Kommentti: Sebastian Ahon umpisurkea pistesaldo nostaa kylmän hien otsalle – pitääkö olla huolissaan? - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Sebastian Ahon umpisurkea pistesaldo nostaa kylmän hien otsalle – pitääkö olla huolissaan?

Sebastian Ahon ruuti on ollut märkää.

Sebastian Ahon ruuti on ollut märkää.

Julkaistu: 20.10.2019 11:44

Sebastian Ahon tilanne ei ole todellakaan niin surkea kuin pistesarake osoittaa, kirjoittaa NHL-kirjeenvaihtaja Ville Touru.

Viime kaudella 83 tehopistettä hurjastelleelta Sebastian Aholta odotettiin tasaista pistetehtailua heti kuluvan kauden ensimmäisestä ottelusta.

Kesällä muhkean jatkosopimuksen saanut keskushyökkääjä ei ole kuitenkaan toistaiseksi teksti-tv:llä komeillut.

Yhdeksän ottelun jälkeen Aholla on kasassa tehot 2+1. Osumista molemmat ovat syntyneet tyhjään maaliin. Niistä toinen vieläpä niin, että kiekko hipaisi hiuksenhienosti jäässä maanneen Ahon luistinta.

Kun vastustajalla on ollut maalivahti kentällä, Aho on kerännyt yhdeksän pelin aikana ainoastaan yhden vaivaisen kakkossyötön joukkueensa 26 maalista.

Se ei ole todellakaan sellainen alku, jota täksi kaudeksi entisestään vahvistuneen joukkueen kiistattomalta ykköstähdeltä odotettiin. Pistesaldo on katastrofaalisen surkea.

Esimerkiksi ketjukaveri Teuvo Teräväisellä on jo kasassa tehot 2+7. Teräväisen syötöistä yksi tuli tyhjään maaliin.

Ahon tilanne ei kuitenkaan ole todellakaan niin hälyttävä kuin tyhjyyttään ammottavasta pistepussista voisi päätellä.

Carolina aloitti kauden erinomaisesti, kun se voitti viisi ensimmäistä peliään. Aho oli niissä pelillisesti totutun vahva. Hän loi itselleen ja ketjukavereilleen useita tekopaikkoja, mutta ratkaisuhetkillä maila tärisi niin oululaisen itsensä kuin vieruskaverienkin käsissä.

Ensimmäisissä otteluissa Ahon laidoilla pelasivat Nino Niederreiter ja Brock McGinn. Myöhemmin McGinn vaihtui tuttuun partneriin Teräväiseen.

Vaikka osansa on tietenkin heikolla viimeistelyllä, Aho on ollut alkukaudella tehopisteiden suhteen epäonnekas. Sellaisella luotujen maalipaikkojen saldolla on nimittäin suorastaan ihme, että hän keräsi sen toistaiseksi ainoan syöttöpisteensä vasta kauden kahdeksannessa ottelussa.

Natural Stat Trick -tilastosivuston mukaan luotujen tilanteiden perusteella Ahon maaliodottama on ollut tasakentin pelatessa koko Hurricanesin joukkueen suurin.

Sebastian Ahon ketsuppipullo on pysynyt tiukasti kiinni.

Sebastian Ahon ketsuppipullo on pysynyt tiukasti kiinni.

Kun tyhjiin tehdyt jätetään pois laskuista, Aho oli viiden ensimmäisen pelin aikana kentällä kuuden joukkueensa maalin aikana, mutta ei saanut yhdestäkään tehopistettä. Kuusi maalia oli liki kolmannes Carolinan 19 osumasta.

Ylivoimalla Ahon ketjun peli ei sen sijaan ole vielä rullannut. Carolinan ykkösase on ollut toinen, Teräväisen johtama viisikko, joka on paiskonut kiekkoa reppuun huomattavasti kovemmalla prosentilla.

Niin Ahon itsensä kuin Carolinan kannalta oli kuitenkin erittäin positiivista, että joukkue kykeni voittamaan pelejä, vaikka sen ykköstähti tahkosi kiikareilla.

Pisteettömyydestä huolimatta Ahon peliaika on ollut kolmessa ottelussa suurin Carolinan hyökkääjistä ja kuudessa muussakin neljän suurimman joukossa. Hän ei ole missään nimessä pelannut huonosti – päinvastoin.

Aho on hyökkäysuhan lisäksi hoitanut ruutunsa puolustussuuntaan ja auttanut joukkuetta voittamaan, mikä on kuitenkin kaiken päämäärä. Se tuppaa välillä unohtumaan tehopistesirkuksen keskellä.

– Viime kaudella huomasin, että saan eniten kiksejä juuri voittamisesta. Tietenkin maalin tai vaikkapa hattutempun jälkeen on mahtava fiilis, mutta oikeasti parhaan fiiliksen saa, kun pääsee joukkueen kanssa pudotuspeleihin tai kun menee pudotuspelisarjasta jatkoon, Aho itse sanoi kauden kynnyksellä.

Viime keväänä Aho johdatti Carolinan aina konferenssifinaaleihin.

Viime keväänä Aho johdatti Carolinan aina konferenssifinaaleihin.

Voittoputken jälkeen Carolina on voittanut neljästä viime ottelustaan vain yhden. Kolmen pelin Kalifornian-kiertue oli tahmea niin Aholta kuin koko joukkueelta. Ainoa voitto tuli vaivoin heikosta Los Angeles Kingsistä.

Carolinalla on nyt aikaa nuolla haavoja, sillä se pelaa seuraavan kerran vasta torstaina vieraissa Columbusta vastaan. Sen jälkeen edessä on neljän pelin kotiputki.

Vaikka Aho on ennen kaikkea joukkueen etua ajatteleva kahden suunnan sentteri, hän janoaa tehoja. Niitä joukkue myös tarvitsee menestyäkseen kauden edetessä.

Vielä ei ole kuitenkaan syytä huoleen, sillä nähdyn perusteella Ahon ketsuppipullon avautuminen on vain ajan kysymys.