NHL-tähti Jevgeni Malkinin USA:n kansalaisuus kuumensi tunteet Venäjällä – Sergei Fjodorov otti kantaa - NHL - Ilta-Sanomat

NHL-tähti Jevgeni Malkinin USA:n kansalaisuus kuumensi tunteet Venäjällä – Punakoneen legendalta suorat sanat: ”Kuin 1700-luvulla”

Kiekkolegenda Sergei Fjodorovilla oli vahva mielipide Venäjällä vellovaan keskusteluun.

Sergei Fedorov (oik.) on yksi Venäjän menestyneimmistä jääkiekkoilijoista. Legendaarinen hyökkääjä toimii nykyään moskovalaisseura TsSKAn johtoportaassa.

6.11.2019 21:23

Venäjän urheilupiireissä on riittänyt keskustelua hiljattain julkisuuteen tulleesta NHL-tähti Jevgeni Malkinin kaksoiskansalaisuudesta.

Pittsburgh Penguinsin tähtihyökkääjä Malkin, 33, myönsi asioitaan selvitelleelle venäläismedialle, että hänellä on ollut jo jonkun aikaa myös USA:n passi.

Malkin kertoi toimittajille hankkineensa Yhdysvaltain kansalaisuuden käytännön elämän helpottamiseksi. Hyökkääjä vakuutti sydämensä sykkivän silti äiti-Venäjälle.

– USA:n passia voi pitää dokumenttina, joka auttaa minua ja perhettäni hoitamaan käytännön ongelmia kuten työ- ja asumiskuvioita maassa, jossa vietän yli yhdeksän kuukautta vuodessa, Malkin sanoi.

Presidentti Vladimir Putinin tukijana pidetyn Malkinin kaksoiskansalaisuudesta nousi Venäjällä iso myrsky. Läheskään kaikilta itänaapurin kansalaisilta ei herunut ymmärrystä Malkinin ratkaisulle.

Epäisänmaalliseksi tuomitulle jääkiekkoilijalle löytyi kuitenkin puolustajiakin.

Yksi heistä oli yksi Venäjän suurimmista kiekkosankareista Sergei Fjodorov, 49. Fjodorov kertoi venäläislehti Sport Ekspressille yllättyneensä Malkinin saamasta viharyöpystä.

– On olo, että eläisimme 1800- tai 1700-luvulla emmekä 2000-luvulla. Ihan kuin kenelläkään muulla ei olisi aiemmin ollut kaksoiskansalaisuutta, legendaarisen Punakoneen hyökkääjä kommentoi.

– Kyseessä on normaali käytäntö, eikä kukaan unohda sen vuoksi juuriaan. En näe tässä mitään ongelmaa.

Jevgeni Malkin sanoi hankkineensa kaksoiskansalaisuuden helpottaakseen omaa ja perheensä elämää Yhdysvalloissa. Kuvassa Malkin vaimonsa ja poikansa kanssa Penguinsin kotiareenalla keväällä 2019.

Passiraivon syyn on arveltu piilevän Venäjän Yhdysvaltojen jäisissä poliittisissa väleissä. Propagandakoneistot ovat tehneet tehokasta työtä puolin ja toisin.

Fjodorovin mukaan ilmapiiri on nykyään kireämpi verrattuna 1990-luvun alkuun, kun takavuosien tähtihyökkääjä muutti itse pelaamaan valtameren toiselle puolelle.

– Silloin mailla ei ollut niin paljon samoja intressejä. Suhteet olivat melko vakaat. Nyt kaikki on kireämpää, mikä näkyy suhtautumisessa urheilijoihin ja diplomaatteihin. Tämä on arka ja kipeä aihe, presidentti Putinin kannattajaksi tunnustautuva Fjodorov ilmoitti.

Kolminkertaisen Stanley Cupin voittajan Malkinin NHL-kausi alkoi syksyllä epäonnekkaissa merkeissä. Joukkueensa avainpelaajiin kuuluva venäläinen sai lokakuun alussa alavartalovamman, joka pitää hänet sivussa peleistä pidemmän aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?