Kommentti: Hämmentävä pistesaldo on sivuseikka – Patrik Laineen NHL-kauden alku osoittaa, ettei hän höpötellyt lämpimikseen - NHL - Ilta-Sanomat

Kommentti: Hämmentävä pistesaldo on sivuseikka – Patrik Laineen NHL-kauden alku osoittaa, ettei hän höpötellyt lämpimikseen

Kuvituskuva
Julkaistu: 9.10.2019 13:24

Patrik Laine on tehnyt juuri niitä asioita, joita häneltä on vaadittu enemmän, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

NHL-kausi 2019–20 on alkanut odotetun räväkästi suomalaisittain. Suomalaiset ovat ottaneet kierroksesta toiseen isoa roolia ja tehoja on tullut tymäkällä tahdilla.

Avausviikon jälkeen suomalaispörssin kärjessä keikkuu Patrik Laine. Winnipeg Jetsin 21-vuotias maalitykki on kerännyt neljässä ottelussa tehot 1+5.

Laineen pistejakauma on hämmentävä, sillä normaalisti Tesoman tykki sylkee maaleja ja jättää alustukset vähemmälle. Keskiviikon vastaisena yönä nuorukainen nakutteli uuden, yhden ottelun syöttöennätyksensä (0+3) Pittsburgh Penguinsia vastaan.

Vaikka neljättä kautta taalajäillä pelaava Laine on vaativassa tulosroolissa, pisteet ovat hänen kohdallaan olleet ensimmäisissä otteluissa sivuseikka. Olennaisempaa on ollut seurata Laineen 5–5-pelaamista ja suoritusvarmuutta. Molemmissa on ollut tekemistä aiempina vuosina.

Kuumia ja kylmiä putkia

Laineen tasoisen lahjakkuuden kohdalla ei tarvitse arvuutella, että heiluuko maaliverkko vai ei. Laine on osoittanut, että hän voi tehdä yhdessä ottelussa hatullisen maaleja. Pari viikkoa voi mennä myös ilman täysosumia.

Kuumat ja kylmät putket kuuluvat jokaisen NHL:n tähtipelaajan arkeen.

Siksi pelillisen suoritusvarmuuden on oltava mahdollisimman lähellä priimaa illasta toiseen. Hyvien ja huonojen otteluiden välinen ero määrittelee paljon pelaajan arvoa valmentajan silmissä. Sitä kautta rakentuu myös jääaika ja luottamus.

Kaksi viime ottelua Laine on viilettänyt Jetsin ykkösnyrkissä Mark Scheifelen ja Blake Wheelerin rinnalla, ja täysin ansaitusti. Laineen pisteet ovat seurausta pelillisestä tasosta.

Jetsin päävalmentaja Paul Maurice puhui viisaita viime yön ottelun jälkeen, kun häneltä kysyttiin Laineesta.

– Rehellisesti sanottuna en usko, että hän on vielä parhaassa iskussa. Se vain kertoo, kuinka hyvä hän on. Hän ei tehnyt parina ensimmäisenä kautena niitä asioita, joita hän nyt tekee. Nyt hän kamppailee. Se on se ero. Hänen pelissään on enemmän kilpailullisuutta, Maurice kommentoi medialle Penguins-voiton jälkeen.

Kilpailullisuus. Työmoraali. Asenne. Tasaisuus. Näistä Lainetta on kritisoitu kerta toisensa jälkeen, vaikka häkki on heilunut 111 kertaa 241 runkosarjaottelussa.

Vaikka harjoitusleiri jäi kokonaan välistä ja Laine hyppäsi liikkuvaan lennokkiin, tamperelainen on saanut vahvan ja yllättävän tasapainoisen alun kauteen. Laine on tehnyt juuri niitä asioita, joita häneltä on vaadittu enemmän.

Nälkäinen ja aktiivinen Laine

TSN:n lähetyksessä puhuttiin Penguins-ottelun jälkeen, että Laine luistelee nyt enemmän. Siksi kuulemma peli rullaa ja tuloksia tulee. Tuollaisenaan analyysi kuulostaa nollapuheelta, mutta suomeksi väännettynä tällä viitataan enemmänkin Laineen kiekottomaan pelaamiseen.

Kukaan Jetsin organisaatiossa ei pysty opettamaan kylmäveristä suomalaispyssyä maalinteossa tai neuvomaan, miten otteluita paketoidaan ratkaisuhetkillä, mutta 5–5-pelin lainalaisuuksissa Laine voi oppia vielä paljon.

Kauden ensimmäisissä otteluissa askissa on nähty nälkäinen ja aktiivinen Laine. 194-senttinen roikale on karvannut ahnaasti, vienyt kaksinkamppailuja laitojen lähellä, tehnyt itseään määrätietoisemmin pelattavaksi ja haastanut röyhkeästi. Tätä kautta Laine on tehnyt ketjustaan paremman kokonaisuuden.

Kahden vuoden ja 13,5 miljoonan dollarin siltasopimuksen tehnyt maaliruisku ilmoitti ennen kautta, että hän on valmis lyömään vetoa sen puolesta, että hän on sopimuksensa jokaisen pennin arvoinen. Alku lupailee paljon.

Ensimmäiset ottelut ovat näyttäneet, ettei Laine höpötellyt lämpimikseen.

Tuoreimmat osastosta