Florida pelaa yllättäen harvinaisen kovaa syksyä NHL:ssä – Aleksander Barkovin mysteerivaiva historiaa? ”Se oli ja meni” - NHL - Ilta-Sanomat

Florida pelaa yllättäen harvinaisen kovaa syksyä NHL:ssä – Aleksander Barkovin mysteerivaiva historiaa? ”Se oli ja meni”

Aleksander Barkov on ollut alkukauden tehokkain suomalaispelaaja NHL:ssä.

Aleksander Barkov on ollut alkukauden tehokkain suomalaispelaaja NHL:ssä.

Julkaistu: 6.11. 7:17

Vaikeuksista huolimatta Florida Panthers on aloittanut kauden paremmin kuin kertakaan aiemmin Aleksander Barkovin NHL-uralla.

Florida Panthers lukeutui NHL-kauden kynnyksellä sarjan mielenkiintoisimpiin joukkueisiin. Syynä olivat kesän suurhankinnat tähtimaalivahti Sergei Bobrovski ja vuosikymmenen menestynein NHL-valmentaja Joel Quenneville.

Joukkue aloitti kuitenkin kangerrellen. Ensimmäisten viiden pelin jälkeen kasassa oli vain yksi voitto, ja joukkueen ylle viriteltiin viriteltiin viime vuosilta tuttua syyskriisiä.

Juuri lokakuu ja kauden alku ovat olleet pitkään joukkueen suurin kompastuskivi, joka on vienyt kauden heti väärille raiteille.

Kuin varkain, päättynyt lokakuu oli lopulta pisteiden valossa Panthersin paras miesmuistiin. Se oli itse asiassa paras seitsemättä kauttaan NHL:ssä pelaavan Aleksander Barkovin aikana.

Panthers keräsi 13 pelistään kuusi voittoa mutta jäi tyystin ilman pisteitä vain kolmesti. Se haali siis 61,54 prosenttia tarjolla olleista 26 pisteestä. Parin edellisen kauden aikana lokakuun lukema oli noin 40 prosenttia, mikä romahdutti heti joukkueen pudotuspelihaaveet.

Barkovin kuudella ensimmäisellä kaudella Panthersin kauden lopullinen pisteprosentti oli järjestään merkittävästi lokakuuta suurempi. Jos joukkue pystyy tällä kertaa edes säilyttämään nykyisen tahtinsa, se menee kirkkaasti pudotuspeleihin.

Viime vuosina viimeisenä idästä pudotuspeleihin edennyt joukkue on kerännyt joka kerta noin 58–60 prosenttia kaikista jaossa olleista pisteistä. Se on tarkoittanut 95–98 pistettä.

Floridan alkukauden arvoa nostaa entisestään se, että lokakuun 13 pelistä 9 oli viime kevään pudotuspelijoukkueita vastaan.

– Mahtavaa, että on alkanut näin hyvin, mutta pystymme vielä parantamaan paljon. On sellaisia osa-alueita, joissa pitää parantaa ja parannetaankin varmasti, Barkov sanoo.

Kapteeni tietää mistä puhuu.

Floridan kannalta mielenkiintoista on tällä hetkellä se, ettei se mainiosta pistesaldostaan huolimatta ole vielä vakuuttanut kaukalossa. Se on pystynyt raapimaan pisteitä hyvällä tahdilla, vaikka pelaamisessa on ollut suuria puutteita.

Se on lupaavaa mutta toisaalta myös huolestuttavaa.

Puolustus vuotaa

Lokakuun 13 pelissä Panthersin verkko pöllysi keskimäärin peräti 3,92 kertaa ottelua kohden. Sen puolustuspeli oli jatkuvasti löysää ja sekavaa. Viisikon etäisyydet venähtivät liian usein liian suuriksi.

Myös Barkov nostaa puolustuspelin esiin suurimpana kehityskohteena.

– Harjoittelemme kovasti, jotta saisimme sen paremmalle tasolle. Meillä on jo tiedossa, miten se osa-alue pelataan ja jokainen tietää, mitä pitää tehdä. Vielä on kuitenkin pieniä ongelmia sen kanssa.

Juuri viime vuosina vaivanneen sekasortoisen puolustuspelin organisoimista pidettiin uuden päävalmentajan Quennevillen päätehtävänä.

Barkov kertoo, että pelitavallisesti siihen on tartuttu. Muutoksiin tottuminen ottanee kuitenkin aikaa.

– Hyökkäyspelissä ei niinkään ole tehty muutoksia, mutta puolustuspäässä jonkin verran: mihin kukakin menee, seuraako pelaaja miestään ympäriinsä vai pelaako omaa aluetta. Tavoite on, että saisimme hyökätä tuoreena mahdollisimman paljon.

Joel Quenneville (oik.) hankittiin palauttamaan kuri ja järjestys Panthersiin. Vielä työ on pahasti kesken. Vasemmalla joukkueen uusi apuvalmentaja, yli 1000 ottelun NHL-veteraani Andrew Brunette.

Joel Quenneville (oik.) hankittiin palauttamaan kuri ja järjestys Panthersiin. Vielä työ on pahasti kesken. Vasemmalla joukkueen uusi apuvalmentaja, yli 1000 ottelun NHL-veteraani Andrew Brunette.

Quennevilleä, 61, on pidetty todellisena vanhan liiton valmentajana, joka ei pahemmin pelaajien kanssa kaveeraa. Barkov sanoo pitäneensä jämptin käskijän tyylistä.

– Hän on tuonut joukkueeseen kokemusta ja rauhallisuutta. Vedämme tosi kovia treenejä ja teemme kovaa hommia. Quenneville tietää mitä tekee. Jokainen luottaa siihen, mitä hän sanoo ja tekee.

– Jokainen valmentaja on tietysti vaativa, mutta hän on vähän erilainen. Hän tietää mitä haluaa ja miten haluaa.

Marraskuun ensimmäisessä pelissä viikonloppuna Panthers pelasi tylyn tehokkaasti myös puolustuspäässä. Se löi tyvipään Detroitin kotonaan 4–0. Kyseessä oli ensimmäinen kerta tällä kaudella, kun joukkue päästi ottelussa vähemmän kuin kaksi maalia.

Mysteerivaiva historiaa?

Henkilökohtaisesti Barkovin alkukausi ei ole ollut vielä suurta ilotulistusta, mutta viime aikoina pistehana on narahtanut toden teolla auki.

14 ottelun jälkeen tamperelaissentterin pistesaldo 2+15=17 on selvästi kovin kaikista suomalaisista. Tapojensa mukaisesti Barkov ruoskii kuitenkin itseään.

– Itselläni on vielä todella paljon parannettavaa. Ihan jokaisella osa-alueella.

– Systeemi toki auttaa paljon siinä, että pystyn olemaan hyvin pelissä mukana ja saan paljon kiekkoa.

Panthers on mättänyt alkukaudella maaleja keskimäärin 3,64 ottelua kohden.

Panthers on mättänyt alkukaudella maaleja keskimäärin 3,64 ottelua kohden.

Barkovin pelaamista on hidastanut pari viikkoa sitten pinnalle noussut vaiva, joka pakotti hänet sivuun yhdestä ottelusta heti ensi minuuteilla.

Sen jälkeen Barkov on pelannut pääosin vain alle 20 minuuttia ottelua kohden, mikä on hänelle reilusti totuttua vähemmän. Hän ei myöskään aloittanut parissa pelissä kertakaan, vaan ympyrään käskettiin ketjukaveri Jonathan Huberdeau. Parissa viime pelissä Barkov on kuitenkin jälleen hoitanut itse aloitukset.

NHL:ssä kolhuista ei ääntä pidetä. Barkov ei halua puhua sen tarkemmin vaivastaan mutta vakuuttaa, ettei enää ole syytä huoleen.

– Ei mitään sen suurempaa. Pystyin pelaamaan jokaisen pelin. Jonkun verran aloituksia otettiin pois, mutta nyt taas viime peleissä pystyin pelaamaan ihan täysillä. Ei ole enää mitään.

– Se oli ja meni. Ei se ollut sellainen vaiva, että olisi pitänyt pelejä jättää välistä. Näin alkukaudesta otimme vain varman päälle. Jätettiin aloituksia pois, ettei se (vaiva) olisi mennyt pahemmaksi.

Paine Barkovin peluuttamiseen jopa pienen vaivan kanssa oli normaalia suurempi, sillä Panthersin kakkossentteri Vincent Trocheck on ollut loukkaantumisen vuoksi viime ajat sivussa.

Aiempina kausina Barkovin peliaika on noussut tasaisesti jopa 25 minuuttiin. Välillä sen ylikin. Se ei missään nimessä ole optimaalista pitkän kauden kannalta. Esimerkiksi viime kauden jälkeen Barkov myönsi, että ajoittain tolkuttomaksi kasvanut jääaika näkyi armotta energiassa.

Tulevat viikot näyttävät, onko Panthersin ykköstähden viime aikojen kevennetty kuorma seurausta mysteerivaivasta vai valmennusjohdon ratkaisu koko kautta silmällä pitäen.

– Se on vain hyvä, että kaikki neljä ketjua pystyvät pelaamaan tasaisemmin ja hyvin, Barkov vastasi kysyttäessä pienentyneestä peliajasta.

– Kun energiaa riittää kaikilla koko pelin ajaksi, pystymme pelaamaan tosi nopeatempoista peliä. Ei ole sellaista, että yksi ketju menee joka toisessa vaihdossa kentälle. Jokainen saa pelata tarpeeksi. Se on meille hyvä juttu, että pystymme pelaamaan neljällä ketjulla.

Barkov on yleensä kiihdyttänyt pistetahtiaan kevättä kohden. Nyt loukkaantumisen hidastamalla alkukaudella tehoja on kilissyt jo reilusti piste per peli -tahtia, eikä hän itse ole vielä missään määrin tyytyväinen esityksinsä.

Jos terveys sallii, viime kaudella seuraennätyksen 96 pistettä takoneelta Barkovilta on henkilökohtaisesti odotettavissa vielä melkoinen tykkikausi.