä esillä ovat hänen loistokas aikansa Philadelphia Flyersissä ja sen jälkeinen vähemmän loistokas aika Buffalo Sabresissa.

Ensimmäisen NHL-keväänsä 2009 Leino pelasi Detroit Red Wingsissä tehden 5+4=9 pistettä 13 runkosarjapelissä. Kiekkoartisti teki ensimmäisen maalinsa heti ensimmäisessä pelissään 31. tammikuuta 2009, tyylikkäällä spin-o-ramalla Washington Capitalsia vastaan.

– Olin aloituskentällisessä. Siinä olimme minä, Marian Hossa, Pavel Datsjuk, Brian Rafalski ja Nicklas Lidström, Leino luettelee kivikovaa nippua.

– Vastassa olivat ainakin Aleksandr Ovetshkin ja Nicklas Bäckström, Leino muistaa.

Ja aiemmin mainittu Fedorovkin pelasi Capitalsissa – ja oli jäällä, kun Leino avasi maalihanansa NHL:ssä. Maalitykki Aleksandr Semin todisti maalia aivan vierestä.Debyyttikevät NHL:ssä oli hyvää aikaa Leinolle.

– Pääsin pelaamaan tosi hyvien jätkien kanssa. Tuntui silloin, että harjoitukset olivat vaikeampia kuin pelit, kun jengi oli niin hyvä. Se oli hyvä porukka, jossa oli paljon tyylikkäitä ruotsalaisia ja arvokas meininki kaikin puolin.

Ruotsalaista Lidströmiä, yhtä NHL-historian parhaista puolustajista, hän kuvailee Roger Federerin tapaiseksi koneeksi, systemaattiseksi ja virheettömäksi pelaajaksi, joka oli aina askeleen edellä hyökkääjiä.

– Siihen aikaan kaupunki oli kuin raunioitunut ja Red Wings oli tyylikäs. Nyt kaupunki on nousemassa, mutta Red Wings on hilautunut alaspäin. Äkkiä sekin murenee. Joukkueen rakentaminen on palkkakattoaikana vaikeaa, etenkin jos tietyt jutut menevät reisille, Leino kuvailee.


Leino pelasi myös kevään pudotuspeleissä seitsemän ottelua, joista neljä loppuotteluissa. Hän jäi finaaleissa Pittsburgh Penguinsia vastaan vähälle peliajalle mutta syötti kaksi maalia. Penguins vei mestaruuden otteluvoitoin 4–3.

Suomalainen pääsi Stanley Cupin finaaleihin seuraavan kerran jo vuotta myöhemmin. Kesken kauden Detroitista Philadelphiaan kaupattu taituri taikoi pudotuspelien 19 ottelussa 21 (7+14) pistettä, mutta Flyers jäi nuolemaan näppejään, kun Chicago Blackhawks oli parempi voitoin 4–2.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt