Yllätystieto! Jevgeni Malkin hankki USA:n kansalaisuuden - NHL - Ilta-Sanomat

Yllätystieto! Venäjän NHL-megatähti hankki USA:n kansalaisuuden – sai synnyinmaastaan kovan kritiikkiryöpyn

Jevgeni Malkinilla on nykyään sekä Venäjän että USA:n passi.

Jevgeni Malkin on nyt kaksoiskansalainen.

31.10.2019 5:45

Kaikki tapahtui täydessä hiljaisuudessa. Vasta alkuviikosta alettiin huhuilla, että Pittsburgh Penguinsin venäläinen supertähti Jevgeni Malkin olisi tullut kaksoiskansalaiseksi.

Kaksoiskansalaisuus vahvistui asiakirjoista, joiden mukaan Malkin olisi menettänyt jopa neljä miljoonaa dollaria sijoittamiaan rahoja startup-yrityksen kavalluksessa.

Malkin myönsi asian vihdoin keskiviikkona ja sanoi, että hänellä on ollut Yhdysvaltain passi jo jonkin aikaa.

Malkin perusteli kaksoiskansalaisuutta käytännön seikoilla.

– Lapsellani on Yhdysvaltain passi, ja USA on toinen kotini. Olen asunut täällä 13 vuotta, ja ehkä lapseni myös käy koulunsa täällä. Pidän Amerikan passia enemmänkin asiakirjana, jonka avulla pystyn perheeni kanssa hoitelemaan kaikki asiat – alkaen työ-, sosiaali- ja kotiasioista – vieraassa maassa, jossa kuitenkin vietän yli yhdeksän kuukautta vuodesta, Malkin sanoi toimittajille Pittsburghin pukukopissa.

Jevgeni Malkin voitti toisen maailmanmestaruuksistaan Helsingissä 2012.

– Venäjä sallii kaksi passia, joten tässä ei ole mitään väärää. Ehkä tämä kaikki kohu johtuu vain yleisestä negatiivisesta mielipiteestä, joka liittyy passiin, 33-vuotias Malkin lisäsi.

Malkin korosti samaan yhteyteen, että hänellä ei ole minkäänlaisia ajatuksia luopua Venäjän kansalaisuudesta. Hän vannoi jatkavansa pelaamista myös Venäjän maajoukkueessa, kun se on seuravelvoitteiden puolesta mahdollista.

Malkin on pelannut Pittsburghissa vuodesta 2006 ja on voittanut seuran kanssa Stanley Cupin kolme kertaa.

Venäjän maajoukkueen mukana Malkinilla on kaksi MM-kultaa, kaksi hoepaa ja kolme pronssia, ja hän on pelannut kolme kertaa olympiakisoissa.

”En olisi itselleni sallinut koskaan”

Patriotismia huokuvalla Venäjällä Malkinin päätös sai kriittisen vastaanoton. Joidenkin oli vaikea käsittää, että presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva Malkin onkin yhtäkkiä myös amerikkalainen.

Verkkosivusto Sport24.ru:n haastattelema jääkiekkomaajoukkueen entinen päävalmentaja Vladimir Pljushtshev tunnustautui ”vanhan liiton” mieheksi eikä ymmärtänyt lainkaan, miten venäläisellä urheilutähdellä voi olla myös toisen maan kansalaisuus.

– Pitäisi olla vain yksi isänmaa. Henkilö kuuluu siihen maahan, jossa hän on syntynyt ja jossa elänyt. Joko siellä tai täällä, ei ole tarpeen olla molemmissa, Pljushtshev ärähti Sport24:n mukaan.

Jevgeni Malkin juhli Pittsburgh Penguinsin Stanley Cup -voittoa kaupungin kaduilla kesäkuussa 2017.

Kriitikkojen joukkoon liittyi entinen Punakoneen kiekkotähti, Neuvostoliiton legendaarisen ykköskentän puolustaja Vjatsheslav Fetisov.

– Pelaamisen takia tuo ei ollut mitenkään tarpeellista. En olisi itse sallinut itselleni koskaan Yhdysvaltain kansalaisuutta. En tiedä, kuinka tähän pitäisi suhtautua, urallaan yhdeksän kautta NHL:ssä pelannut Fetisov sanoi Ria Novostin mukaan.

Malkinin päätös keräsi myös ymmärrystä. Kaksinkertainen olympiavoittaja Aleksandr Kozhevnikov käänsi sen jopa positiiviseksi.

– On päinvastoin hyvä, että Amerikan kansalainen on mukana Putin Teamissa, Kozhevnikov sanoi Sport24:lle.

Jevgeni Malkin on ollut tuttu näky Venäjän maajoukkueessa. Kuvassa Malkin lohduttaa Tshekin Dominik Simonia viime kevään MM-pronssiottelun jälkeen. Malkin vannoo edustavansa Venäjää jatkossakin aina kun mahdollista.

Samaa mieltä olivat myös Amur Habarovskia valmentava Aleksandr Judin sekä tunnettu valmentaja Juri Novikov.

– Ei tarvitse kuin katsoa, kuinka monta kaksoiskansalaista on maajoukkueen valmentajissa. Olen pitkään sanonut, että jos olet venäläinen, pitää olla vain yksi kansalaisuus. Täytyy suojella kotimaata. Kritiikkiä ei kuitenkaan pidä aloittaa Malkinista, ennen häntä lukemattomilla ihmisillä on ollut kaksoiskansalaisuus, Judin mietti.

Novikov muistuttaa, että Malkin pysyy kuitenkin aina sydämeltään venäläisenä.

– Kaikki tietävät, missä hän syntyi ja mikä maa kasvatti hänet. Jokainen maailmassa tietää. Nyt hän vain punnitsee, missä hänellä on parempi ja mukavampi elää. Ei siitä voi häntä syyttää.

– Pitää vain varmistaa, että peliuran jälkeen Malkin luopuu Yhdysvaltain passista, nappaa palkkarahansa mukaan ja sanoo, että ”kiitos tästä, mutta nyt palaan kotiin Magnitogorskiin”. Se olisi todellista patriotismia, Novikov heitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?